Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uvědomění

24. 01. 2003
3
0
1606
Autor
Benny

je to tak

Spatřil jsem už tolik nešťastných lidí

viděl jsem jim po tvářích stékat slzy jejich

v mé moci nebylo nic jiného než sledovat

jak se bezmocně topí v beznadějích

 

Já se mohu každý den vrátit do bezpečí

pod střechy svého rodného domu

mohu se svěřit se svými problémy blízkým

jsou lidé co nemají nic a svěřit se nemají komu

 

Musím být vděčen za každou chvíli bytí

a tak nyní proniká nádherně jasná záře

do mého dosavadního života

do mého odporně temného žaláře

 

Uvědomil jsem si, že není vyššího cíle než žít

Zjistil jsem že naprosto za každý den

kdy nebyl jsem pln radosti a optimismu

jsem byl o část života okraden.. 


suicul
06. 02. 2003
Dát tip
ehm... za některé věci se musím omluvit: jako to s tím žalářem, prve mi to nedošlo.

Benny
29. 01. 2003
Dát tip
Ke kritice Suicul: 1) čeština má slovosled volný, zdůrazňující tu část, která stojí na konci věty 2) pravda, pouze překlep:-) 3) a tak= něco na způsob a proto- jako s poznáním proniká.. 4) protože můj dosavadní život byl svazující- jen se užírat tím, že je to tady hnusný- byl jsem vězněm svého vlastního pesimismu 5) viz. odpověď 2 :-) 6) jestli je to bázlivé, nevím. A jestli nedokončené? Možná.. 7) .. Fajn..

Schwalbe
24. 01. 2003
Dát tip
Línbí se t*

suicul
24. 01. 2003
Dát tip
Milý Benny, smím-li, tedy: 1) V "Slzy jejich" užíváš opačný slovosled. není-li to z nouze ctnost, proč v tom nejsi důsledný? 2) "Pod střechy" - plurál tam působí rušivě 3) "a tak nyní proniká jasná záře" - jak "tak"? - jaká záře? Když už se o něčem zmíníš, je nutné to ozřejmit, pokud se nemá jednat o záměrné svedení čtenáře. 4) Proč mluvíš o žaláři ve fázi prohlédnutí? Opět spíše násilná podpora rýmu... 5) "Uvědomil jsem si, ..." - Co ta čárka? Buď je tu omylem, nebo jsi ji měl použít i jinde, kam patří, např: "jsou lidé, co nemají nic" 6) Celkově chybí básni rytmika, je to bázlivé a nedokončené 7) Jako skica solidní, především poslední verš ze sémantického hlediska zajímavý! Omlouvám se, neměl to být zprda, kritiku píšu, když mě něco zaujme natolik, aby to vzbudilo potřebu se vyjádřit. Pracuj dál.

katugiro
24. 01. 2003
Dát tip
suicul chce bít psa... zbytečně, kromě bodu 2 doufám, že si autor dílo ubrání sám, jinak se ještě stavím :) přijde mi, že místo aby báseň gradovala, od první k poslední sloce degraduje... ale docela se mi líbí :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru