Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmácké Noviny - celkový koncept

24. 01. 2003
2
0
2262
Autor
Armand

Zdravím všechny písmačky a písmáky.       

 

 

V souvislosti s prací na nové podobě Písmáka, kterou inicioval Olda, Vám předkládám i návrh internetových Písmáckých Novin. Ty by měly vycházet jednou měsíčně a jejich náplň by měla být rozmanitá (viz seznam rubrik dole)

 

 

Co od těch Novin chceme?

(Normálně se takové otázce říká „formulace strategických cílů“) .-) Je to formulace ideí, tudíž prosím, nebrat doslovně a demagogicky, je to součást hry, je to směřování, horizont.

 

A)    zhmotnit v nich to nej z písmáka.. využít toho co se v něm vaří a motivovat tak básníky a autory obecně

B)     pozdvihnout písmáka na reprezentativní, profesionálně působící literární médium

C)    noviny chápeme i jako dokumentaci a zpřehlednění orientace (v Písmákovi)

D)    Noviny by měly být oživením Písmáka, měly by komunikovat o tom, co se tady děje a že se tu něco děje, a že každý, kdo bude mít chuť, čas a schopnosti se může podílet

 

 

pro koho to je?

 

  1. je to pro písmáky (a pro všechny ty, co chtějí účastnit literárního dění a života)
  2. později by to mohlo a  mělo být pro všechny (snad i nejen) literaturou se zabývající lidi a média   

 

 

Obecně: názor každého z písmáků bude brán v potaz a může fungovat jako širší poradní sbor, protože Noviny jsou médium všech písmáků. Na to navazuje i možnost později upravit Noviny (počet rubrik) na přání čtenářů. Nebudou opomenuti ani slovenští písmáci - jsou vítáni (mhruzik, Naso, Pen, Bix)

 

 

Armand

 

 

 

 

 

 

Písmácké noviny

 

 

záhlaví (citát):

 

"Básnictví není názor, který se dá vyjádřit. Je to zpěv, jenž se řine z krvácející rány nebo ze smějících se úst"

(Chalíl Džibrán, Písek a pěna)

 

 

Redakce: Armand, Lyryk, Wopi

 

 

Rubriky:

 

1.Hlas z Pískoviště (něco jako EDITORIAL - reflexe dění – redaktorský úvod (Armand, Lyryk, Wopi))

 

2.Autor měsíce - komplexní kritika jednoho autora a jeho díla – jedna stěžejní + možná ještě jedna nebo dvě jako pohledy z jiné strany (redakce + odborná skupina kritiků). Tato kritika by měla být zaměřena na autora a pokud možno vyznívat pozitivně, vyzdvihovat, prostě být dělaná s citem. Mezi adepty na prvního „autora měsíce“ jsou kalais (Vyjan, Lyryk), hermit (Vyjan), Sonatina (Valéry), unseen (?Lyryk)

 

3. Nováček měsíce (to samé co u autora měsíce, akorát že spíš pro povzbuzení a rozhodně menší rozsah než kritika autora měsíce. Nováček měsíce nesmí být na písmáku déle než 2-3 měsíce (redakce + odborná skupina). Těšit byste se mohli na autorku snehurkasnehurka (Lyryk)   ...

 

4.Hlubina - odborníkovo oko (věnované kritice (té ostřejší, „trhavější“), odborným statím, fejetonům, recenzím (menšího rozsahu) – to bude práce odborné skupiny (kritiků)) K recenzím přislíbil říci své gd

 

5. Rozhovor měsíce (Rozhovor s někým s literárního nebo uměleckého světa, popř. se zajímavým člověkem (může být i písmák tu a tam) (zde je připravena spolupráce s autory  JosefTupý, Wopi, Špuntík)) Pro první číslo chystá Wopi rozhovor s Oldou, takže začneme trochu netradičně. To neznamená, že to musí být rozhovor jediný!

 

Lyryk má připravenou rešerši o Svatavě Antošové – pokud by někdo chtěl to s ním nebo místo něj dodělat. Rebecco? :)

 

6. Díla měsíce (nejtipovanější/ (věcně) nejdiskutovanější/nejvybíranější – statisticky děláno a pak samozřejmě nějaké výjimečné prozaické a poetické dílo vybrané Redakcí

 

7. Soutěže (nové a výsledky starých (Radost, Redakce + kdo má zájem, popř. koho si vybere do poroty Radost)) 

 

8. Společenská rubrika – Písmácká drbárna (oznámení: svatby, narození, dodělání školy, maturity, plesy, velké (celopísmácké) srazy a reportáže z nich (a ze čtení) apod. Klubové dění a zprávy ohledně Sdružení písmák (kdo bude mít zájem, akci, info)) (Wopi)

 

9. Zprávy z literárního světa (reflektáž literárních časopisů, ...na starosti je mají zatím Lyryk a JosefTupý))

 

10. Stopa Bílého buvola - duchovní témata (články na téma duchovno, náboženství, mytologie, šamanismus a vše co souvisí s duchovnem jako takovým + recenze knih na takové téma – žádná agitka nebo co podobného.. (na starosti bude mít Armand ve spolupráci se Stanislavem_Vašinou, hermitem, Wopim a Šílenou))

 

11. Glosoviště

 

Možnost pro každého šikovného písmáka (autora) publikovat články, komentáře a názory – jednoduše reflexe širší písmácké obce pod heslem: "přispějte do Novin svým názorem".

 

O tento prostor projevili zájem Stanislav Vašina (Politická reflexe), rebecca13 (něco Antikonzumního). Místo je tu např.i pro hudební (papouch(?)) i ostatní umělecké reflexe. A vůbec, kdokoliv by měl cokoliv zajímavého a dobře podaného, může přispět. Zavedení Glosátoři by tu časem mohli mít svůj stálý sloupek. 

 

 

 

 

 

 

 

Tak to je zhruba celé. Teď zbývá jen doplnit konkrétní jména:

 

 Redakce (viz. výše) spolu s Oldou zastřešuje celý projekt Novin.

  

Odborná skupina (kritiků) je: hermit, Vyjan, gd, JosefTupý, Rivka, (Lyryk)

 

Svůj souhlas už naznačili, či řekli: Stanislav_Vašina, Radost, rebecca13 (Miroslawek?)

 

Dále počítám se spoluprací a tímto oslovuji následující autory:

(zapomněl-li jsem někoho šikovného, omlouvám se, řekněte mi o něm/o ní – dodávám, že pořadí jmen je náhodné) .-))

 

Print, Tichotam, Pája, Sonatina, Nuitík, Merle, Vio, Cyndi, unseen, kalais, Helča, Gastarbajtr, Miklunka, Astalavista, dablik008, Šílená, Olina, Petula, Danny, Bix (+slovenští autoři např. Naso, mhruzik, Pen), bogart, kifkov, nin, rebecca13, papouch, Ghatotkacza, Petr_Palkovský, Shamman, katugiro, Drownedgod, Keiko, Froni, Adalim, Twardowski, katugiro, AažZ, Kalim, Špuntík, Seregil, Atalanta, Endif, Josefk 

 

grafickou stránku má na starosti Duf

 

 

 

 

Závěrem – vyjádřete se:

 

  1. Kdokoliv byste chtěl spolupracovat, napište buď sem do auditoria nebo komukoliv z redakce (Armand, Lyryk, Wopi) do pošty, jak si představujete svou účast na Novinách a co konkrétního můžete nabídnout (článek, reflexi atp).

Podstatné je, že až na redakcí schválené výjimky, by žádný z příspěvků v Novinách neměl být publikován jinde dříve, než vyjde v Novinách!

 

  1. Pokud máte jakékoliv doplňující, podstatné připomínky a návrhy k Písmáckým Novinám, máte prostor říci svůj názor (prosím o věcnost).
  2. A na závěr úplný... zkuste vymyslet originální a zajímavý název pro Písmácké noviny. Nebo si myslíte, že by měl zůstat název stávající? 

Vio
04. 04. 2003
Dát tip
Kalime, Wopiho poznámka byla v prvé řadě věcná.

Kalim
04. 04. 2003
Dát tip
Wopiho poznámka byla drzá, co on má co říkat, z jaké fce? Tvá drzovina není o o nic lepší.

Vio
03. 04. 2003
Dát tip
Kalime, to ano... nechci soudit Tvé znalosti... ani nemohu, páč o Tobě nic nevím, ale to, co jsi napsal předtím a na co reagoval Wopi, mi přišlo... neprofesionální.

Kalim
03. 04. 2003
Dát tip
Vio, mě zase přišla neprofesionální a drzá řeč Wopiho a krutá, svým způsobem. Taky o tobě nic nevím. Nechme toho.

Kalim
01. 04. 2003
Dát tip
Ano, ale to by šlo o jakousi promitivní oblíbenost.

Vio
31. 03. 2003
Dát tip
Kalime, oblíbenost stylu ještě nevypovídá nic o znalosti...

Wopi
23. 03. 2003
Dát tip
ostře? ostře ne... řekněme nedůvěřivě ;-) ona kritika totiž není legrace...

Kalim
23. 03. 2003
Dát tip
Vím, taky jsem říkal, že nejsem z oboru, že by se to dalo nadepsat spíš jako názor. Ostře! (ne-li tupě), když dokážeš pochybovat o znalosti mých oblíbených stylů.

Wopi
21. 03. 2003
Dát tip
Kalime - uměl bys definovat ty pojmy? Ani autory nedokážeš přiřadit a cítíš se na kritiku...

Kalim
21. 03. 2003
Dát tip
Proč tak soudíš, proč tak ostře? Ptal jsem se, abych věděl, koho. Kdo je známý. Nečtu totiž podle čtenosti, atak jsem to nevěděl. Proč tak ostře? Opravdu ti tu mám psát definice? Proč tak ostře?.

Kalim
19. 02. 2003
Dát tip
--

Kalim
17. 02. 2003
Dát tip
Zdravím Armanda, hlásil jsem se o židli kritika dekadence, surrealismu, impressionismu, .... Řekl jsi, ať ti pošlu kritiku na někoho známého, ale neposlal jsem. Nevím totiž, koho vybrat, aby to nebylo zcela zřejmé, jasné, jednoduché. Tudíž nabízím tuto možnost; zašli mi něco, ať mi pomůžeš. Děkuji -- Pavel Hloušek z Navi

Armand
17. 02. 2003
Dát tip
Kalim: dik, ale po pravdě.. nevyznám se ve zdejších dekadentech. Za surrealisty bych označil kalais, dablika008... dohodnu se s Lyrykem a dám vědět. měj se .-)

Atalanta
01. 02. 2003
Dát tip
Armand: :)) To asi ne, skol na to nemam a vubec se prilis povolana necitim... Posli mi radsi ty korektury :)

Duf
31. 01. 2003
Dát tip
Mě se tedy Zrcadlo nelíbí, prijde mi to moc sebestředný, vzbuzuje to očekávání nějaké objektivnosti, a je to chladné. Zrzadlo je lepčí. Co třeba Noviňák

Helča
31. 01. 2003
Dát tip
To je zvláštní, že jsem invenční vždy jen omylem. No že se vám to líbí ... :)

JohnieBass
31. 01. 2003
Dát tip
Omlouvám se. přhlédl jsem paldón!:o) Neco pošlu. JB

JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Písmnoviny: Má jít o tištěnou podobu? Předpokláídám, že o internetovou, ne? Co od nich chceme?: A)souhlasím, ale je otázkou, co je to nej...? Hodnotit by je měli nejspíš redaktoři Písmáka. na druhou stranu, je fakt, že ti (a ty) mají i tak dost práce, ne? B)myslím si, že většina tvorby na Písmáku není stejně na profesionální úrovni, mnozí autoři ano, ale většina ne, tak proč nedat veřejně najevo, že i Amatérské Literární Umění může být pozitivní. C)Pro většinu ano. D)pochopitelně. pro koho to je? A)jasné. B)doufejme, já pevně věřím, že ano. Obecně:s tím myslím počítá každý. Vzhled:Myslím si, že by v záhlaví měla být případně nějaká v Písmáku důležitá zpráva.Významná událost(s významem pro Písmák) Redakce: ta je již zvolena? Rubriky:1.Proč ne? 2.Ne, že byh besouhlasil, jan mne zajímá, dle čeho bude autor měsíce vybírán 3.Velmi dobrá rubrika 4.Hlubší kritik, pokud je na úrovni, je žádoucí 5.Souhlasím zcela 6.Ta bych jen zmínil, protože budou většinou velmo dobře známá 7.O.K. 8.To jsem zmínil již ve vzhledu, souhlasím. 9.Nelze nesouhlasit 10.Žádná agitka!!!!! 11.Dobrý nápad Závěrem: 1.MOhl bych přispět článečkem z oblasti hudby, byl-li by zájem,i když jde o literární noviny, stálo by za to zmínit i ostatní oblasti kultury, byž jen krátce. 2.Nebylo by špatné uvést třeba dílo měsíce os slovenských Písmáků. (?) 3.Třeba se Vám to nebude líbit:o) : Hlas Písmáka, Písmákův týdeník (měsíčník, co já vím) JB

Armand
30. 01. 2003
Dát tip
JohnieBass: díky za názor. :) Pošli mi prosím něco k té hudbě, jestli můžeš (chceš)

Armand
30. 01. 2003
Dát tip
Danny: dík, počítám s tebou .-)

Atalanta
30. 01. 2003
Dát tip
Zrcadlo je dobre... Jeste jedna vec : co byste rikali rubrice, dejme tomu, "Literarni kurs" -- zkratka necemu takovemu, jako navrhoval Tichotam v ramci "Osvetove sekce" napovedy? Lyryk, Rivka, Falka a dalsi... Mne osobne by se to moc libilo :) ?

Atalanta
30. 01. 2003
Dát tip
A timto potvrzuji svou nabidku spolupracovat na korekturach Zrcadla. Hezke predjari vsem :) *

Armand
30. 01. 2003
Dát tip
Atalanta: a nechces osvetovou sekci delat ty? Ostatni uz maji prace nad hlavu. :)

JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Ahoj Armande! Hlavní je zda to bude měsíčník, 14deník či co jiného. Mohl bych třeba udělat článek o nějaké významné události z oblasti hudby případně upozornit na hudební akce, které se budou konat. JB

Armand
30. 01. 2003
Dát tip
Johnie: doporučuju číst pozorně -- měsíčník tvůj návrh beru.. zrealizuj ho a pošli mně, Lyrykovi nebo Wopimu

nin
29. 01. 2003
Dát tip
jo, ta Dufova obrázková představa je SKVĚLÁ!!!! taky mě napadlo to, co Lyryka, s tou uzavřeností, ale jinak dobrej nápad, má mou podporu

nin
29. 01. 2003
Dát tip
no mně se právě moc nezamlouval ani ten význam pokoje ve smyslu klidu, natož mírumilovnost :-) ale jinak je to fakt dobrej název Kam až... zní výborně

Armand
29. 01. 2003
Dát tip
díky za nápady... zanedlouho tuhle diskusi smažu (mám vypsané podstatné věci) a zveřejním upravený koncept... a asi ho dám veřejně přístupný - tzn. ne jen pro klub.

Armand
29. 01. 2003
Dát tip
Standa: energii to stojí tak jako tak..... chci to dát k veřejnému nahlédnutí... koncept je stejný jen jsem změnil a doplnil maličkosti a upravil jména dle stávající situace....

Armand
29. 01. 2003
Dát tip
Stanislav: jinak mimochodem... jméno periodika je lehce upravený tvůj název.. takže finálně to bude Písmácké (literární) zrcadlo. .-) Nic není na 100% ale z tohohle už neslevuju.. musel by někdo přijít s genialitou nebo se vrátíme k novinám. ☼

nin
29. 01. 2003
Dát tip
Armande, ale zrcadlo je v názvech novin hrozně provařený :-))

Armand
29. 01. 2003
Dát tip
nin: ty co nejsou provařené jsou neprovařené z určitých dvodů nemyslíš? :)

Armand
29. 01. 2003
Dát tip
Stanislav: věci geniální jsou rozporuplné... tohle by mělo být spíš naopak jednotící... zrcadlo je reflexe.... u nás o žádném nevím (němci mají Der Spiegel). Myslím, že je to dobrý a přijatelný nápad. Ke srovnání... daleko zajímavější by bylo třeba už jen: Písmácké zrcadlení, mně se líbí víc, jenže to už tříští asociace ... Jen otázka: jste pro to nechat to slovo "literární" anebo jen dvouslovné Písmácké zrcadlo

nin
29. 01. 2003
Dát tip
Der Spiegel, Daily Mirror, u nás byl Špígl ale když přemejšlím o tý neprovařenosti, máš pravdu, zrcadlení by bylo hezčí a originálnější, chápu, škoda, jo bez literární - protože tam budou i neliterární rubriky (společenská třeba)

Danny
29. 01. 2003
Dát tip
napsal jsi mě do spolupráce... klidně předběžně souhlasím, až budeš pro mě něco mít, taxe ozvi. tak mě napadá že bych tam vždycky mohl mít v každém čísle jeden či více technických tipů ve stylu "jak co udělat na Písmáku/Webu" (trochu jak ten návod na zobrazování obrázků jen mnohem kratší)

Helča
29. 01. 2003
Dát tip
Písmácké zrzadlo ... to je fajn¨ literární bych tam necpala

Lyryk
28. 01. 2003
Dát tip
My, co žijeme na internetu máme dojem, že každý ví co se tady odehrává. Ale není to tak. Veřejnost se převážně internetu štítí a bojí, navíc literatura z internetu je pro ně předem scifi... Připomínám, že nelze podcenit pejorativní nádech slova Písmák, byl to v historii amatér, který literatuře nerozuměl, ale široko daleko v podhorských vesnicích nikdo nebyl a on uměl alepoň kreslit písmena. Přestože byli písmáci národními buditeli, což je dnes spíše směšná pozice, úroveň jejich literárních prací byla spíše kuriózně dokumentární. Znáte někdo nějakého Písmáka jménem?? Pokud by měl název novin upomínat spíše amatérství diletantské, nemohl bych se nich podílet. Zcela vážně! Název by měl vzbuzovat alepoň dojem nějakého úsilí o výraz, když už ne literární názor. Název literárního časopisu by měl být mírně elegantní a mírně duchaplný. Považte jak působí Tvar, Welles, Psí víno, Labyrint nebo někdejší Tvář a představte si vedle toho Písmácké noviny. Zní to o kategorii níž. Podle mne, abychom se mohli shodnout měl by název být neutrální a nikoho předem nemile neoznačovat. Můj návrh zní: ODJINUD .-) a přestaňte mě bít..

Kalim
28. 01. 2003
Dát tip
Hele, jménem? Co třeba Dlask? ODJINUD se mi nelíbí, ale to se není čemu divit, když už dlouhou dobu plánuji a vymýšlím vlstní noviny s názvem a podtitulem, který jsem si již dávno vyložil, zdůvod¨nil a obhájil. Ačkoli to nechápete, nic se nevyrovná "ÚTRPNÁ ROKYTA -oděna v jedné". Opravdu, zkoušejte si Rozhovory 36, ... ale, ať se to jmenuje třeba Lustr, Vodovodní roura, Květy české může to být skvělé, ale nepřesvědčite každého.. PROTO NAVRHUJI, ABY NÁZEV ZVOLILO PÁR VRCHNÍCH LIDÍ A NÁM SE PAK TENTO NÁZEV JEN OZNÁMIL (VE VŠEM PROSTĚ NEMŮŽE BÝT DEMOKRACIE)

Merle
28. 01. 2003
Dát tip
mě se moc líbí Radostný název "Slunečník"

Armand
28. 01. 2003
Dát tip
Merle: včera jsem viděl Residet Evil a společnost Umbrella není úplně tou pravou ořechovou :)))))

nin
28. 01. 2003
Dát tip
Lyrykův pohled na věc je dobrej - proč by vlastně musel název polopaticky hlásat, že jde o periodikum etc.? Odjinud zní dobře - nápad s Pokojema taky dobrej, ale to by byl asi jenom časák Psychotický frakce, ne? :-))) Teď mě napadá, že to Odjinud je skvělej název, ale v tomhle případě krapet zavádějící, protože v novinách by přece byly věci odsud :-))))) ALE JE TO DOBRÁ CESTA, HLEDAT SLOVO, ANIŽ BYCHOM SE VÁZALI NA "NOVINY", "MĚSÍČNÍK" ATD.

Armand
28. 01. 2003
Dát tip
Literární Salónek (mě napadá)

Merle
28. 01. 2003
Dát tip
Armande.... deštník a slunečník má (přes tvraovou podobnost) od sebe tak významově daleko, jak je to skoro vůbec možné...

nin
28. 01. 2003
Dát tip
merle: slunečník je hezká hříčka od toho měsíčníku, ale když se mrkneš na ten význam, nevim, jestli by ty "noviny" měly plnit roli něčeho takovýho :-))) (pokud by to nebylo jenom depresivně laděný :-)) standa: kdybych to jméno měla, tak ho tu vybalim, ne? :-) (už jsem vyžblebtla Písměsíčník a další chytrosti ze sebe radši dneska sypat nebudu :-) to by byly samý Modré Psávo a Písmysly... já radši jen tak jdu okolo a radim :-)) armand: ten salónek je taky dobrej nápad!

Armand
28. 01. 2003
Dát tip
30-krát tě uhodím holí Stanislave vašino!

Armand
28. 01. 2003
Dát tip
:))

Merle
28. 01. 2003
Dát tip
ech, smáznul jsem svůj teď napsanej 5ti řádkovej elaborát, a radši budu ticho

JosefTupý
28. 01. 2003
Dát tip
s Lyrykem souhlasím především v tom, že "název literárního časopisu by měl být mírně elegantní a mírně duchaplný." laťka, která je nastavená kvalitě, by měla být vidět už z názvu. Stando, právě že Písmácké noviny mi přijde jako odvar těch Literárních novin (jako název). nehledě na původní(!) význam slova písmák, i když si myslím, že jeho výklad není tak dramaticky slabý a nepřínosný, jak presentuje Lyryk.o)) nápad s pokejma bych bral:)) nevím jestli zrovna ODJINUD, ale pokoje č. a - x, to je dobrej nápad*** Slunečníky už zas moc zaváněj nějakou expresivitou - Slunce - radost, nevím, nevím...

Tichotam
28. 01. 2003
Dát tip
Tak pár nápadů do ...do vás:o) Tichotam :o) ODTADYKA Jednorožec Nebe Vohnout Načisto Motanice Skvrna Sir Písmák Kam až... atd (to je také návrh) také to návrh ODJINUD je taky prima

Duf
28. 01. 2003
Dát tip
Mě se líbí "Pokoj č.-". Přijde mi to takvý osobní. odjinud se mi k těm novinám nehodí, protože se v nich bude reflektovat i dění na Písmákovi, tudíž to mate. Líbily by se mi ty Písmysly tedy taky. Ale jestli se bude hlasovat, jsem za "Pokoj č.-" PS: podtitul by mohl být Noviny občanského sdružení Písmák a amatérského literárně-uměleckého serveru Písmák mířícímu k profesionální úrovni.

Tichotam
28. 01. 2003
Dát tip
Jo na pokoj jsem zapomněl. To je taky dobrý!

JosefTupý
28. 01. 2003
Dát tip
pokoj je dobrý, je v tom prostor, místo, který je uzavřený, prostor, do kterýho se dá vstoupit a zároveň vykazuje jistou intimitu z pocitu spolusdílení s těmi, kteří v něm už jsou... nevýhoda je, že pokoj č. nepoukazuje na charakter toho, co se pod tím bude skrývat... ale v levém menu si to představit dokážu, protože bude jasný, že se to pravděpodobně bude týkat literatury a Písmáka.

Lyryk
28. 01. 2003
Dát tip
I když mi jde pokoj č... proti srsti, není to nejhorší vidím pokoj nemocniční, hotelový, dětský ale také nechané na pokoji je to symbol privátní uzavřenosti, to se mi nelíbí, protože jsem spíše názoru, že směřujeme odněkud někam, nerad sedím uzavřen ve svém pokoji (uspokojení...) nikomu není nic do toho co dělám ve svém pokoji, můj pokoj můj hrad, a o kritice se nemusím bavit, je to má uzavřená věc ale říkám není to nejhorší... .-)

Duf
28. 01. 2003
Dát tip
A kdyby se to tak jmenovalo, umim si hned představit grafiku s ikonkama Skříně, šuplíku, odpadkového koše, obrazu, oken, tajemství pod dekou, pod postelí, hlučných sousedů, návštěv, lidí politých z okna a tak.

Duf
28. 01. 2003
Dát tip
Člověk politý z okna je politik

nin
27. 01. 2003
Dát tip
Písmácké noviny je dost dlouhej a název, Písmoviny mě napadlo jako první, koukám že nejenom mě, i když to nejni moc nápaditý. KDYŽ TO MÁ BEJT MĚSÍČNÍK, NEMOHL BY TO BÝT PÍSMĚSÍČNÍK NEBO PÍSMĚSÍC? Cyndi má podle mě dobrej nápad s tou inzertní rubrikou - nějakej bazárek knížek nebo tak něco?? (pořád se mi nechce z hlavy vypařit ten název Písmetiště - na nějakej knižní frc by se hodil, ne? :-))

Nebo S křížkem po funuse s více významy PÍSMOVINY

dablik008
27. 01. 2003
Dát tip
Cyndi, a ty jsi radikalni feministka, vid??? ;o)))

Armand
27. 01. 2003
Dát tip
Písmetiště by se mohlo zřídit.. zodpovědnou za něj učiním osobu, jež zubiska svá skrývá v rouše beránčím .-) Písmoviny není špatné... ale má to nevýhodu komunikační... pro neznalého nemusí být zřejmé, že jde o noviny... ale poradíme se a uvidíme .-)

nin
27. 01. 2003
Dát tip
sakra sakra.... kdo to bude? tady je někdo Jehňátko?

Armand
27. 01. 2003
Dát tip

Tichotam
27. 01. 2003
Dát tip
A co Písmoviny Noviny ? :o))

Radost
27. 01. 2003
Dát tip
popravděřečeno, ono asi úplně o noviny ani nepůjde, noviny (z definice) jsou pravým periodikem vycházející v rozmezí jednoho dne až týdne , ale jelikož to bude měsíčník (nebo slunečník?), Písmoviny není úplně košer. (leda žeby všichni přispěvatelé makali jako šrouby a vycházelo by číslo jednou týdně.

Armand
27. 01. 2003
Dát tip
Radost: definice je jen mrtvé slovo... a lze proti němu postavit jinou hordu mrtvých (definic).... třeba že slovo noviny je od slova "novinka" a frekvence novinek není nikde stanovena. Let do kosmu byl novinkou po x milionech let. A vida.. mrtvola povalila mrtvolu - ale k čemu se zabývat mrtvolami? .-)

Radost
27. 01. 2003
Dát tip
slovo noviny možná je od novinka, ale etymologie je velmi snadný nástroj demagogické argumenatce. lidské komunikace je možná pouze na základě konsensu "dohodnutých významů termínů" a noviny nemůžou vycházet jednou měsíčně (pokud ano, nejsou to noviny) nechci se hádat. já chtěl jen podepřít fakt, že se mi slovo "noviny" prostě nelíbí :-)))

Armand
27. 01. 2003
Dát tip
Radost: i proto je tu ta upoutávka - vymysli lepší .. a hlavně použitelný název ... místa jest tu mnoho :)

Radost
27. 01. 2003
Dát tip
jo, já se snažím, ale víš jak je to s tou inspirací - když jí nejvíc potřebuješ, ne a ne ji najít :-)) zaměřil bych název na fakt, že to bude extrakt zn Písmáka, něco jako Čistý destilát ( x asociace na alkohol) Sedmá esence (x zavání alchymií) něco takového... OVŠEM! nápad - písmák jako lastura, kde se tvoří perla, => Pravé perly, Perlení, Perleťové listy... nebo tedy ten obligátní Písmákův zápisník :-))

nin
27. 01. 2003
Dát tip
Pravé perly je šílený :-)))) Písmákův zápisník docela dobrý

Armand
27. 01. 2003
Dát tip
Radost: není a nebude to čistý extrakt z Písmáka.. a bylo by vhodné pokud by název sdělil i lidem z venku, lidem věci neznalých, že "toto je literární médium reflektující lit. svět (i když hlavně písmácký) a ne nikoliv čísi zápisníček nebo sbírka" :)

Radost
27. 01. 2003
Dát tip
když neznáš písmáka, myslím, že je tam přímá asociace na Šaldu velmi očekávatelná a pokud tomu dobře rozumím, charakter toho magazínu se bude pokoušet být velmi podobný tomu co dělal tenhlde (jeden) člověk :-)) ale asi to není tak zjevné, jak jsem myslel, nuže dobrá, ještě nějaké trumfy?

Radost
27. 01. 2003
Dát tip
když se ty literární (jakože základní stránky) jmenují jako osoba, proč nepojmenovat nějak podobně i magazín? Já nevím, třeba "Literát" - (jakože je to odbornější, preciznější) nebo "Průvodce" (...?) něčím... nebo tak něco? (pracuji volným chrlením nápadů, když vás něco zaujme, doplňtě...:-))

JosefTupý
27. 01. 2003
Dát tip
Písmoviny teda ne, moje konotace je Ptákoviny, to už jsem radši pro Písmácké noviny, nebo prostě jenom Noviny (kdyby na to měl bejt jen odkaz vlevo v menu). Písmoviny je moc dětský. .o))

JosefTupý
27. 01. 2003
Dát tip
asociace na Šaldu ve slově Zápisník je velmi zřetelná...

skromna
25. 01. 2003
Dát tip
drzim vam palecky a tesim se na prvni pismackou periodu :-)

Armand
25. 01. 2003
Dát tip
Pino .-) Stanislav: prostor je vskutku nafukovací, ale zase ve všem je třeba umět najít míru a nepřehltit. Nicméně ano, noviny hodlám udělat médiem pružným a reagujícím. skromná: dík :) Petr Palkovský: přesně o to jde .-) Pavson: takové neznám.. .-)

JosefTupý
24. 01. 2003
Dát tip
stojím na svém bulletinu: podle mě výstižné. i když trochu na okraji významu toho slova, ale jazzová sekce měla taky svoje bulletiny...;) Stando, dík:)

papouch
24. 01. 2003
Dát tip
hergot přečetl jsem si tam (dokonce 2x) svý jméno :-) nevim nevym, zdali bych byl co platnej... Nechám si to projít mezi peřím, co mi obklopuje hlavičku .. :-) Ale jinak .. je to myšlénka krrrrrásnáá

a co treba Písmoviny?

Yfča
24. 01. 2003
Dát tip
Múza, Litera, Písmáček........ :o)

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
Díky těm, co se zatím ozvali a reagovali... JosefTupý: cit: "ještě jednou se to pokusím nastínit. to co ty navrhuješ mi přijde jako trapné opisování z cizího děníčku - tedy aktuality přmleté z jiného časopisu. spíš jsem myslel psát o tom, co píší ostatní plus dát tomu nějaké hodnotící prostředky (př: rozhovor s Ivanen Wernischem v posledním čísle RP je: dlouhý, nudný, veselý, o ničem..., dále se píše... o čmež se zminujě také časopis XY ve smyslu...) aby v tom byl zároven kus motivace si něco přečíst atp. avšak žádná agitka. takhle nějak. (tak jak jsem ti to posílal ve zprávách a jak to dělal pan Zp.) rozumíme si tedy?" přesně... pokud chceš navrhnout lepší formulaci pro svou práci, tak sem s ní. Myslel jsem že jelikož jsme se dohodli, nemusím to rozepisovat. Tak jak to chceš dělat, to uděláme. Javertovi dám avi k názvu: Písmácké Noviny se asi nakonec uchytí, ale nechám ještě ostatní ať přijdou se svou troškou do mlýna. Bulletin mi přijde trošku "načinčané" - je to moc "odborný" název. JRR a AažZ (i ostatní): v závěru konceptu stojí: "jak si představujete svou účast na Novinách a co konkrétního můžete nabídnout". Místo tu je pro všechny, kteří něco předvedou a bude to stát za to. Tzn, chcete-li spolupracovat, napište: "líbí se mi rubrika (XY...) a rád bych poslal/a příspěvek o (XYZ... o hipoterapii třeba, nebo recenzi na zajímavou knihu... viz. témata rubrik... popř: "mám napsaný komentář k dění na Písmáku který je o písmáckých elitách atp...) .-)

malykuba01
24. 01. 2003
Dát tip
super a bezva nápad, takovýhle "Písmohled" (jako krasohled:))) si moc rád přečtu:)))

Merle
24. 01. 2003
Dát tip
SV: a co Večení Písmák? :) já bych to pojmenoval Randál

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
:))) kdyby to byl Randál, tak by většinu příspěvků obstárávala rebecca :))

Merle
24. 01. 2003
Dát tip
Čtěte! Nové číslo skandálního Randálu! Rebecca se odhaluje!

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
Merle: ty chceš být hlasitý hlasač? .-) Resp. takhle... co ty? Uměl a byl bys ochoten přispívat do nějaké části Novin?

Merle
24. 01. 2003
Dát tip
Armand: ne, to není nic pro mě.

Seregil
24. 01. 2003
Dát tip
U mě je to hodně nárazový, proto své služby moc nenabízím, což ovšem neznamená, že bych se nechtěl podílet na Písmovinách (tenhle název se mi docela líbí)....

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
škoda... .-)

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
Seregil: názorový jsme každý :) Počítám s tím, že když budeme potřebovat, pomohl bys... (třeba Radosti s porotcováním soutěží.. nebo cokoliv... vyjádřit se ke kritikám) škoda... = patřilo Merlemu :)

Seregil
24. 01. 2003
Dát tip
Ale to zas určitě.... nezříkám se pomoci, zvlᚍ, když vidím, jak se to tu docela hýbe... :)

Pája
24. 01. 2003
Dát tip
achjo...ráda bych se zapojila...je to fajn nápad s písmáckejma novinama...když já nic neumim...napsat článek je pro mě totéž jako skočit čtyři metry do dálky... ...ale budu to pokoušet...dám vědět... ..jediná má schopnost je číst...a tu slibuji pro písmácké noviny použít :-) myslím že název Písmácké noviny se už vžil...:-) jakkoliv to noviny nejsou ale spíš takovej občaspis? vlastně měsíčník větrník :-)

Aki
24. 01. 2003
Dát tip
a co třeba Rudej Písmák? tuhle mi tu někdo radil, že bych si měl vybrat mezi červeným šátkem a hnědou košilí... tak jsem si vybral... :o))

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
dík Pájo .-)

Seregil
24. 01. 2003
Dát tip
A co Aki? Ten šátek? :-))) Rudej Písmák je moc drsný....

Merle
24. 01. 2003
Dát tip
armand: až tam bude potřebovat někoho pořádně sprdnout a zkritizovat, dejte mi vědět ;)

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
Merle: od toho je rubrika č. 4 .-) Pokud bys k tomu cokoliv měl nebo zamýšlel, dej vědět Lyrykovi.

dablik008
24. 01. 2003
Dát tip
ja jsem na tom asi tak jako Paja, az na to ze 4 metry do dalky skocim celkem v pohode |:o))) ale jako budouci ctenar se tesim*

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
Hele vy čtenáři: například rubrika "Glosoviště" je všepísmácká a není třeba být géniem k tomu, aby do ní člověk mohl napsat svůj postřeh, komentář, glosu.. k čemukoliv. Ty dabliku (a jiní), jako zkušený autor, už tuplem nemusíš mít obavu! :)

Pája
24. 01. 2003
Dát tip
d008: :-)) aha...:-))))))) nechtěla jsem moc nadsazovat :-))

Pája
24. 01. 2003
Dát tip
ale to je rozdíl armande napsat něco co má smysl od toho co píšu normálně...:-))) neumim.....být jasná nemysli si že jsem to nezkoušela...vyplodila jsem dva články (chceš-li byly to článečky takže takové glosy :-)) ) ale byly fakt strašný...

Seregil
24. 01. 2003
Dát tip
Ale jo Armande, pokud to neprošvihnu, zapojím se i glosou...

dablik008
24. 01. 2003
Dát tip
Armande, jo, jsem zkusenej v zahlcovani databaze Pismaka, coz me ale nepredurcuje k psani glos a podobne ne ;o) tim ze jsem "zkusenej autor" by se spis dalo argumentovat v tom, ze kdyz tam napisu blbost, tak mi budou nadavat jenom ty co me nemaj radi jako treba Ten a Tamten (jmenovat nebudu ;o) ) zatimco kdyby to tam napsal nejakej "nezkusenej autor" tak bude za vola vseobecne...coz bude "zkusenej" taky, akorat mu to rekne o polovinu lidi min ;o)))) a Pajo, nekdy to na nejakym piskovisti vyzkousime (skakani do dalky ;o)))) )

cvok
24. 01. 2003
Dát tip
super napad s novinami *************************** Pismacka gazeta! (gazela) je tu kopa lepsich autorov, ale mozem ponuknut nejaky zahranicny stlpcek

1)Mohl bych zapojil v rubrice rozhovor měsíce; ale může dojít i k přesahu do jiných rubrik; nějaké ty nápady mám a hlavně kontakty na osobnosti.Bude záležet i na volném čase etc 2)Pokud čas dovolí rád pomohu i jinde 3)S nominovanými jmény (redakce, odb. redakce)souhlasím. K bodu jedna:zajímavé by byly příspěvky externistů v jiném kabátě;tedy ne rozhovor, ale - jak vidíte Písmák Vy, pane profesore lit. věd XYZ? Např.

Bobísek
24. 01. 2003
Dát tip
Dobrej nápad!*

Wiki
24. 01. 2003
Dát tip
vypadá to moc sympaticky, hlásím se mezi pilné čtenáře :-))

JRR
24. 01. 2003
Dát tip
Armand: Já nevim. Já už nic vymejšlet nebudu, vždycky jsem byl lehce s křížkem po funusu->jsem zhrzen:-)) Když mi někdo řekne, ať něco napíšu, napíšu to, když mi někdo dá něco zkritizovat, zkritizuju, když mi někdo pošle vytírat hajzlíky, vytřu je:-)

Cyndi
24. 01. 2003
Dát tip
jen pár slov: 1. Svatava Antošová NENÍ radikální feministka...!!! 2. do drbárny by pásla i inzertní rubrika... 3. děkuji za oslovení, ale přikláním se k Merleho prohlášení... není to nic pro mne... hodně zdaru, Beb*

Yfča
24. 01. 2003
Dát tip
JRR: Přijď nám vyluxovat! :o)

Aki
24. 01. 2003
Dát tip
JRR: já bych zas potřeboval občas umejt nádobí.... :o))

Cirilla
24. 01. 2003
Dát tip
zní to skvěle! Tak už se těším na první číslo :)

Nuitík
24. 01. 2003
Dát tip
ráda přispěju svou troškou do mlýna....

Kytička
24. 01. 2003
Dát tip
Je to skvělé! Už se těším na 1. výtisk!! PS: Myslím, že název "Písmácké novin(k)y" by postačil :-)

Aki
24. 01. 2003
Dát tip
a co třeba... Nepopsaný list?

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
všem, kteří se přihlásili o spolupráci: rebecca13, Nuitík, Petr_Palkowský, JRR, Seregil a ostatní Oceňuji vaši ochotu, ale je potřeba konkrétních článků a glos a esejí a kritik a recenzí... dodatek: není třeba se bát, že snad neumíte něco pořádného napsat. Na zdání typu: "neumím nic kloudného dát dohromady, aby to mohlo vyjít v novinách" zapomeňte. Prostě to zkuste. .-))) Stanislav: ano, s detailem souhlasím.. .-) Cyndi: inzertní rubrika by nemusela být od věci, beru to v potaz (stejně jako neradikaismus Svatavy) .-)))

JosefTupý
24. 01. 2003
Dát tip
inu dobrá, jsem odbulletinován:o))) Armande, viz zprávy. už si asi rozumíme, ne?:o)

JosefTupý
24. 01. 2003
Dát tip
jo, ta lepší formulace třeba: reflektáž literárních časopisů, nebo tak něco:)

Seregil
24. 01. 2003
Dát tip
Nic mě v tuto chvíli nenapadá, ale určitě něco vymyslím přes víkend...

Tichotam
24. 01. 2003
Dát tip
Já se jakože asi nikomu nehlásil ale usilovně přemýšlím a něco hodlám napsat. Asi úvahu nějakou... :o)

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
JosefTupý: ok .-)

papouch
24. 01. 2003
Dát tip
...hele, a když napíšu něco o tý muzice (jako že se chystám!).. daj se připojit mp3 ukázky? Jako první článek chystám (fšimňěte si, nepolemizuju, ale makám :-)) stať o hudbě provozované v 50tých letech, které se říkalo Doo Wop Takže dotaz.: HODÍ SE TO do dosud nepojmenovanejch Písmáckejch novin?

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
papouch: - by určitě šlo .-) ale musíme to probrat s Oldou. Hudba 50. let ... hodí pokud to má co říct dnes a má to nějakou spojitost s touhle dobou nebo současnou muzikou atp.. záleží na tom jak to pojmeš a napíšeš. .-)

Armand:Dík za důvěru.Nebráním se ....naopak.Ale nechci slibovat něco co bych pak z technických důvodů(volný čas a omezené připojení) nesplnil.Zkusit to můžem.:-)

Pavson
24. 01. 2003
Dát tip
Armande, vítáš i pablbi a hňupy?

Duf
23. 01. 2003
Dát tip
Jelikož neznám jméno jiného historického písmáka (jsem polovzdělanej) napadl mě název F.L.Věk Dnes nebo Věkoviny, to je pěkné slovo. K obsahu musím říct, že se těším až to vyjde, vypadá to že bude co číst.

Tichotam
23. 01. 2003
Dát tip
Táta je novinář a vedl tvůrčí dílnu vyšší odborné školy publicistiky. Nechám ho se na to kuknout:o).

Helča
23. 01. 2003
Dát tip
Názvy: Písm-o-hlasy Písmákovo zrcadlo Docela se těším až to vyjde .)

JRR
23. 01. 2003
Dát tip
Hlásím se třeba ke spolupráci. Něco mi, pokud bude potřeba, přidělte. Mám i malinko praxi, šéfredaktořil jsem našim školním časopisu.

AažZ
23. 01. 2003
Dát tip
sim, se třeba taky jako hlásim ke spolupráci, teda jestli mi něco přidělíte:). Školní časopis jsme sice neměli ale..ale třeba se to dá dohnat:)

JosefTupý
23. 01. 2003
Dát tip
jelikož by měl být název výstižný, ale ne obyčejný, ani expresivní, navrhuji: Písmácký bulletin. (k ostatnímu později, zatím jen valím voči:) k té odborné kritice si spíš dovolím jen přicmrnádvat jako jeden z lidu, prosím...

Kalim
23. 01. 2003
Dát tip
Mám nápad na název, co třeba: "Vigilie po věky" -víte, jakože hlídka nad věčným, co přetrvá, uměním

JosefTupý
23. 01. 2003
Dát tip
Co od těch Novin chceme je naprostě skvěle zformulované: dokumentace, motivace, super:) ale: Armande, mám pocit, že je tu nějaký komunikační kix. psal jsem ti v tom smyslu, že bych rád dělal reflektáž ostatních literárních časopisů, to jest něco jiného, než ty tu presentuješ, tak jsem ted z toho trochu zmaten... abych pravdu děl. ještě jednou se to pokusím nastínit. to co ty navrhuješ mi přijde jako trapné opisování z cizího děníčku - tedy aktuality přmleté z jiného časopisu. spíš jsem myslel psát o tom, co píší ostatní plus dát tomu nějaké hodnotící prostředky (př: rozhovor s Ivanen Wernischem v posledním čísle RP je: dlouhý, nudný, veselý, o ničem..., dále se píše... o čmež se zminujě také časopis XY ve smyslu...) aby v tom byl zároven kus motivace si něco přečíst atp. avšak žádná agitka. takhle nějak. (tak jak jsem ti to posílal ve zprávách a jak to dělal pan Zp.) rozumíme si tedy? nevím, jak to vidí Lyryk(?)...

JosefTupý
23. 01. 2003
Dát tip
a myslím, že jsme zapomněli na Javerta(?)...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru