Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muž bez jména

19. 12. 2002
4
0
1273
Autor
Viky

Tuhle básničku jsem napsala jako ohlas na jeden novinovinový článek,který jsem si přečetla v sobotu.Stálo v něm,že policisté našli mrtvého bezdomovce,který zemřel na podchlazení.Donutilo mě to k zamyšlení a napadlo mě,že ten muž si možná zaslouží víc,než jen krátkou zprávu v novinách.Proto bych mu chtěla tuhle básničku,i když není nic moc,věnovat.

Muž bez jména,

tiše kráčí ulicí,

má špinavý nehty ,

a košili bez knoflíků.

 

Muž bez jména,

nese si pár igelitek,

ve flašce zbytek rumu,

starej námořník.

 

Muž bez jména,

je sám sobě společníkem.

 

Muž bez jména,

nesnáší se se životem.

 

Muž bez jména,

rozhodl se propít duši.

 

Muž bez jména,

má to dávno spočítaný.

 

Muž bez jména,

zpívá si píseň.

 

Muž bez jména,

chtěl zemřít jako bojovník..

 

Muž bez jména,

nechce si už stěžovat Bohu.

 

Muž bez jména,

tančí valčík se Smrtí.

 

Muž bez jména,

je ledově klidný.

 

Muž bez jména,

odchází.

 


No, ten konec mi moc nesedi.Ale jinak se mi libi a je povedena. Tak tu basen mu docela zavidim.

* muž, který se rozhodl propít duši, zajímavé

Takový člověk si možná nezaslouží ani ten článek. Jinak pamatujete někdo Malostranské povídky? Tvé dílo je naivní, ale milé - jak kačátko spasilo svět.

Viky
12. 01. 2004
Dát tip
me nebavi psat o realite,omlouvam se,ale novinovy clanek u me tehdy vyvolal tuhletu predstavu a tak jsem to zkratka "hodila na papir",mozna je to jen romanticka predstava o nem..ale co kdo muze vedet..byl to proste chlapek,kterej mel svuj zivot,neco prozil a nikdo nevi co,pro me to byl zkratka muz opredeny tajemstvim..a nechapu jak muzes napsat neco takoveho,jako ze si nezaslouzi ani ten clanek..to jen ukazuje na tvou omezenost. mozna by sis nekdy mohl popovidat s nejakym bezdomovcem..jinak dekuju za kritiky

clovrdik
11. 01. 2004
Dát tip
hlubší kritiku nevím, ale říkám si, že i o takovejch tématech je nutný psát ...; ostaně jednou jsem taky takovýho týpka zařadil do svýho dílka, myslím se to jmenovalo Kartuše krále Ramsese :-); dávám ti TIP za téma a 815_0 děkuju za zařazení do klubu, protože díky tomu jsem si to dílko přečetl :-)

Pivicko
11. 01. 2004
Dát tip
Zdá se mi to poněkud slabé. Jestli si to psala jen po tom novinovim článku tak jediný spojení s tim je v tvý představě o bezdomovci, s realitou to tudíž moc společného nemá. Ve flašce zbytek rumu/starej námořník.... ...chtěl zemžít jako bojovník... To jsou spíš tvoje romantický představy...... O ničem to nevypovídá. Souhlas že o takových tématech je taky dobrý psát, ale spíš pravdivě.

815_0
10. 01. 2004
Dát tip
Nechce se mi ani věřit tomu, že tady tohle dílko jen tak přes rok leží a nikdo si ho ještě nevšimnul - to je příšerný ! Tohle dílko je moc pěkný a ta myšlenka je opravdu hodně dobrá - Tvůj čin obdivuji a jsem rád, že se nad takovýmito lidmi někdo ještě zamýšlí - je jich tolik, každý má svůj příběh,... A nikoho nezajímají - upřímně mě to ehm - štve :-) TIP + klub

Viky
10. 01. 2004
Dát tip
moc dekuju,uz jsem ani nedoufala,ze si toho nekdo vsimne..fakt diky

gASK
10. 01. 2004
Dát tip
Dílko mne moc nezaujalo, prolog je sice originální (a potažmo tedy i myšlenka), což oceňuji, leč zpracování má mnoho much a nikterak nevyniká v záplavě podobných...bohužel mne to nic nedalo:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru