Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

podzim v domě

28. 10. 2002
5
1
758
Autor
lesana

Podzim v domě


Už podzim se chystá
odevzdat vládu
pošmourný den
na klín mi sed
a ticho je zvláštní
a ticho je smutek
co mým domem prošel
jak nezvaný host.

Smutné je býti v domě,
kde je muž a také žena,
však láska chybí tu
snad že umřela.
Anebo možná jen spí tu zas
a nazítří
vysvitně slunce jas?



1 názor

sininen
26. 03. 2007
Dát tip
Snad to připomíná básníky 19. století, ale jak jsi napsala.. tady šlo asi víc o to sdělit nějaký dojem.. Kdo to umí líp-a jistě by se někdo takový našel- nechť tak učiní. Mě se tvoje vyjádření docela líbí;)

lesana
08. 12. 2002
Dát tip
dík za kritiku, asi že nejsem žádný básník, snad už ani ty ambice nemám, jen se snažím semtam sdělit něco možná zajímavého trochu hezkým (jak to cítím) způsobem. Jenom mě mrzí tvá poznámka v závorce, já neopisuji, alespoň ne vědomě. Jsou to vlastní nápady, to mi můžeš věřit, milý Miroslawku.

Miroslawek
08. 12. 2002
Dát tip
no...Už podzim se chystá odevzdat vládu ... nebo smutek co mým domem prošel jak nezvaný host není tvůj nápad ani omylem... už od 19. století přinejmenším. A ono opravdu téměř nic v tom textu. Z vědomého vykrádání bych si Tě ovšem nedovolil podezírat... spíš z bezvědomého... kdyby v tom byl úmysl... ta míra nepůvodního klišé je tak veliká a zjevná, že by to svědčilo o veliké hlouposti, které neodpovídá Tvůj jazykový projev ;o)))

Miroslawek
05. 12. 2002
Dát tip
ABCI: opravdu? Podstata básnického jazyka spočívá v aktualizaci jazyka sdělovacího, tj. běžného, případně básnického jazyka škol minulých... a to jsem tady bohužel nenašel... kdyby text nebyl rozkouskován do řádků (úmyslně neříkám veršů) nikdo by nepoznal, že se jedná o báseň... protože se o ni dle mého názoru v zásadě ani tak úplně nejedná... báseň nedělá to, že rozdělím prozaický text (byť stylisticky relativně umně napsaný) do řádků... tím z toho verše neudělám. žena růže píseň kost žena růže píseň kost a to nemluvím o tajemství metafor a jinotajů, o nepřesném, znepokojivě znejisťujícím vyjádření obrazem... kde musím hledat a pak teprve nacházet... to něco za hranicí slov. V tomto popisném, místy až prostě dokumentárním a jazykově celkem nenápaditém (alespoň co se skutečně vlastních nápadů týče) projevu je řečeno vše, hned a naplno... P.S. Tím nechci nijak snižovat autorku ani její prožitek, který nám chtěla sdělit... to rozhodně ne. A také nechci říci, že neumí psát nebo se vyjádřit... jde spíš o způsob, kterým tak učinila...

Rowenna
30. 10. 2002
Dát tip
Opravdu zajímavé, má to atmosféru, tip. ********

misak
30. 10. 2002
Dát tip
miklunka to vypsala za me... :)*

hmmm ... ať ti vysvitne slunce...*t

ABCI
28. 10. 2002
Dát tip
krásně výstižná básen

Jeanne
28. 10. 2002
Dát tip
sluníčko lásky vysvitne, neboj **

miklunka
28. 10. 2002
Dát tip
a ticho je zvláštní a ticho je smutek co mým domem prošel jak nezvaný host. (tak za tohle!***)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru