Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nightclub u Dášenky

29. 11. 2002
3
0
4737
Autor
Mpj

http://www.jerry.cz/download/hrad.jpg

Po dlouhé době jsem se dostal opět do centra naší matičky stověžaté, v očekávání, že se opět pokochám pohledem na moje oblíbené panorama Hradu. To co jsem spatřil, však předčilo všechny moje nejhorší noční můry, živené Hollywoodskými filmy nejrůznějších ražení. Opravdu jako bych se nacházel někde ve vykřičených čtvrtích Amsterodamu, nebo nějakého města z těch amerických „velkofilmů“.

Nad Pražským hradem zářilo velké neonové srdce!

 

Tuto dočasnou dominantu získal Pražský hrad 17.11. To 15krát 15 metrů veliké srdce na severní věži Svatojiřské basiliky bylo dokonce slavnostně rozsvíceno prezidentem republiky.

Podle slov autora výtvoru, výtvarníka Jiřího Davida (mimo jiného autora trnové koruny nad Rudolfinem) je srdce „zprofanovaný, banální, kýčovitý symbol, který však má na konkrétním místě nezaměnitelný ráz.“ Nezaměnitelný ráz určitě má, na tom bych se s autorem i shodl, ale nejspíš mám asi jiný názor ohledně toho, zda ta nezaměnitelnost je pozitivním či negativním faktem…

 

Jediná věc, která mě na tom srdci těší, je to, že do února zmizí, zhasne v době odchodu Václava Havla z Hradu.

 

Jaký na to "dílo" máte názor?


Blaznivkaaa
09. 12. 2002
Dát tip
Chicht a ono tam to srdce vážně je?::D *

Mpj
09. 12. 2002
Dát tip
No, bohužel je to pravda... to srdce tam je... :-(

nin
05. 12. 2002
Dát tip
já bych teda vůbec nepoužila slovo kýč v souvislosti s timhle, to by mě ani nenapadlo... teď jsem četla vyjádření Davida Černého, zhodnotil celý dílo Jiřího Davida jako onanistický exhiboušský počiny.... taky mi to tak přijde

nin
05. 12. 2002
Dát tip
je to srandovní, to jo, ale na mě to dílo působí taky tak...

Mpj
03. 12. 2002
Dát tip
No, ale mohlo by třeba provokovat i někde jinde. Přeci jenom Hrad je jedna z hlavních dominant hlavního města.... Například u Stalina by bylo taky dobrý místo.... ne?

Pavson
02. 12. 2002
Dát tip
Doufám, že jestli bude prezidentem Motejl, nebude na Hradě velkej neonovej otakárek

Mpj
01. 12. 2002
Dát tip
Ty joo, vyhrožování osobní likvidace na Písmáku!!! To tu ještě nebylo (a nebo, že by už jo?) :-)))

Mpj
01. 12. 2002
Dát tip
No, ale radši si na tebe už dám pozor! :-))))) I komáři můžou bejt nebezpečný...

Je mi to jasný. Havel měl skautskou přezdívku "Chrobák". Chrobák je slovensky BROUK. Brouk je HMYZ. Špaček je pták! Pták je hmyzožravec! Obávám se, že jsem na stopě něčeho velikého....

Nuitík
01. 12. 2002
Dát tip
tak asi takhle, já vám to vysvětlím. Havel naprdnul Dášu a ted' si ji udobřuje, ale nemusej to snad tahat na veřejnost ty svoje intimnosti...:op

Astalavista
30. 11. 2002
Dát tip
Víš, že mě to ani nenapadlo, ta spojitost, ten symbol... poprvý jsem to slyšel ve Šponě Jakuba Železnýho... Já si nemyslím, že je to kýč, i když z hlediska celkové architektury Hradčan to samozřejmě není nejšťastnější řešení, ale když se na to podíváš z té druhé stránky, tak si myslím, že je tam to srdce dobře. Taky by se dalo říct, že maj Češí srdce na (ne) správným místě...:)))

Astalavista
30. 11. 2002
Dát tip
Jo, ještě jsem si vzpomněl, jak při summitu křičeli Němci, kteří chtěli projít policejní kordon na hrad: "Wir sind keine Teroristen, wir sind deutsche Turisten und wollen ficken!" :o))))

clovrdik
30. 11. 2002
Dát tip
je to šaškárna; ostatně - od prosince 89 je na hradě šašek, tzakže svůj k svýmu, že ? ... ( teda, šašci tam byly i předtím, ale tady jde konkrétně o Vaška ) ..

Danny
30. 11. 2002
Dát tip
Monty: však, podle mých tajných zdrojů, tam původně měly být Havlovy plíce

Torzo Havlových plic jsi asi chtěl říct...?!

Marco
30. 11. 2002
Dát tip
Monty Python: DOBRÝ !, ... ty játra by se mi líbily víííííííc .... :c-))

Knihovník
29. 11. 2002
Dát tip
To srdce je nesmysl - a o tomto dílu si myslím že je vcelku výstižné.

Zly
29. 11. 2002
Dát tip
Mě to přijde docela vtipný, třebas i jako výsměch tlustým maminám u televize, žvýkajícím fazolačku a nadávajících na tu "kurvu z divadla, co si nahrabala na vilu v Portugalsku", jako úšklebek nad posvátnou tradicí a trpným výrazem panáků, kteří neustále hodnotí čísi postoje a hledí je pokud možno utřepat do konvenčních mezí.. Je to jen barák, sakra. Takových po světě je. A jestli Havel ochotně propůjčí srdíčko ze svého signu téhle legraci, tak je to bezva. Není to prostě žádný pitomý politický panák bez reflexe a sebereflexe. Tleskám!

Print
29. 11. 2002
Dát tip
Zly: promluvil jsi mi z duše! *!

Racek2
29. 11. 2002
Dát tip
Mimina jsou od Davida Cerneho, ne od p.Davida.

nin
29. 11. 2002
Dát tip
sonatino, to ti nestačí, když tu už několik lidí vysvětlí, že tohle neudělal David Černý, autor miminek? já jak koukám po nocích z žižkovský Parukářky na paronama Prahy, ruší mě to jak blázen, blééé, moc se to teda nepovedlo. Ale pobavilo mě, když v Týdnu psali o rozhovoru Klause v Blesku, kdy ho to pobuřovalo jako křesťana, že vedle chrámu sv. Víta je SYMBOL ČLOVĚKA, jakože je to nestoudnost. to mi přišlo zrovna od něj zábavný. :-)))

nin
29. 11. 2002
Dát tip
no z toho důvodu se mi to vlastně líbí taky, ale když koukáš z kopce na tu Prahu, vypadá to blbě, já vůbec moc nejsem na neony, jé, pamatujete, jak byly Hradčany jednou tak duhově nasvícený?

nin
29. 11. 2002
Dát tip
nejlepší je to normální nasvícení, to je takový přízračný, jsem jednou četla v nějakým časáku o povolání člověka, kterej podsvěcuje a nasvěcuje baráky a města, nějaká odnož architektury myslím, to musí bejt skvělý (a pak ti do toho plácnou takovýhle srdce :-))

nin
29. 11. 2002
Dát tip
mě to zas TAK z klidu nevyvádí, jakože bych o tom psala někam do novin nebo tak :-)

nin
29. 11. 2002
Dát tip
teda to je věda... tohle bych vážně chtěla dělat

nin
29. 11. 2002
Dát tip
jako Janinka z Broučků :-) hele to už nějak neni o tom srdci :-)

nin
29. 11. 2002
Dát tip
napiš zase nějakou ultravtipnost, ty slovní hříčky se ti fakt povedly :-) ja-cha-cha

nin
29. 11. 2002
Dát tip
:-))))

nin
29. 11. 2002
Dát tip
a tohle bylo v Týdnu: Martin Fendrych Červené srdce nad Hradem nebliká z nějakých přízemních důvodů, jak se minulou středu v noci mylně domnívala skupina neodbytných bavorských turistů. Ti se sápali na policisty za železnými plůtky a volali: "Wir sind keine Teroristen, wir sind geile Touristen, wir wollen nur ficken!" Ukazovali na zářící Herz. Marně. Museli odtáhnout. Červené srdce Václava Havla minulý týden totiž neblikalo ani tak na nás (v Praze prakticky žádní domorodci nezůstali) jako na delegáty summitu. Český prezident usoudil, že symbol NATO, ona větrná růžice, zvlášť v kovovém provedení a natřená načerno, vypadá příšerně. Kdežto srdce, to je jiné kafe, to mluví samo! Představoval si, že budou s Georgem Bushem koukat na Hrad, George se zeptá: "Co to je?" a Václav řekne: "Symbol NATO" a Georgeovi to najednou sepne a pochopí a srdce se ujme. Nesepjalo, nepochopil, neujalo. Možná proto, že Němce Gerharda Schrödera srdce nadchlo, zvlášť to, že má stejně jako on podstatně vyvinutější levou chlopeň. Havel se nevzdal. Den nato vytasil daleko tvrdší symbol. Delegáty summitu šokoval, když Georgi Robertsonovi, šéfovi NATO, daroval kladivo. (Srp nikoli.) K čemu? Pokaždé, když Aliance přijme nové země, lord Robertson to kladivem odklepne. Může jím klepat, když se povede nějaký nálet. Starší členové spolku si kladivem mohou zkoušet kolenní reflex. Nástroj vyrobil osobní Havlův hradní sklář z nerozbitného materiálu; lze ho použít jako zbraň! Jeho cena však tkví, jako u srdce, především v rovině symbolické. Kladivo tvoří tvrdá tyčka, po stranách dvě bílé koule, dole jakési roští. Když ho držíš vajíčky či pupenci vzhůru, připomíná ratolest. Symbol života. Když dáš vejce dolů, vypadá jako vztyčený py j s varlaty. Srdce ne, ale kladívko bylo nadšeně přijato.

Orbi
29. 11. 2002
Dát tip
mě se to líbí..hezké a kýčovité,že?:-)

...když obrátíš srdce směrem dolů, vypadá jako varlata bez pyje. Možná je to nějaká metafora. Buďto jako že na Hradě nesedí žádnej čůrák, anebo Havel vzkazuje národu, že má pořád "koule", anebo vzkazuje Dáše, že už nemá kompletní výbavičku... Zajímalo by mne, co by tomu řekl kolega Freud...

nin
29. 11. 2002
Dát tip
tak mu řekni, ať něco řekne :-)

Print
29. 11. 2002
Dát tip
Růžové srdce irituje, zdá se, především konzumenty zelených Esmerald. Nebo jinak - je to jen zástupná věcička k vyjádření odporu, nesouhlasu, nelásky či nenávisti k prezidentovi Havlovi. Této kategorii je úplně jedno co pan prezidnet udělá, v každém případě udělá všechno špatně a oni si s chutí znovu kopnou. A vzhledem k tomu, že se blíží konec jeho funkce, kopou ještě víc. Nezaberou ani nezpochybnitelné fakty, třeba ten, že za jeho prezidentování byl Hrad obnoven v naprosto nebývalých rozměrech. To srdíčko je dočasné - narozdíl od zdevastovaných kulturních památek po celé zemi, které prostě, zdá se, nikoho netrápí natolik, aby založil aspoň prostoduché auditko jako je tohle. A to zdevastování se bude odstraňovat (podaří-li se to vůbec) mnohem déle, než neonové srdíčko do února příštího roku... Jsem strašně rád, že pan prezident odchází z funkce! Jsem rád proto, že snad už nebudu tak často slýchat opruzené a žluklé novácké "názory" a nebudu tak často slyšet kdejaké hňupy prskat svý jedovatý sliny po někom, komu nesahají ani po paty!

To není jen tak, Sigmund spí věčný sen na adrese Goldens Green Crematorium Hoop Lane London NW11 7NL viz též

gd
29. 11. 2002
Dát tip
mně se to líbí. je to hezky psychotický.

nin
29. 11. 2002
Dát tip
printe, ale já mám havla ráda, mně se akorát nelíbí to srdíčko :-)) monty: a kdo to sem teda píše? ha?

nin
29. 11. 2002
Dát tip
tak se zeptejte ducha

nin
29. 11. 2002
Dát tip
víš, hned v úvodu, ne v kritikách, ale pod takovým tím obrázkem :-)))) b-ze!

Mpj
29. 11. 2002
Dát tip
Přiznávám, že jsem autorovi tohoto výtvoru omylem připsal dílo nesrovnatelné kvality, který s ním nemá nic společného. Chybička ve faktech. Zvláště se omlouvám Rebecce13, Rackovi a Sonatině - zvláště za to, že si toho všimly. Jinak mimina na Žižkově mám totiž rád. Stanislav_Vašina, nin: Opravdu výstižně pojatý články ;-))))

Mpj
29. 11. 2002
Dát tip
Sonatina: To byla povinnost ;-)

prostě: první prezident se srdcem. To taky není málo, myslím...

nin
29. 11. 2002
Dát tip
aha, já přehlídla tu zmínku o rackovi, sonatino odpusť :-)))

nin
29. 11. 2002
Dát tip
avi

Mpj
29. 11. 2002
Dát tip
S_V: Já jsem se k němu dostal včera večer přes Radio Beat. Ale myšlenku na něco podobnýho jsem měl od prvního okamžiku, kdy jsem to srdce viděl :-)

Myslím, že by nebylo špatný nějaký takovýhle dílko instalovat taky na Vyšehrad, Žižkovskou věž, Petřín, Staroměstskou radnici, a tak různě, všecko by svítilo, blikalo, vysílalo rentgenky do nebe, je, to by byla krása, až bude panovat Zeman, navrhnu mu to...

Mpj
29. 11. 2002
Dát tip
S_V: Nemůžeš si to dovolit jako úředník, takže tady ponoukáš ostatní? ;-)

Mpj
29. 11. 2002
Dát tip
Ještě zpět k reakci Printa před mnoha a mnoha příspěvky: Já nemám nic proti prezidentovi, (Jestli to z toho úvodu vyznívá, tak to není úmysl) mě se jen nelíbí to srdce.

no jo, ale to srdce je prezidentovo :o))) to byl právě účel, takhle lidi vyprovokovat. uvidíte, že za chvíli vypotí Michal Dávit nějakej song o srdci nad prahou, a všechny diskusní pořady se tím budou zabývat...prostě uměle vytvořený problém :o)))

Zeman tam nebude mít srdce! Zeman tam bude mít játra!!!

Mpj
29. 11. 2002
Dát tip
... nebo velkou reklamu na Becherovku ;-)

Prokletí
29. 11. 2002
Dát tip
No ono uznejme, že Jirka David je taky pěknej vůl ;o)))) Soni, s Knížákem opatrně, je lepší, než si málokdo z nás dokáže představit ;o) Pápá, lidi, mějte se rádi ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru