Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motýl Immanuel Kant a Magorová panenka

18. 11. 2002
12
0
1774
Autor
wasabi

...Nerad žil jsem minulý týden...

"Magorová panenko, my si asi nerozumíme," skočil jí Motýl do řeči. Panenka jen soucitně zamrkala a sklopila zrak. Kantovi se stávalo až příliš často, že nezachytil proud jejích myšlenek v plné šíři a namísto toho  mu v hlavě rezonovalo jen pár nepodstatných slov.

"Panenko, jak to myslíš s tím: Oddat se někomu? To přeci nejde..." Nadechl se jako by chtěl pokračovat. Při pohledu na Magorovou panenku se mu ale slova schoulily do kouta někde v půli cesty k hlasivkám. Měl pocit, jako by se červenal kvůli myšlenkám, které se mu honí hlavou. Povzdechl si a s nepravým odhodláním se zeptal: "Máš mě vůbec ráda?" Panence přišlo naprosto zbytečné odpovídat na takovou otázku. Narovnala si okvětní lístky, pohladila Immanuela po tykadlech a otočila se. Udělala několik kroků směrem k louce. Po chvilce se zastavila a s pohledem přes rameno tiše řekla: "Kante, to já bych..."

Motýl jí nešetrně přerušil. Ani si to neuvědomoval, ale téměř křičel: "Magorová panenko, mám nepříjemný pocit."  Trochu se lekl vyděšeného výrazu panenky. Na chvíli se odmlčel. Opět mu připadalo, že se barví do dostínu panenčiny sukénky. "Mám nepříjemný pocit. Občas se mi zdá, že jsi zlá. Zlá. Ale mám Tě rád." Magorové panence docházela trpělivost. Nebyla schopna ani ochotna chápat, jak to Kant myslel. Nerozuměla tomu. Snažila se být co nejpřívětivější. Snažila se mít Kanta co nejpravdivěji a nejčistěji ráda.

"Panenko, proč mluvíme každý stále o něčem jiném? Ty mě zkoušíš, viď? Ale zle panenko, zle..." Magorovou panenku to umlčelo. Neměla sílu jakkoliv reagovat. Myslela si, že jí Kant záměrně ničí, využívá její slabé povahy. V tu chvíli byla křehká jako seschlá květina. Věděla, že kdyby vydala jedinou hlásku, jistojistě by se rozplakala. "Panenko, takhle ne," pověděl Kant tichounce.

Hlava se mu zdála těžká jako z kamene. Slezl z květu a rozhodným krokem se vzdaloval. Skelným pohledem sledoval cestu pod nohama a přemýšlel, proč s ním Magorová panenka nemluví.


Sasinka
20. 03. 2004
Dát tip
tak tahle kombinace reality a pohádky se mi jeví jako dokonalá.... tada alespoň v tvém podání... za to T*

vauriena
24. 10. 2003
Dát tip
Immanueli, Magorová panenka tě má ráda tak, jak je může mít ráda Magorová panenka Immanuela Kanta

Elyn
24. 10. 2003
Dát tip
Motýlu, motýlu, hlavně, žes na to přišel ...*

Radost
27. 11. 2002
Dát tip
to mi dost něco připomíná... asi jsem to zažil forma dobrá, celkém nápaditá tip, avi

Narvah
27. 11. 2002
Dát tip
Takto je drs. Nechces to prejmenovat. Motyl Magor a tak... *

Wopi
24. 11. 2002
Dát tip
radši bych viděl "motýl ji nešetrně přerušil", ale jinak pěkné

iust
20. 11. 2002
Dát tip
hmm... !*

zvláštní pohádka, vskutku...stojí za zamyšlení t

Jolie
19. 11. 2002
Dát tip
tva pohadka mi pripomina iluze detsvi a prevadi je v realitu soucasnosti... mozna s trochou melancholie a sebeniceni, ovsem bezbolstne... Diky TIP

Plopez
18. 11. 2002
Dát tip
Znám. Taky sem hledal problém někde, jedno kde, jenom ne u sebe. A pak sem ho našel v sobě až příliš pozdě na to, abych před ní nevypadal jako blb.

Krpoň
18. 11. 2002
Dát tip
Zajímavé.

fungus2
18. 11. 2002
Dát tip
Myslím, že je to dobře napsané.

m11
18. 11. 2002
Dát tip
za Magorovou panenku tip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru