Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání s duchem

12. 10. 2002
5
0
1549
Autor
tatokalan

Zase z mého života... :-)

Na trase, po které jezdíme na naši chalupu, stojí u silnice pomníček. Je to památka na jedenadvacetiletého chlapce – cyklistu, který zde zahynul. Vždycky, když jedeme kolem, musím se na něj podívat a zamyslet se nad tím, jaký by teď byl, jak by vypadal, choval se, zda by měl dívku, smál se s ní i plakal … Jednou jsme se na chalupě zdrželi a vraceli se domů těsně před půlnocí. Taťka řídil, mamka seděla vepředu a já vzadu. Sledovala jsem mezi sedadly cestu před námi, vždy se mi líbí pohled na tmavou silnici, kde je jen jeden světlý bod – světlo od reflektorů. Najednou se proti nám vztyčil obrovský černý stín. Vykřikla jsem. Mamka s taťkou se ptali, co se děje a já jen vykoktala: „Viděli jste to?!“ – „Co jsme měli vidět?“ – „Ten stín!“ – „Jaký stín?“ – „Vy-vypadalo to ja-jako člo-vě-ě-k“, vykoktala jsem ze sebe, neschopna myslet. „Co když jsme ho přejeli?“ – „Nesmysl, to bychom cítili náraz, uklidni se, nic to nebylo.“
Jeli jsme dál a já pořád přemýšlela. Náhle jako by do mě udeřil blesk! „Mami, tati, tam je přece ten pomníček! Kolik je hodin a co je za den?“
Mamka se podívala na hodinky: „Když jsme projížděli kolem, byla přesně půlnoc…“
Vlasy se mi zježily hrůzou. „Mami, a kdo měl svátek?“ – „Zdeněk.“
Nebyla jsem schopna slova. Kluk na pomníčku se totiž jmenoval Zdeněk…
Bylo mi jasné, že jsem právě viděla ducha…

 

Tím by to mohlo končit a byla by to scéna jako z hororu. Ale ono to nekončí. Když jsme se totiž vraceli zase jednou z chalupy potmě, viděla jsem to znovu! To mi bylo divné, a tak jsem si terén důkladně prohlédla za denního světla a příště už dávala pozor. A přišla jsem na to! Kus před tím místem byl železniční přejezd, za ním prudké stoupání a pak rovinka. Já přízrak viděla vždycky v místě, kde se vyjíždí na rovinku. Kus za přejezdem stála dopravní značka. A když jsme byli zrovna v přechodu stoupání do roviny a jelo proti nám auto, které bylo ještě schované za kopečkem, takže jsme o něm nevěděli, jeho světla vrhala stín značky přesně na naší polovinu silnice. A ten stín vypadal přesně jako člověk. Takže duch se vysvětlil, a já ho pokaždé, když se mi ho povede uvidět, zdravím.


Katerina
15. 02. 2003
Dát tip
Hezky to přeložili :-))

Wopi
15. 02. 2003
Dát tip
jo jo... ale tentokrát bych jim to vyjímečně nevyčítal on originál je "Mothman Prophecy" a to je oříšek ("proroctví můřího člověka" by znělo směšně)

Joohankaa
15. 02. 2003
Dát tip
Jo, díky za info. Už si to znamenám to svého deníčku a kouknu to někde skouknout.

tatokalan
15. 02. 2003
Dát tip
Já jsem si to půjčila ve videopůjčovně a je naprosto skvělá věc! A to vysvětlení je taky super!!! (Myslím v tom filmu,ale nebudu prozrazovat, no ono to vlastně ani vysvětlení nebylo, ale prostě konec toho příběhu a teď jsem se do toho už pěkně zamotala...)

Žíně
14. 02. 2003
Dát tip
Ten odstavec s tím vysvětlením si měla vynechat :-). Já rád tajemství.

Wopi
14. 02. 2003
Dát tip
Katerina, Joohankaa - je to v půjčovnách pod názvem Proroctví z temnot

Deltex
17. 10. 2002
Dát tip
:o)

Bacil
15. 10. 2002
Dát tip
Pěkné povídání :-)

myrinda
13. 10. 2002
Dát tip
ja ten film videla taky a myslim e uz je na dvd....

myrinda
13. 10. 2002
Dát tip
btw, v tom filmu to vysvetlovali existenci nocnich mur (bytosti, nikoliv osklivych snu)...

Joohankaa
13. 10. 2002
Dát tip
Taková noční můra, to je prevít! (Ať sen, či bytost...)

LH
12. 10. 2002
Dát tip
Říká se, že všechno se dá rozumně "přirozeně" vysvětlit. Myslím, že je to pravda, ale tyto historky mám fakt ráda! Vždy mi při nich stoupne hladina adrenalinu a to je super. Zas něco napiš, ale ať to stojí za to... - tohle bylo docela dobrý.

tatokalan
12. 10. 2002
Dát tip
Díky, pokud máš zájem přečíst si moje další díla, mám jich tu ještě šest... a další na harddisku, ale nic se nemá přehánět, podávám to v malých dávkách :-)

Wopi
12. 10. 2002
Dát tip
no... zas všechno se tak snadno vysvětlit nedá :)

tatokalan
12. 10. 2002
Dát tip
Možná, že tam zrovna není kopec a vhodná dopravní značka :-) ale zas to od nás není tak daleko, tak já Ti ho tam někdy pošlu...

tatokalan
12. 10. 2002
Dát tip
Wopi: to je fakt, já mám i spoustu nevysvětlenejch zážitků, možná, že se taky někdy dočkaj zpracování

Wopi
12. 10. 2002
Dát tip
to by bylo dobře... (a když někomu odpovídáš, dávej, prosím, avíza, jinak se to obvykle nedozví)

tatokalan
12. 10. 2002
Dát tip
Já vím, tohle byla taková všeobecná reakce, ten nick jsem tam dala proto, aby další čtenáři věděli, na co reaguju, Tvoje kritika totiž o pár vteřin předběhla moji reakci na Stanislava :-) Ale dík.

Joohankaa
12. 10. 2002
Dát tip
To bylo dost zajímavé. Nevím, jestli nejsem trochu zklamaná, že se to racionálně vysvětlilo, ale rozhodně se ti to povedlo.

Katerina
12. 10. 2002
Dát tip
To mi připomělo jeden film s Richardem Gere... Morthon prophecy nebo tak nějak se to jmenovalo, a na začátku jeho žena uviděla stín za jízdy autem, v tom filmu to bylo hezky strašidelně naefektovaný...... nevím, jestli bych chtěla zažít něco takového.... radši ne! :-)) V tom filmu ale nebylo žádné racionalní vysvětlení - a bylo to prý podle skutečnosti!

Joohankaa
12. 10. 2002
Dát tip
Hm, tak ten jsem neviděla. Škoda. Někdy se na to musím mrknout.

Katerina
12. 10. 2002
Dát tip
Teď už to asi v kině nebude, my na tom byli někdy na jaře.... je to docela fajn film, trochu zvláštním způsobem natočený, ale má něco do sebe.... snad už je na dvd nebo na videu....

Joohankaa
12. 10. 2002
Dát tip
Hm, obojí mi bude platný jako nebožtíkovi kabát, ale já se na to někde kouknu. Dík.

MCMLIII
12. 10. 2002
Dát tip
velmi zajímavé

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru