Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O ztraceném Beránkovi

26. 12. 2002
2
0
563
Autor
jinez

 

O ztraceném Beránkovi

Byl jednou jeden veliký palouk, a na tomto palouku zrovinka spásala Ovečka čerstvoučkou travičku. Kousek opodál pobíhal oříšek Alík a vysoko nad nimi kroužila Sojka a všechno pečlivě pozorovala. V tom přiběhlo vyděšené Kůzlátko a volalo: „Ovečko, Soječko, Alíčku ...Beránek se nám ztratil. Byli jsme spolu v lesíku na jahůdkách a borůvkách a najednou byl pryč. Ani stopa po kopýtku po něm nezbyla.“

Všichni se seběhli k maličkému jezírku k poradě. Soječka se usadila na starou vrbu a povídá:

„Kamarádi, musíme Beránka rychle najít, tma nastane co nevidět!

Já poletím na sever, Ovečka poběží na jih, Kůzlátko na východ a ty Alíčku, ty poběžíš na západ.“

Zvířátka na souhlas pokyvovala hlavičkami.

Ještě než se rozdělili, Alíček rozhodl:“ A až něco najdeme, dáme si znamení -  já zaštěkám, Ovečka zabečí, Kůzlátko zamečí a ty Soječko, Ty zapískáš.“

A tak se všichni rozutekli hledat Beránka.

Soječka se vznesla do výšky a zamířila k severu. Křídly mávala co jí síly stačily. Bystrýma očkama pozorovala každé místečko. Tu potkala hejno vran, a tak se hned zeptala, jestli nespatřili ztraceného Beránka.

„Krá, krá, ne vašeho Beránka jsme neviděli“, odpověděly a zamávaly křídly na pozdrav.

Mezitím se Kůzlátko dostalo až daleko za palouček, kde snad už dlouho žádná bytost nevstoupila. Prodíralo se houštím a křovisky a volalo na Beránka. Copak se mu asi stalo? Přemýšlelo Kůzlátko. Oříšek Alík to měl nejjednodušší. Běžel a čumákem nasával a větřil. Zrovna běžel okolo rybníku, když uviděl daleko na vodě cosi bílého. To bude náš Beránek, pomyslil si. Skočil do vody a začal plavat. Zanedlouho však uviděl, že je to jen labutí slečna, co si protahuje svůj dlouhý předlouhý krk. A tak Alík neztrácel čas a jen z dálky zavolal na labuť, zda-li neviděla Beránka. Ale nikdo nic neviděl. Tak Alík doplaval zpět na břeh, otřepal se a běžel dál.

A co naše Ovečka?

Na tu nesmíme zapomenout.. Ovečka rychle přeběhla louku, zdolala menší stráň a už byla u lesíku. V lese to moc pěkně vonělo,. Jehličí a drobné větvičky křupaly pod kopýtky a z dálky bylo slyšet jak pan datel tluče svým zobákem do stromů. 

Ovečka si vzpomněla, že Beránek má na krku svůj zvonek, a tak se zastavila a napjatě poslouchala, zda-li neuslyší jeho zvonění. Poslouchala, poslouchala, ale nic neslyšela. A tak pokračovala v hledání. Zanedlouho došla ovečka na menší paseku. Barevní motýlci se slunily na světlých pařezech a na kraji  ve stínu mohutného dubu odpočíval malý Medvídek.

„Ahoj Medvídku,“ pozdravila Ovečka. „neviděl jsi tudy běžet Beránka?“

„Ale to víš, že jo, Ovečko“ zabručel medvěd.

„Říkal, že zabloudil a hledal cestu k jezírku, tak jsem mu ukázal tamtu zkratku“, mávl mohutnou tlapou za sebe medvěd.

Ovečka poděkovala a než se vydala na cestu z plných plic zabečela.

Než byste řekli „švec“, byla  Soječka v lesíku. Ovečka jí hned povyprávěla co se dozvěděla od Medvídka a navrhla, aby se Soječka vrátila pro Alíka a Kůzlátko , a pak, že se setkají v lesíku.

A tak se i stalo.

Ovečka mezitím cupitala dál....Zničehonic zaslechla v dálce zvonění. Zastavila se a nastražila uši. Zase ten stejný zvuk. Jasně už  rozeznávala zvuk Beránkova zvonečku a tak se rozběhla směrem odkud přicházel.. Ve chvíli přiběhla k obrovské jámě. Byla to veliká díra po vykotlaném stromu, který vyvalila nedávná bouřka....na samém dně seděl Beránek a smutně koukal.

„Beránku, Beránku,“ zavolala Ovečka „už ti jdu na pomoc“.

Beránek vyskočil a  když uviděl Ovečku, hned se mu očka rozzářila. Pak Beránek začal vyprávět, jak pro Ovečku sbíral ty nejšťavnatější jahůdky a borůvky, že si ani nevšiml, jak daleko je 

od Kůzlátka. Najednou se objevil na pasece , kde potkal Medvídka, a ten mu ukázal cestu zpátky. Ale protože se Beránek pořádně nedíval na cestu, spadl do této jámy a narazil si nožku. Několikrát se sice zkoušel vyškrábat nahoru, ale nepovedlo se mu to.

Než Beránek dořekl poslední slovo, zaslechli oba z dálky štěkot Alíčka.  Za chvílku bylo slyšet i hvizdot Soječky, a bručení Medvídka. To Soječka ho poprosila, zda by jim nepomohl

A pak už to šlo  jako po másle. Medvídek s Alíčkem přinesli delší větev, kterou spustily do jámy. Dolů se nejdříve spustila Ovečka, která ošetřila Beránkovi pochroumanou nožičku a s pomocí Soječky ji ovázala. Pak přiskočili Kůzlátko s Alíčkem a opatrně Beránka z jámy vyvedly.

A protože už nastal večer a rychle se stmívalo....pozval Medvídek své nové kamarády do útulného  pelíšku nedaleko lesíka. Tam se všichni napapkali, a spokojeně usnuli....

 

A pak zazvonil zvonec a pohádky je konec, milé děti.

Dobrou noc..


Je to hezká pohádka, asi začnu vyhledávat tuhle kategorii, když jsem byla menší, málo mi ji četli. Tuhle si umím představit, jak já spím a někdo mi ji čte, je pěkná. Tak dobrou noc

suva
28. 12. 2002
Dát tip
h;;;;;ouk hezká brou noc... >c]

Jeanne
27. 12. 2002
Dát tip
hezká pohádka *T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru