Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Město čeká na peníze, lidé plánují petici

16. 11. 2002
1
0
1205
Autor
ina

Uveřejněno 14.3.2002 v Olomouckých listech

U příležitosti otevření nově zrekonstruovaného sálu v Nasobůrkách proběhlo minulý čtvrtek setkání občanů s představiteli Litovle, pod kterou Nasobůrky spadají. Kromě otázek týkajících se opravy komunikací či odhlučnění nedaleké silnice pro motorová vozidla, se stalo hlavním bodem diskuse vybudování infrastruktury ve zdejší průmyslové zóně.
 Ta by měla vzniknout na 24 hektarech pozemků, které město vykoupilo od soukromých vlastníků. Jak řekl vedoucí odboru místního hospodářství a stavebních investic Miroslav Skácel, byla půda po několika vyjednáváních vykoupena od majitelů za různou cenu.
 Během rozpravy zaznívaly názory vyjadřující se pro i proti. „Osobně mám na tento projekt pozitivní názor. Jistě to přinese spoustu výhod,“ uvedl předseda Osadního výboru v Nasobůrkach Mgr.Blahoslav Melhuba. „Díky průmyslové zóně zde bude přednostně vybudována kanalizace, měl by být vytvořen val, který nás uchrání před povodněmi a každá investice přináší i pracovní místa,“ dodal.
Litovel nyní vyjednává se třemi potenciálními investory. Lukrativní se jeví nabídka firmy Walmark. Podobný závod  by se totiž velkou měrou podílel na snížení nezaměstnanosti.
 Jiného názoru jsou někteří  obyvatelé spodní části Nasobůrek, kde se pozemky nacházejí.  Podle jejich vyjádření byli postaveni před hotovou věc. „Nikdo nás o ničem neinformoval. O celém projektu jsme se dozvěděli náhodou při projednávání územního plánu,“ zlobí se muž bydlící jen několik desítek metrů od plánované lokality. „Ať to postaví někde jinde, kde nebude továrna nikomu vadit. Už tak jsme tady obklopeni silnicemi a cihelnou, která pořád zapáchá,“ postěžoval si jiný muž.
 V průběhu diskuse předali Nasobůrčané starostovi návrh petice, v němž požadovali nápravu záležitostí týkajících se nejen plánované průmyslové zóny. Ten jim doporučil rozdělit petici na dva dokumenty, z nichž by se jeden zabýval pouze otázkami kolem zóny.
 V současné době je však i samotné vytváření infrastruktury pro případného investora ve fázi příprav. „Město podalo žádost o stavební povolení, která byla pro  formální nedostatky pozastavena,“ uvedla Lenka Jehlářová z odboru výstavby. Radnice nemá prozatím k dispozici ani potřebné finance pro rozjetí projektu. „Máme příslib od organizace Czech Invest, která náleží Ministerstvu průmyslu a obchodu,  na poskytnutí potřebné částky,“ upřesnil Miroslav Skácel.
Kromě napojení odkoupených pozemků na inženýrské sítě, vytvoření trafostanice či vybudování silnice, plánují radní vést místem i cyklistickou stezku. Jak celá věc dopadne dnes není jisté. Pokud však město získá potřebné prostředky, můžeme očekávat zahájení výstavby již letos.
  
         -ina-

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru