Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mongol v poli

14. 10. 2002
5
0
1132
Autor
Rook

Pokud se zamyslíte nad následujícím textem, zjistíte, že se v něm nachází mnoho moudrých lam.

Noc. V poli stojí mongol. Probírá se z hlubokého spánku. Přichází jeho pes, lehá si vedle jeho neobuté nohy s přerostlými, neupravitelnými nehty zarůstajícími hluboko do země. Muž si právě uvědomil, že se nemůže pohybovat, usnul a vrostl do země. Strach. Poměrně vysokou rychlostí se blíží stádo krvelačných lam. Jejich vypoulené oči se lesknou v bílé záři měsíce, z rozšklebených tlam a nozder se linou obláčky srážející se atmosférické vlhkosti. Přestárlý muž s mongoloidními rysy se pokouší vytrhnout nohy z neúrodné půdy. Bez úspěchu. Podařilo se mu jen způsobit si hluboké zranění u levého palce. Cítí krutou bolest a strach z mocných lam. Pes moudrým pohledem sleduje řítící se stádo rozzuřených dravců. Po chvíli se zvedá a odchází volným krokem k háji kopřivovitých rostlin a mizí ze starcova pohledu. Lamy se blíží, dusot jejich kopyt rozechvívá kladívka, kovadlinky a třmínky. Už dokonce cítí i hnilobný pach linoucí se z jejich tlam. A v ten okamžik muže lamy obstupují. Je ticho. Podlamují se mu kolena a slamák, ještě před chvilkou mu pevně sedící na hlavě, se snáší k zemi. Lehce dopadá na hroudy světle hnědé zeminy. Lamy se zvuku dopadající pokrývky hlavy lekají a ustupují o kus dále. Vypadá to, jako by si spolu najednou začali šeptat jazykem, připadajícím mužovi jako lámaná čínština. Najednou rozhovor ustane a zvířata se vydávají směrem ke kopřivovému háji. Muž se pomalu probírá z šoku a zjišťuje, že se mu při podlamování kolen zlomily všechny kořenovité paznehty. Zvedá se na zkrvavené pahýly, snaží se udělat několik kroků. Usíná...
Trigonaut
22. 02. 2006
Dát tip
:) typ

Rook
21. 10. 2003
Dát tip
Tinwe: Vrůstání do země je čistě záležitost mongolů, nemusíš tedy mít žádný strach... ;) Na lamy pozor, dokážou být děsivě vypočítavé... Jojo, smrt Baníku vzkazuje "ten s malým kafem"!!!! :)))

Tinwe
19. 10. 2003
Dát tip
hmm. ted se budu bat usnout, abych nekam neprirostla...nebo to hrozí jen mongolům? :-) at zijou lamy! a smrt baníku :-)

j_i_r_i_k
16. 10. 2002
Dát tip
Jak bezmocni jsme, když, chceme-li svobodu, k tomu potřebujeme lamy...

Smrtivran
14. 10. 2002
Dát tip
To mě pobavilo :)

m11
14. 10. 2002
Dát tip
čoveče co máš porád s těma lamama???? tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru