Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deníková zpověď Ondřeje Poupěte

Výběr: Stanislav_Vašina
14. 11. 2002
6
0
1234
Autor
Kostka

žádný

Deníková zpověď Ondřeje Poupěte

 

Když mi bylo asi pět měsíců, náhle jsem pocítil samotu. Začal jsem na sobě pozorovat projevy života, který nemohu nijak ovlivnit, a toto zjištění mě, do té doby bezstarostného, naplnilo nevýslovnou úzkostí. Samota je zajisté stav, v němž je nám znemožněno dotýkat se druhých věcí a přicházet s nimi v důvěrný rozhovor, neboť naše vědomí je čímsi přehrazeno. Neučinil jsem krok, abych bolestně nepocítil, že právě takových kroků mám za sebou nespočet a žádný z nich mě nepřiblížil něčemu, co bych byl předtím neznal. Žádný mě nedovedl překvapit – a samota, to je stav bez údivu.

Kladl jsem si otázku, co je to údiv, až jsem přišel na to, že údiv je změna. Změna však existuje jen jako řetězec změn, bez počátku a bez konce, a tedy člověk nikdy nemůže mluvit o změně v souvislosti s časem, či lépe: čas tu nemůže být na místě příčiny. Čas nepůsobí změnu, nýbrž změna působí čas. Užasl jsem. V hlavě mi začaly defilovat číslice a já jen přihlížel, chápaje jejich vztahy současně s tím, jak se mi samy řadily v pomyslné zástupy vzorců. Mechanismy, jež jsem se takto dovídal, mne děsily a fascinovaly: vždyť jsem tu náhle měl klíč k celému vesmíru, k hmotě, k pohybu prostorem a časem a objevoval jsem síly, o nichž jsem do té chvíle neměl ponětí. Celé to mystérium trvalo jen chvíli, na cestě salónkem směrem od dveří ke klavíru. Během těch několika kroků jsem pocítil údiv a toho údivu jsem se doteď nezbavil. Jak se však celá ta proměna přihodila – a byla to vůbec proměna? Vyšel jsem přece z postulátu, že změna může proběhnout jen v rámci řetězce změn. Stala se nyní výjimka jen proto, že východiskem mé proměny byla meditace nad proměnou? Či jsem již dávno v onom řetězci fungoval? Co se to vlastně přihodilo?

Kladl jsem si nové otázky a snažil se na ně hbitě odpovídat. Nepřihodilo se nic a to je nejvíc, co se kdy živému člověku může přihodit. Sestoupil jsem jen k podstatě pojmů, tam, kde lze rozprávět se sebou samým jako s někým úplně cizím, který mě může mnohému naučit. A tento druhý hlas, který jsem přitom tak dobře znal, ke mně počal promlouvat:

„Spatřil jsi něco, na co ses dlouho díval – díval ses na to věčně.“ Odpovídal jsem téměř bez dechu:

„Měl jsem to stále před očima?“

„Bez ustání,“ odpověděl hlas.

„Tak tedy já se měnil, tkvěl jsem už v onom řetězci a jen jsem o tom neměl potuchy?“

„Nikoli,“ říkal hlas, „to já jsem v něm tkvěl. Ty jsi nastoupil teprve teď.“

„A kdo jsi ty?“ Hlas mi odpověděl, co jsem předpokládal:

„Ty.“ Ujistil jsem se:

„Já?“

„Já,“ přikývl hlas.

Sedl jsem si na stoličku u klavíru a vyťukal na něm několik tónů. Čas se zastavil a já jen byl, nepřetržitě a věčně, existoval jsem v řetězci neustálých změn, které mě náhle naplňovaly neskonalým údivem, ačkoli takových okamžiků jsem předtím zažil už nespočet, aniž bych byl něco takového vnímal. Listuji starými zápisy z té doby; tehdy jsem k tomu poznamenal: „Je jediný způsob, jak nastoupit do rozjetého vlaku: zjistit, že už v něm sedím.“ A o několik chuchvalců dál: „Změna člověka neučiní šťastným či nešťastným. Změna člověka učiní člověkem.“ Dá-li se nástup do vlaku, v kterém už sedím, nazvat změnou – dodávám k tomu teď.

Když sedím v tomto pokoji, vždycky se zaposlouchám do tikání starých kyvadlových hodin, které tu prý byly dávno před tím, než jsem se narodil. Jako bych v nich slyšel právě i ten čas, který tu ubíhal beze mě – jako bych v nich slyšel všechen čas dohromady. Napadá mě, že tohle odbývání tam a zpět je jakýmsi podobenstvím: pohyb kyvadla znamená změnu a tato změna působí čas. Akorát tak, jak to říkala moje definice.


Naja
10. 06. 2003
Dát tip
Ten rozhovor se sebou a nektere casti, tak jsem si vzpomnela na Richarda Bacha... Dik opet za podnet k zamysleni... a ... hvezdnate nebe*

Wopi
15. 11. 2002
Dát tip
Zajímavé, zvláštní. Zatím tip, ještě se určitě vrátím.

horák
15. 11. 2002
Dát tip
zkusím si pohlídat, jestli se tady těch deníkových zpovědí objeví více. Jako dlouholetý psáč deníků mám pro ně prostě slabost.*

m11
15. 11. 2002
Dát tip
t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru