Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Veš je svobodným rozhodováním

17. 12. 2002
9
0
1895
Autor
B3

Stojím na refýži. Dávám si pozor, abych se nespálil o nitě přijíždějící tramvaje. Nastoupil jsem a skrze kameru uvnitř se dívám do tváře sekuriťáka. Žvýká brambůrky a vůbec mě nevidí. Nic se neděje. Vzduch stojí. Nuda se jak kaviár klepe na okamžik, kdy jí protne máslový nůž. Minuli jsme supermarket. Tramvaj brzdí v aleji a rozcuchané pačesy stromů jí hladí tykadla. Koutkem oka jsem zahlédl, kterak mě děvka z billboardu láká na jogurt. Vystoupím. Mám obrovskou chuť na jogurt.

 

Sto metrů zpátky blikající cirkus. Tichá fronta nákupních košíků pableskuje už z této dálky. Blížím se svižně k oddělení potravin. Z té vší strojové krásy kolem se málem zalykám. Zalomím hlavu vzhůru, abych našel dech. Všechny sloupy, všechna ta pop-artová výzdoba končí v úrovni běžných pohledů. Výše už je jenom strohé plechování a slunce zářivek. Konzum se zdokonalil do té míry, kdy může svojí jeskynní chladnou strohost vydávat za teplo domova a člověk by si málem nevšiml. Nápisy: Výhodná koupě, stoprocentní sleva, buy one – get one free! Všechna ta písmena skáčou na mojí hlavu jako vši a nechtějí se pustit.

 

Koupil jsem jogurt. Potřebuji čerstvé plody horských strání. Blížím se k východu, abych zakopl o probíhající zločin. Mladík omámený tkání bakšiše ukradl spousty šampónů. Prodavač ho tahá za bundu. Policista mu láme ruku v lokti. Konečně jsem venku. Hluk jakoby se roztrhl jeden krok za východem a ven už doléhá jenom torzo zpěvu eskalátorů.

 

Deset minut do tramvaje. Vracím se alejí k billboardu na jogurt. Mám s sebou barvy, začerním té dívce obličej. Tak drze se mi dívá do života. To je skutečný pokrok, maximální avantgarda. Můžu jí vidět naprosto všude. Svobodně jsem se rozhodl zničit billboard či změnit jeho cíl, chcete-li..

Blíží se ke mně modrý maják. Impulsy barevného světla se mi odrážejí v sítnici. Sekuriťák nespal.

 

17. 12. 2002

 

 

 

 

 


VenSun
13. 04. 2005
Dát tip
Líbí. Bohužel pravda. *

B3
31. 12. 2002
Dát tip
Rebecca13.. děláš Au PAir?

Narvah
19. 12. 2002
Dát tip
Kdyby to tak bylo, tak bych se neucastnil niceho a sel bych pryc...

Climaster
19. 12. 2002
Dát tip
Kandalebr...určitě znáš všechny, když o nich tak směle můžeš říct, že vykřikujíí něco jiného, než dělají...nezahrnuj všechny do jedné skupiny...

B3
19. 12. 2002
Dát tip
Díky.. moc. Chci jen říct, že jsem to nepsal programově proti konzumu.. vyplynulo to z reality, která se stala povídkou.

Narvah
18. 12. 2002
Dát tip
A proc by nechodili?

Kandelabr
18. 12. 2002
Dát tip
nevím, když jsem proti něčemu, tak se toho neúčastním ne? ale tohle typické, účastnit se a nadávat na to...

Radost
18. 12. 2002
Dát tip
já třeba v supermarketech nenakupuju. v praze to sice není tak jednoduchý než doma, navíc je to trochu dražší a časově náročnější... ale kam spěchat? na smrt? (navíc toho stejně tolik nepotřebuju, tak co...) jednou jsem se ale vydal do makra. trochu jsme se s kámošem zhulili a šli "nakupovat" neměli jsme ani korunu a jen jsme se tak procházeli a trávou přecitlivělý hledali možné i nemožné metody, souvislosti a pozorovali lid. dobrá zkušenost...:-)

Marthin
18. 12. 2002
Dát tip
Nesnaž se svítit víc než na co stačíš, Kandelábre..;-)

Kandelabr
18. 12. 2002
Dát tip
nerozumim....

Marthin
18. 12. 2002
Dát tip
To ovšem nejni na škodu..;-)

des_te_meer
18. 12. 2002
Dát tip
*

Kandelabr
17. 12. 2002
Dát tip
napsané fajn, dobře se čte. a jinak: všichni hulákají fuck off konzum, nadávají na supermarkety, ale stejně tam všichni chodí...

Narvah
17. 12. 2002
Dát tip
A mame tu antiglobalistu! Mozna jeste neco vic... Je to fajn! *

Apajda
17. 12. 2002
Dát tip
zajimavy, a co se tycetych reklam, stava se to bohuzel cim dal vic pravdou,i kdyz my tady u nas mame obchodaky bez pop artu a az do vrcha jsou regaly. ta veta s nudou, ta byla fakt dobra

Climaster
17. 12. 2002
Dát tip
...víc než moc! sqělý!!! akorát by to chtělo pověsit někde v podobným obchoďáku, velikým písmem, tučně na nedosažitelné místo...aby si to přečetli lidé, kterých se to týká... tip!!

Marthin
17. 12. 2002
Dát tip
Dosti dobré..jojo, naše malé milé nákupní střediska a jejich vábničky..

Radost
17. 12. 2002
Dát tip
ANO! ani nevíš, jak s tebou souhlasím! (antiglobalismus? postmaterialismus? jenom slova! tady jsou pocity.) obdivuji i styl psaní, hru s jazykem ačkoliv zcela vážnou...:-) *

tloudev
17. 12. 2002
Dát tip
jak bych to jen.... jo, osobne se me tohle tema dost dotyka. k certu s polyvinylplasticelectricaltapegrafitti. big brother is watching you. sakra. beru provaz a du se zastrelit do rybnika. Ale nejprv zvednu nozku a pokropim ti tohle dilko jednim zazloutlym typem.

fungus2
17. 12. 2002
Dát tip
Hm dobře vystižená realita!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru