Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radnice zakročila proti pejskařům

19. 11. 2002
1
0
1142
Autor
ina

Článek, který letos vyšel v Olomouckých listech...

Radnice zakročila proti pejskařům, ti se bouří

 

            Tématem diskuse pejskařů se stala nová obecně závazná vyhláška upravující práva a povinnosti majitelů psů. Jako nejspornější se ukázaly body článku číslo 4, jenž se týká pohybu psů na veřejných prostranstvích.

            Zarážející je fakt, že držitel psa je povinen odstranit exkrementy a odložit je do odpadkového koše k tomu určenému. Podobné zařízení byste však v Litovli hledali marně.   „Podle rozpočtu města vybere radnice na poplatcích ze psů 114 tisíc korun, přitom nám – pejskařům nedá ani korunu,“ uvádí Mgr. Vlasta Zbořilová, iniciátorka petice namířené proti rozhodnutí.

            Podle zkušeností chovatelů mají někteří psi, například v minulosti týraní, z vodítka strach a nikdy si na ně nezvyknou.

            „Je to v pořádku, podobnou vyhlášku jsme potřebovali. Vlastně v ní není nic nového, jsou tam jen mírné úpravy oproti té, kterou nahradila,“ vysvětluje Viktor Kohout, nezávislý zastupitel. Ve skutečnosti však vyhláška nahradila jinou z roku 1996, v níž o pohybu psů na vodítku nebyla ani zmínka.

            „Nejdůležitější jsou na tom ty košíky,“ pokračuje Kohout. Má na mysli pravděpodobně povinnost nasadit psovi náhubek, pokud je přivázán před budovou. Ostatní zastupitelé nebyli k zastižení  a autor vyhlášky Leonard Machala je celý týden mimo Litovel.

            Majitelé  psů nyní plánují petici a upozorňují na další nesrovnalosti v příloze. Tou jsou mapy, podle nichž by se měli všichni pejskaři ve městě samotném i v dalších obcích mikroregionu řídit. Vymezuje hranice zastavěné části města, za nimiž mohou zvířata volně běhat.

            „Souhlasím s tím, že by psi neměli ohrožovat lidi ani majetek, ale nechápu, jak může radnice nařizovat, kde mají mít psi vodítko a kde ne. Navíc zastupitelé nevzali v potaz velikost psů,“ přidává se ke kritikům vyhlášky majitelka béžového mopse. Na závěr pokládá otázku, jak se mají zachovat starší lidé, pro které je okraj města často příliš vzdáleným cílem.

 

                                  

                                                                                              -ina-   


jsou to blbci :) (nečekaně:) *t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru