Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malá noční můra/ Little Night Butterfly

13. 01. 2003
4
0
1945
Autor
Irea

 

Malá noční můra

 

Bylo nebylo, ale spíše bylo, v jednom starém domě žila malá noční můra. Spala ve dne a v noci létala. Její dny byly tmavé  a šedé, jak to  bývá obvyklé u většiny nočních můr.

Jednou však spatřila něco opravdu divného. Bylo to světlé, zářivé a hřálo to. Malá noční můra nevěřila svým očím. Ptala se všech svých kamarádů, ale nikdo nic nevěděl.

Nakonec našla starého pavouka, který žil sám v tmavém koutě. Ten jí řekl: "Má milá, to, co vidíš, je plamen svíčky. Hřeje a svítí, ale také tě může zranit. Dej si na něj pozor!"

Ale potom tiše dodal: "Ty bys ale  měla vědět i to , co říkala moje prababička. Je prý možné projít ohněm, pokud zůstaneš ledově klidná. Ale pamatuj, jestli jednou projdeš ohněm, nikdy už nebudeš stejná jako dříve. A nikdo  to ani nepochopí..."

Malá noční můra dlouho váhala s rozhodnutím. Potom si  však uvědomila, jak silně touží po světle, jak moc chce změnit svůj šedý život a klidně vstoupila do plamene.

Její staří přátelé ji postrádali, ale ten starý pavouk v koutě se usmíval.

Věděl víc....

 

 

Little Night Butterfly

 

Once upon a time a little night butterfly lived in an old house. She slept during the days she flew at night. Her days were dark and grey. As it is usual for most night butterflies.

But once she saw something very strange. It was light, shining and giving warmth. She could not believe her eyes. She asked all her friends about it but nobody knew anything.

Finally she found an old spider living it the corner. He told her. " My dear, what you can see is a candle. It is warm and shining but it can hurt you! Be aware of it!"

 

Then he added silently, "But you should also know what  my grandmother said. You can enter it if you are able to stay cool. But remember, once you enter it, you will never be the same as before. But nobody will know that either.... It is up to you to decide..." 

The little night butterfly thought about it for some time and then, because she longed for light and she felt like  change, she entered the flame.

All her old friends missed her  but the old spider in the corner smiled a bit.

He knew more...

 


j_i_r_i_k
11. 05. 2003
Dát tip
Jééé, díky :)... I když...

Irea
09. 05. 2003
Dát tip
Preju Jirikovi, aby potkal svého pavouka :-)

j_i_r_i_k
14. 04. 2003
Dát tip
Tak jsem se zase jednou po dlouhé době mreknul na tuhle pohádku... A koukám, že přibyl překlad... A zase mě dostala, ten pavouk... Ááách...

majky1
15. 03. 2003
Dát tip
Dobrý,zajímavý obsah.

Irea
22. 02. 2003
Dát tip
Joooooo, pohádky jsou pro chytré děti, ty mají otevřené oči a srdíčka. Díky :-)

Atalay
21. 02. 2003
Dát tip
Whoa! Nikdy bych neřekl, že pohádka může tolik vysvětlit... asi jsem ještě dítě... by Atalay :-) *

hurvinek
29. 01. 2003
Dát tip
tak tohle se mi libi, pavouk je pavouk

LH
25. 01. 2003
Dát tip
No, mě se to taky líbí. Myslím, že každý z nás je taková "malá noční můra", která touží po světle. Po tom lepším světle svého života. Jen každý nemá tolik odvahy jako ona... T*

Irea
25. 01. 2003
Dát tip
Ano Ludmilo, to jsi trefila do černého :-) . Jen tu odvahu...

j_i_r_i_k
19. 01. 2003
Dát tip
Bod? A kolik jich musím posbírat, abych něco vyhrál? :)... Víš, asi jsem to nezdůraznil, ale tohle dílko... se mi strašně moc moc líbí... " ten starý pavouk v koutě se usmíval. Věděl víc...." V tomhle je něco - strašně silného, co mě moc moc bere... S hlavou pokorně skloněnou šeptám díky...

Irea
19. 01. 2003
Dát tip
Bodíky budeš sbírat celý život, a co vyhraješ? Poznáš sám... Díky za pochopení pohádky, to bylo to nejhezčí, co se mi mohlo stát.

j_i_r_i_k
18. 01. 2003
Dát tip
Po žhavém uhlí se chodit dá, je to o tepelných kapacitách, prostá fyzika, žádná mystika... Když jsem to začal číst, tak jsem si říkal a jéje, obehraný motiv, ale pavouk mě otočil o přímý úhel (tedy 180 stupňů :))... Tohle se mi hodně hodně líbí...

Irea
18. 01. 2003
Dát tip
Jsi druhý clovek na svete, který vidí chození po uhlí jako možné a proveditelné (z těch které jsem zatím potkala a nezkusili to sami) cili máš bod. No a pokud tě oslovila změna z šedi ke světlu,, jsem spokojená :-)

waldekke
14. 01. 2003
Dát tip
Ten pavouk byl pěkněj úchyla. :o) Ale * za ten "ledový klid", ta úvaha se mi líbí. Apropos, viděls' ty lidi, jak choděj holýma nohama v rozžhaveném popelu? W.

Irea
14. 01. 2003
Dát tip
Po žhavém uhlí jsem se prošla, funguje to... Mimochodem, ten pavouk nebyl úchyla, on opravdu věděl víc :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru