Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Téměř dokonalé dítě

26. 11. 2002
2
0
757

Když vydržíte, dobéřete se k pointě... :)

Téměř dokonalé dítě

 

“Ach jo, ach jo.” Chvíli ticho a po pár minutách opět: “Ach jo, ach jo, ach jo.” Tyto zvuky se neustále již více jak hodinu linuly z pokoje “malé” Lucinky. “To už není k vydržení.” vybuchl Lucčin otec dole v kuchyni. “Jak dlouho chce ještě vzdychat?” Dana (matka Lucinky), se ho pokusila uklidnit položením své ruky na jeho rameno a hebkým úsměvem. Opravdu se jí to povedlo a dokonce se na ni také usmál. “Martine, vždyť už jsme jí to vysvětlili oba dva. Teď je to jen na ní, jestli to pochopí.” “No, ale ať u toho tak nevzdychá. Vždyť je to ze shora slyšet až sem dolů.” “To víš, to je ten pěvecký kroužek. Cvičili je tam dobře a hlasitě zpívat, aby je bylo pořádně slyšet.” “Tak ta hlasitost se jim povedla na výbornou.” Martin se odmlčel a v kuchyni opět zaznívalo jen vzdychání z prvního patra.

“Neměli bychom se na ní podívat?” přeci jen si neodpustil starostlivý otec. “Ne, ona to zvládne. Pamatuješ, když chodila na bruslení? Také vzdychala vždy, když se učila nový skok a nakonec byla nejlepší v trojitém Ridbergrovi,” snažila se Dana Martina povzbudit. “Máš pravdu Dani. Škoda jen, že bruslení nechala.” “To víš, kdyby tenkrát neztloustla o dvě kila, tak by ještě dnes závodně bruslila.” “Hm. A i když je za půl roku sice znovu ještě s dalšími pěti kily shodila, byla už zase moc dlouho mimo trénink ...” “...a měla už také jiné zájmy. Pamatuješ si Martine? Začala studovat přírodní vědy a jazyky. Za půl roku mluvila plynně německy, anglicky, francouzsky a španělsky.” “Jenže nezapomeň, že trochu pokulhávala v italštině a řečtině.” “Já vím a ty jí to stále nemůžeš zapomenout. Ale za další půl rok řečtinu a italštinu zvládla také.” Martin souhlasně pokýval hlavou na Danina slova. “Tak vidíš, když to vše zvládla, tak proč by neměla zvládnout i tohle?” Na Martinově tváři se stále zračily pochybnosti.

“Tak dobře, Martine a co takhle, jestli si vzpomínáš, jak vyhrávala soutěže krásy? Nejdříve v jesličkách pak ve školce, dál na základní škole a minulý rok i na krajské soutěži. Třeba z ní někdy bude Miss World,” začala si plánovat Dana Lucčinu kariéru. “Hm, třeba.” trochu nepřítomně se vyjádřil Martin. “Stejně je moc vysoká, všude vyčuhuje a na víc než na krajskou soutěž určitě mít nebude, jestli to teď nezvládne. No, ale já jí iluze rozhodně brát nebudu. ...a stejně do těch soutěží šla jen kvůli tobě!” Martin se na Danu podivně zatvářil. “Jenže zatím to vždy vyšlo, ne?” “Po dlouhé cestě na vrchol, nastává dlouhý a většinou dosti bolestivý pád. A přesně tomu jsem ji chtěl ušetřit.”

“Jen se nedělej! Tenkrát jak jsi ji přihlásil do kroužku mladých jaderných fyziků a musela chudinka sama vymyslet reaktor na štěpení lásky, aby na místech, kde je málo dětí, jich bylo více - a tam, kde jich je zas hodně, aby jich tolik nebylo. Pamatuješ si ještě na to?” Martin smutně přikývl. “Tak vidíš. V té chvíli si určitě na ten zákon o vzestupu a následném pádu také nemyslel. A byl jsi v sedmém nebi, když ten reaktor po deseti dnech nepřetržitého bádání vymyslela a zrealizovala.” “Ano byl, to přiznávám. Ovšem potom, co ji ten projekt ukradl její strýc, jsem ji již do jaderné fyziky nenutil.” “Ale vidíš. Ona to zvládla. Zvládla to sama vymyslet, zrealizovat a dokonce se sama i přes tu krádež přenesla.”

“Já vím, je šikovná.” Martin se zamyslel. “A jak sama dokázala vyšťourat na strýce tu aféru s papouškem. Sama pořídila i uveřejnila fotky, a tím zatrhla strýcovi tipec. To byl opravdu odvážný kousek.” pochvaloval si Martin. A Dana přitakala: “Také za to byla náležitě odměněna. Denně si od té doby na poličce oprašuje Pullitzerovu cenu.” “A strýc, už nemůže žádnému dalšímu mladému, nadějnému, jadernému fyzikovi ublížit v kariéře.” Oba manželé se zasněně podívali z okna ven. Všude byly rozkvetlé květy. Banány a jahody už dozrávaly a všude zpívali ptáci.

“A ty dva poslední roky, ty byly přece jen nejlepší drahý. Práce u CNN, BBC, National Geographic, všude jí tak rozšířili obzory, že ji už jen tak něco nepřekvapí.” Opět se Dana usmála na Martina. “Ale tak mi řekni, jak se to mohlo stát. Proč...?” do Martinových očí se začaly prodírat slzy, “ ... proč teď musí řešit tenhle problém?” “Nevím miláčku, nikdo není dokonalý. Vždyť to znáš z televize. Ty v ní ale musíš věřit!” Martin zatnul zuby, spolknul slzy, napřímil se a pronesl hrdým hlasem: “Věřím v ní, kdo jiný než my bychom ji měli podržet v tomto těžkém čase?!?!” “To je správná řeč.”

Nahoře se ozvalo bouchnutí dveří. Pár schodů zavrzalo pod Lucčinými kroky, jak scházela dolů. Oba rodiče ztuhli. “Tak co Lucinko?” Ozvala se netrpělivá matka. Lucinka se pomalu došourala ke kuchyňskému stolu a usedla vedle rodičů. “No víte, opravdu jsem se snažila a...” “...počkej ještě než něco řekneš,” přerušil ji otec. “Jen jsme chtěli, abys věděla, že ať to dopadlo jakkoliv, tak tě máme rádi.” Lucinka v dojetí chytla oba dva rodiče za ruce a pořádně stiskla. “Já vím, já vás mám také ráda. Víte, jednou to už muselo přijít.” Oba rodiče viditelně poklesli na duchu, ačkoliv se to snažili nedat najevo. “Maminko, tatínku, ...” začala Lucinka poněkud vláčně,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“...mám to, nakonec jsem ty množiny přece jen pochopila!!”


Humble
22. 01. 2003
Dát tip
Znám profesionální matematičku, která se odvážila vyslat svou dcerku na základní školu. Dcerka měla samozřejmě problémy s množinami a profesionálně deformovaná maminka šílela nad množstvím závažných chyb, jimiž se učebnice matematiky hemžila. Na rodičovském sdružení se snažila učitelku na některé chyby v učebnici upozornit a dostalo se jí jednoduché odpovědi: "Ale paní, Vy přece nemůžete rozumět moderní matematice!" Jak tomu pak má rozumět malá holka?

Cirilla
26. 11. 2002
Dát tip
:o))) Fakt jsem zasmála!

:)))

fungus2
26. 11. 2002
Dát tip
Oj to je dobréééé

Paranoicus
26. 11. 2002
Dát tip
Jo, bylo by to docela směšný, že dítě, co si "oprašuje Pulitzera", nedokáže pochopit množiny. Bohužel, náš svět je nastaven tak, že kdo včas nepochopí množiny, v životě nejspíš nedostane šanci se o místo u BBC nebo CNN vůbec ucházet, natož nějakou cenou získat. Nejsou-li všechny jeho schopnosti "nad přijatelným minimem", nepomůžou mu ani ty schopnosti mimořádné. Asi to nemělo být smutné dílo, ale jsem z něho smutný, a právě proto dávám ŤYP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru