Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dědovi

18. 10. 2002
3
0
766
Autor
tatokalan

Asi to není povídka, spíš dopis. Napsala jsem ho loni, když zemřel můj děda. Dneska je to přesně rok, a tak si myslím, že mu to tak trošku dlužím. Chybíš mi, dědo. Moc.

Milý dědo,

 

nejdřív ze všeho Ti chci říct, že Tě mám moc a moc ráda, a vždycky mít budu. Já vím, nikdy jsem Ti to neřekla do očí, možná, když jsem byla hodně malá. Myslela jsem si, že to není potřeba říkat, ale teď už si tím tak jistá nejsem.

 

Taky Ti musím říct, že jsem na Tebe byla často naštvaná, když jsi zdržoval mé návštěvy svým povídáním ze života. Jak ráda bych teď něco slyšela a věř, poslouchala bych třeba celé hodiny.

 

Byla jsem naštvaná, když se dělo to, co se dělo, zlehčovala jsem to a teď toho lituju. Možná Ti bylo hůř, než jsme si všichni mysleli. Je mi líto, že jsem návštěvy v nemocnici brala jako povinnost, i když bych se nejradši viděla u bazénu. Je mi líto, že jsem kolikrát mamce vyčítala, proč Ti pořád kupuje pivo a čokolády.

 

Musím Ti říct, že je tu po Tobě strašně smutno. Tak prázdno – v bytě i v srdci. Kolikrát v noci brečím do polštáře a vidím Tě, jak jsi vedl malou holku za ruku, ukazoval jí rybníky, vozil ji na lodičce a vyprávěl jí pověsti o strašidlech. Vzpomínám si i na takové banality, jako když jsi se mnou nechtěl jít do lesa, protože jsem nesnědla oběd, který uvařila babička. A já na Tebe byla tehdy hrozně naštvaná. Vzpomínám si, jak mě při prvním vkročení do Tvého a babiččina letního bytu uvítaly několikery omalovánky ležící na stole. Je to tak dávno…

 

Ale tohle není tak dávno – vidím Tě sedět v křesle u televize, a pak Tě vidím ležet v nemocnici zabaleného do plínek, ale přesto myslícího a zajímajícího se o vše kolem sebe. Dědo, omlouvám se Ti za všechno, co jsem kdy řekla proti Tobě. Kdyby to bylo možné, chtěla bych, aby ses vrátil. Nejde to, já vím, ale věřím, že se zase jednou uvidíme. Někde tam nahoře. Někdy cítím, jako bys tu byl a myslím si, že mě vidíš. Je mučivá ta nejistota, jestli to jde. Tuhle v noci jsem měla pocit, že Tě slyším šourat se přes pokoj. Jindy jsem se zase přistihla, že na Tebe mluvím. Vím, jsou to mé představy.

Končím svůj dopis a říkám Ti jedno: vždycky jsem Tě měla ráda.

 A babičku taky.


Žíně
14. 02. 2003
Dát tip
Tak něžný a tak málo tipů. Víc takovejch děl.*

LH
20. 10. 2002
Dát tip
Víš, při čtení těchto řádek mi začali téct slzy... nevím PROČ! Snad proto, že to bylo dojemné, snad proto, že už nemám ani dědu ani babičku... Napadlo mě ale, že to je život a že tak to zkrátka má být. Kdybychom si své ,,chyby" uvědomovali hned a něco s nimi dělěli, určitě by to tu pak vypadalo jinak. Těžko říct jestli líp, nebo hůř - zkrátka jinak. Teď je to takhle a já myslim, že není nejdůležitější dělat vždycky všechno ,,správně" ale je důležité nad tím přemýšlet a uvědomovat si to. Tak se totiž člověk poučuje a připravuje na další dny... - jo a taky si myslím, že to co jsi sem dědovi napsala, číst nikdy nebude. Ani nemusí, protože on to už dávno určitě ví !!!

Mea
20. 10. 2002
Dát tip
... chápu ... Nuí, dík za avi

Nuitík
20. 10. 2002
Dát tip
chm

fungus2
19. 10. 2002
Dát tip
dojemné a dobře napsané!

tatokalan
18. 10. 2002
Dát tip
Věřím, že to cítí. Nevím, možná tu někde je. Kdoví?

Nuitík
18. 10. 2002
Dát tip
.....to je tak hezký....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru