Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Případ Ježíšek

09. 01. 2003
2
0
912
Autor
člobrda

 

Vřítil se k nám do služebny, právě, když jsem s kolegou probíral ty nejnemožnější vánoční dárky pro svou rodinu.

“Zabil jsem ho” řekl ten muž navlečený od hlavy až k patě a myslím, že to vzal ještě jednou vrstvou od paty až k hlavě.

“Koho jste zabil ?” otázal jsem se nervózní chundelaté čepice s barevnou bambulí. Chlap si sundal zamlžené brýle a zatímco si prstem rozmazával mlhu na sklech, s uslzenýma očima řekl slabým hlasem: “Ježíška!”

Ježíši!”, uteklo Heleně, právě přicházející služebními dveřmi, aby si postavila vodu na vařič. Měla taktéž zamlžené brýle. Venku musí být fakt kosa.

Ježíšek. Že si lidi vyberou zrovna tohle jméno. To musí mít před vánocemi šíleně narvanou schránku, pomyslel jsem si, pokud ho nezabijou.

“ Sedněte si. Řekl jste Ježíška?”

“Já ho nechtěl praštit, ale on byl strašně dotěrný a žena...”

“Aá, nevěra”, kolega se s pochopením zadíval na člověka, jenž se sám přišel udat a podal mu papírový kapesník na brýle. Muž si toho nevšiml a dál si hnácal prstem po sklech.

“Ano, tak to řekl. Lidi že mu jsou nevěrní. Že jsme cháska. Mluvil divnou řečí a na sobě měl divný hadry. Považoval jsem ho za reklamního paňácu ze Supermarketu, ale když se začal sápat po ženě, tak jsem ho praštil.”

Sáhl jsem po telefonu: “Tomáši, zjisti mi jméno toho napadeného v Kaprově ulici..počkám...

Muž se díval na své palčáky a snažil se v nich pevně uchopit podanou sklenici vody. Nebylo to naštěstí mé oblíbené sklo.

“...Ježíšek, tři žebra, otřes.. díky, ještě se ozvu, mám toho útočníka v kanceláři (v čepici s bambulí, chtěl jsem dodat), díky Tome..”

“Máte štěstí, těma palčákama jste ho nezabil. Teď všechno popište. Takže on se pan Ježíšek začal sápat na vaši ženu. Proč?

Muž odložil čepici s bambulí a uhladil si vlasy.

“No byli jsme nakupovat dárky a žena chtěla koupit něco vánočního, nějaký ten věnec, já se v tom nevyznám , vybírala to ona , bylo to zelené s umělýma šiškama a na tom věnečku seděl ten červeno bílej.. no Santa Claus... v ruce měl ponožku a v té ponožce tlačítko. To když se stiskne, tak ten věněček se rozbliká a hraje nějakou přiblblou melodii, asi taky vánoční, na čtyři tužkové to je..”

“ prosím Vás.. ”

No on se sápal po tom věnečku a řval: nedejžto pánbu dopustit, takovouhle patlaninu za mně považovati. Odstrkovali jsme ho, ale on si nedal říct, pořád mluvil o tradici a znesvěcení Vánoc, nakonec nám vytrhl ten věneček za tři stovky a praštil s ním o zem, a tak jsem ho praštil. Ten věneček pak začal blikat a hrát, a vedle něj ten podivin, koukal tam tak překvapeně, no a my...utekli jsme.”

Zazvonil telefon. Po chvíli jsem zavěsil a kývl na kolegu: “Dokonči to s ním, prosím tě, ten zraněný zmizel z nemocnice a napadá nějaké lidi u obchodu s hračkama v Lékarenské. Jedu tam.”

Modré výstražné světlo policejního vozu bliká po hustě padajících vločkách.

“Už tam budeme, poručíku, tady za rohem

Nikdo nebyl zraněn, ale ani Ježíšek nikde.

“ Základna, poručíku, máme další hlášení. Z Tesca kousek od Vás, taky Jíšek. Tam jsou škody větší, ochranka firmy jej zadržela.”

Ježíšek vypadal daleko lépe, než se dalo očekávat při zlomených žebrech a otřesu mozku. Oči mu zářily hněvem a zatímco kolem něj ležela spousta panáčků v šatech Santa Clause v naprostém tichu, Ježíšek láteřil:

Chásko zlotřilá. Vy nevěřící pacholci. Vy hříšníci. Takto vy jméno boží špiníte a dary přijímáte? Cožpak nekáží již v kostelích o božím slově a namísto toho barvou červenou a bílou pomalovávají sochy Ježíšovy? Co se stalo s lidským pokolením, ovcemi Božími?

Sanita si jej odvezla zpět do nemocnice a před Tescem nastal opět Vánoční ruch.

Ve služebně už seděl kolega sám a právě vytahoval ze stroje výpověd pana Bambulky.

“Volal jsem do registru, Máš ho na stole. Loni řádil v Plzni.”

“Díky Radku, hned se na to podívám.”

Odpoledne jsem po cestě domů šel koupit pár drobností a zastavil jsem se u regálu s ozdobami. Úplně vlevo byl malý papírový betlémek, jinak byla celá plocha osázena paňákama v barcoca-coly. Zaplatil jsem za betlémek a cestou domů jsem si ho prohlížel.

Spočíval tam v malých jesličkách z kartónu. Ten večer jsem synkovi vyprávěl biblický příběh a pak jsme si od sousedů půjčili Rybovu mši.

Žena se na mně starostlivě podívala, vyprávěl jsem ji tedy o dnešním případu. Druhý den jsem zajel do nemocnice za Ježíškem. Na skříňku jsem mu postavil papírový betlém přizdobený pentlí. Ježíšek se na mně slabě usmál.

Je na kapáku, ještě v noci vyváděl, ale nakukali jsme mu, že už jsou obchody stejně zavřené, tak se uklidnil.

O pár dní později, se mi pro něj podařilo vyřídit propustku. Teď o vánocích tedy nebudeme u stolu tři. Budeme trávit Vánoce s opravdovým JEŽÍŠKEM.


člobrda
15. 01. 2003
Dát tip
mysim, ze nekecam, nebot navzdory toho, ze mam u baraku hned dva supermakety, tak jsem tam byl jen jednou a to vlastne z ukecani a udelal jim trzbu za 32 korun :o))) muj zivot neni konzumni a v tehle povidce jde o neco vice. o malickosti, ktere jsou v zivote mnohdy na daleko dulezitejsim miste nez veci velke, treba jako popovidat si se synem o vecech nejruznejsich a nejroztodivnejsich... atd... mejte se hezky a teste se na dalsi Vanoce, haha

Kandelabr
11. 01. 2003
Dát tip
uranium: tak v tomhle s tebou souhlasím beze zbytku. připadá mi to u spousty lidí jako póza, módní záležitost, ukázka toho jak oni jsou nad věcí atd. a vyznívá to dost trapně.(jo vím, že existují i lidé, kteří podle toho i žijí)

uranium
10. 01. 2003
Dát tip
jo celkem dobrý, jenom mě už sere stejně jako vás konzum, jak každej na konzum nadává a všichni stejně osvíceně ho odsuzujou. Kdo pak teda konzumuje když se to všem nelíbí??? :o)

Kandelabr
09. 01. 2003
Dát tip
ale no tak jo...je to docela milé.

hurvinek
09. 01. 2003
Dát tip
pointu jsem cekal ale taky bych cekal to same jednani jak od jezicka, tak santy tak dedy mraze kdyby videli ten dnesni konzum

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru