Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Král karmínový

23. 12. 2002
4
0
891
Autor
monsignore

Když déšť laská římsu vašeho vězení, ucítíte to napětí, tu touhu otevřít okno a zjistit, co se stane, když skočíte a roztříštíte se o mokrý chodník blikající v děsivém neonu reklam....

Ano.

Je šero a není to jen kvůli tomu, aby šero ,které jsem nechal vzniknout, navodilo šerou atmosféru. Je šero, protože je skutečné.

Na parapet bičuje déšť do mrtvého holouběte, které tam v předešlý den nebylo. .....Jako hrozivý doklad o konci bytí. A také jako hrozivá možnost kanadského žertíku psychopatického kulisáka.

Med mi stéká od konečků prstů a zpomaleně naráží na vlas levného koberce, který ač několikráte děděn,  nepozbyl své zvláštní uhrančivosti.

Není nic , co by zdůvodňovalo moji potřebu vnímat fyzický pád toho produktu včelstva a není ani nic ,co by mě donutilo ten strašný upatlaný proces zastavit.

Tíseň se stupňuje.

Jsem jen takové ubohé nic v moři lásky k ní. Jen schnoucí stvol jedovaté byliny , která přišla o svůj odporný květ. Má schránka evokuje pocit absolutního milostného kýče skandinávského intelektuálního filmu.

Konfrontuji se s mrtvým holubem. Náš dialog není tolik úspěšný, ale oba přinejmenším neměníme v průběhu hovoru své názory.

Bičující přívaly vody udělaly z jeho těla hroudu slepeného peří.

Obrovský pocit zmaru. Mám tendenci vytvořit nějakou pointu z této chvíle. Hledám souvislost mezi holubem, medem, sebou a ní......pláču.

Mé slzy ale nepláčou....jen odtékají z kanálků očí mého naprosto nehybného obličeje. Tíseň mizí a v nitru se rozprostírá jakýsi neurčitý plochý prostor. Model apatie....

Zaostřím zrak na střechu protějšího domu a vidím několik strakatých holubů krčících se pod nádherným secesním komínem.

Tikot hodin v pokoji restartuje moje vnější vjemy a vyplaví neskutečnou úlevu nad čímsi neurčitým. Čas.  Je to tak směšné.

Měl by mě děsit a stává se mým přítelem. Mým spolubojovníkem.

Utírám si reflexně slzy medovou dlaní a cítím, jak hustá kapalina vytváří masku na mé tváři.  Vstávám ze židle a vztekle si utírám obličej do rukávů. Zavírám sklenici od medu a jdu k oknu.

Slyším šum deště a vnímám poslední boj holubí tělesné schránky, která pod tíhou naplavené vody přepadává přes římsu domu.

Okamžitě se otáčím , beru do rukou sklenici medu a otvírám ji. Otevřu okno a pomalounku na mrtvého macerovaného holuba nalévám sladkou temnou hmotu. Pohyb holuba se okamžitě přerušuje.

Vytvářím tu nyní podobu zrůdného obřího jantaru, který vězní smutek existence. Výsledek "procesu".

Přestává pršet. Cítím čistý, vlhký vzduch sycený kouřem z místní pizzerie. ...Zavřu oči. Nejsem sám. Jen když je otevřu.

Pomalu se otáčím a vidím na židli, na které jsem seděl , živého holuba. Vypadá, jako ten na římse.

Ne.....mýlíte se . Neotočím se.....


Usireh
26. 01. 2005
Dát tip
Myslim ze si s tim medem vylival i ty nechutne a pritom krasne myslenky na ni... Med na tvari, kterym sis utiral sve slzy ti pripomel jeji chovani k tobe, jeji absolutni nepochopeni k tomu co citis, ale i nemoznost se zbavit myslenky na ni...... Chces je zabit ve spojeni s mrtovolou holuba ale stejne vis ze je to jen hra... Pochopil sem te alespon trochu? Pises genialnim stylem....... Znam jeste jednoho cloveka s podobnym stylem, musim vas seznamit......... A diky. Diky za tu pravdu.

lasker
25. 01. 2005
Dát tip
Vynikající! Bohaté, pocitové, evokující spoustu (i protikladných) emocí.

monsignore
16. 12. 2003
Dát tip
Odporný květ je slečno protiklad.....květ je něco, co má v přírodě lákat....ale je odporný a jedovatý.....zákeřný. Když jsem šel k oknu , mělo tam být "vstávám ze židle a jdu k oknu" ? :o))..nebylo by to polopatistické?......nevšimla jste si vstávám ze židle na které jsem seděl....:o) ..holubí schránky, která pod tíhou naplavené vody přepadává přes římsu....... Tedy pohyb holuba způsobený vodou. Med má větší hustotu než voda....když ho nalejete na holuba...pohyb se zastaví a tím oddálíte jeho pád dolů:o)

Andulka
11. 12. 2003
Dát tip
jsem ubohe nic - odporny kvet -> tohle se mi tam nelibilo jdu k oknu -> logicky si tam uz stal, jnak by si ten nevidel kanal pohyb holuba se prerusuje...jak kdyz tam lezel mrtvy? proc si lil na mrtveho holuba sklenici medu???????? Tak to by byly moje pripominky k povidce. Povidka je jinak moc pekna, zdarila....a jak uz se nekdo prede mnou zminil...krasne vymalovana ..jako obraz. Nemohu si pomoc, presto ze dej povidky je sedivy, smutny...celkove na me pusobi povidka velmi teple, hrejive....probouzi ve me neco hezkeho.***

Evita
28. 05. 2003
Dát tip
Připomíná my to život na veterině.Krásně vystihnutá myšlenka,událost.....:o) TIP

alim
05. 03. 2003
Dát tip
no pane...vase uvahy jsou jako vzdy propleteny stetcem..kazde rano je jine...jen ho zachytit...:-) libi

m11
24. 12. 2002
Dát tip
tip za mrtvý holoubě................

...Monsignore... ..............................

Cirilla
23. 12. 2002
Dát tip
dneska mám na takovédle věci ba i náladu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru