Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo jsem

14. 01. 2003
5
2
2452
Autor
Jess

Odpověď na věčnou otázku lidstva?

Otázka kdo jsem

 

Většina lidí si klade otázky: Kdo jsem? A Proč jsem?

Odpověď, jež by vyhovovala všem, kterých se to týká nikdo ještě nenašel, ale každý si může po dlouhém hledání najít tu svou.

Většina dnešních lidí se spokojí s odpovědí Jsem člověk. Ale pak se jistě nabídne otázka Co je to člověk? Pak jde již jen o to, čemu dotyčný věří.

Lékař či biolog odpoví, že ‚dnešní člověk je savec. Homo sapiens sapiens. Lidoop s vyvinutým Velkým mozkem, příbuzný šimpanzovi. Tvor, jež ‚se vyvinul z opice‘‘.Ale stačí tato odpověď všem? Nikoli.

Teolog namítne, že člověka stořil Bůh k obrazu svému. A stejně tak i šimpanze. Na otázku co je člověk pak odpoví: ‚člověk je nádoba hříšná, jež stvořil Bůh proto, aby …‘ (A takhle bude pokračovat ještě asi tři hodiny, než vám převypráví celou Bibli). Ale ani toto nevyhovuje každému.

Satanista vám většinou na tuto otázku odpoví: ‚Já jsem bůh.‘ Nebo něco podobného.

Scifista vám dopoví ‚Čtyřicet dva‘ a odmítne dále diskutovat s tím, že by musel zvednout oči od knihy. Ale obávám se, že tato odpověď také neuspokojí každého, a ten, kdo nečetl Stopařova průvodce po galaxii to ani nepochopí.

Ale takhle bychom mohli pokračovat donekonečna.

Takže se dopracujeme k tomu, že ačkoli jsme všichni ve své podstatě stejní, jsme každý něco úplně jiného. Zkuste si tedy najít tu svou odpověď tím, že si upřímně řeknete, co doopravdy jste.

Já myslím, že jsem tu svou odpověď našla, ale ne, že bych byla zcela spokojená.

Jsem zlo vyvržené z ráje, protže jsem se chtěla stát Bohem… Jsem chaos a děs vstupující do myslí lidí a vzbuzující hrůzu a strach…

Teď je zde jen otázka, zda-li si mám zoufat nebo se smát. Svědomí mi říká že bych měla být opravdu zoufalá, ale proč je mi tedy do smíchu?


2 názory

Siggi
28. 01. 2011
Dát tip
Kdo jste? To víte jen vy, drahá přítelkyně.

Jess
12. 05. 2003
Dát tip
>Fagus Omyl. Neřekla jsem Bůh, ale bůh. Rozdíl. Velkej. A s těma odpověďma, odpovídala jsem za sebe a za své přátele. Doufám. A pýcha? Každý ji máme v srdci...

Wopi
12. 05. 2003
Dát tip
Ach ta interpunkce...

Fagus
06. 05. 2003
Dát tip
Ahoj Lilith, Nebudu Tvé dílo hodnotit z literárního hlediska, avšak odpovím ti na Tvou otázku. Směj se, neboť víš kdo jsi. Ostatní to (o sobě) většinou netuší. A být Bohem - proč vlastně ne - ale nemůžeš si s ním vyměnit místo, můžeš být jeho VĚDOMOU součástí. Není to krásné? A v Tvé úvaze odpovídá správně snad pouze satanista, avšak jen pokud v jeho srdci není pýcha! A všichni jsme vyvržení z ráje. Můžeme se (zatím) jen koukat přes plot.

Osirie
26. 03. 2003
Dát tip
tak tuto otazku by si meli lide klast casteji a docela sebekriticky si na ni odpovedet, protoze casto zapominaji, ze lidmi jsou. Mrzi me ze se malo z nas nad timto tematem zamysli az kdyz uz to neni nic platne. Davam Ti tip

Jess
16. 01. 2003
Dát tip
Čtyřicet dva je jedna z těch nejlepších odpovědí. Je to odpověď na základní otázku života vesmíru a vůbec. - Stopařův průvodce po galaxii. Jak jsem došla k závěru? Ani sama nevím. Myšlenka vědění se náhle zjevila v mé mysli a pak jsem ji jen vtělila do slov. Stačí ti to takhle?

Schwalbe
15. 01. 2003
Dát tip
Nemyslím si, že většina lidí si klade tyto otázky. Snad ještě tu první, ale tu druhou ne. Protože odpověď na ni není jednoduchá a dnešní lidé mají rádi všechno jednoduše naservírované, instantní a něco hlubšího - na to většina nemá čas. Takže se spokojí názorem nějaké autority nebo se přidají k názoru skupiny v níž se pohybují. Ti, kteří se tím přesto zabývají, si většinou nějakou odpověď najdou a pak jsou málokdy ochotni něco na tom změnit.

katugiro
15. 01. 2003
Dát tip
ne že by Tě snad ta odpověď posouvala o něco dál než "čtyřicet dva", ale nakonec to je docela dobrá úvaha... :) nakonec není... zbývá vysvětlit, jak jsi došla k závěru

pete
14. 01. 2003
Dát tip
nikdy nezodpovězená...a skoro na dosah*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru