Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stín

03. 02. 2003
14
0
2571
Autor
redscorpion

Bílá RAKEV. Vše pohlcující. Vše znásobující a ozvěnou Ti vracející. Chladná, kluzká a smaltovaná. Jedna z mých rakví...

Už ve svém dětství jsem se s oblibou zavíral a schovával do uzavřených, malých, zatuchlých a hlavně temných zákoutí. Naplňovalo mě to podivnou vnitřní extází. Vždy jsem toužil být jen sám se sebou.

 

Včera jsem učinil výjimku a došel jsem do obchodu ve dne. Tento druh zboží se v noci jen těžko shání. Zamotal jsem se do látek, aby mě nikdo nespatřil. Při nevyhnutelném jednání s obchodníkem mi naskakovala husí kůže. Nakoupil jsem silná dubová prkna, dlouhé ocelové hřeby a jednu obyčejnou dřevěnou židli.

 

Když jsem dotáhl svůj plně naložený vozík ke svému polorozbořenému domu, strašně se mi ulevilo, že jsem opět fyzicky vzdálený lidem. Zase jsem se dokázal volně nadechnout. Dokážeš si jen představit ten pocit volnosti, který Tebou v takové situaci proniká?! Nádhera...

 

Ještě jednou jsem zkontroloval přívod elektrické energie. Bude to zdroj mého ŽIVOTA! „Musíš chvilku vydržet...“, potutelně jsem si broukal pod vousy v téměř rozverné náladě.

 

Pomalu jsem vytahal potřebné věci nahoru. Do nejmenší, absolutně nejtišší a nejtemnější místnosti v domě. Bylo dusno a ze mě tekl pot. Ale já si tu námahu neuvěřitelně vychutnával. Můj vyvolený životní prostor jsem kromě materiálu úplně vyklidil. Vše mám spočítáno. Nic nesmí přebývat.

 

Začal jsem zatloukat dveřní rám prkny. Byla to silná prkna. Ale já chtěl absolutno. Tři vrstvy!!! Musí to mít tři vrstvy. Myslel jsem jen na to – absolutno. Když nahoře zbývala jen malá škvírka, protlačil jsem kladivo ven. Pryč z mého života. Zbytek světa jsem začal skrývat holýma rukama. Nešlo to. Musel jsem použít svou družku na zatlučení posledních hřebů. Ruce mi krvácely.

 

Svět byl zabit. Život mi začíná. Uprostřed holé, zaprášené rakve stojí moje družka. Moje dřevěná židle. Ze stropu visí drát s jednou extrémně silnou zářící žárovkou. Toť vše. Jen já a ticho...

 

... a můj STÍN.

 

Jsem poprvé v životě šťastný. Jsem jen Já a můj Stín. Jinak absolutní NIC. Sedím uprostřed své rakve a dívám se na NĚJ. Už jsi někdy zažil mír?

 

Na židli už dávno sedí jen kosti zabalené v látce, ale můj Stín tu pořád je. Žije. V průběhu času jsem postupně přecházel ze svého vytrácejícího se těla do svého Stínu. Můj Stín sílil a rostl. Stal jsem se myšlenkou! Myšlenkou na svůj Stín.

 

Až jednou praskla žárovka a s ní zemřela i má myšlenka.


fermosa
24. 03. 2003
Dát tip
Musela jsem si to přečíst dvakrát. A ještě by to asi chtělo. Připoměl jsi mi tou atmosférou takový blízký pocit. Vzpomínám si na naši půdu. Temnou, zaprášenou. Sedávala jsem tam a přemýšlela o nesmrtelnosti brouka pytlíka dost často. Zapálila jsem si cigárko a protínala jsem kouřem světlo, který pronikalo dovnitř malým vykířkem. Ten prach a kouř, který se smísil když jsem foukla si pamatuju dodnes. Ta povídka má atmosféru, je napsaná tak, že ji člověk dokáže vidět. *

redscorpion
17. 02. 2003
Dát tip
katugiro> vana... tam jsem to napsal(-8

katugiro
16. 02. 2003
Dát tip
opravdu dobré jestli se mi něco nelíbilo, byl to prolog :) *

AFRODITA
10. 02. 2003
Dát tip
povídky nečtu, ale tahle stála za to !!! ....................*t*

clovrdik
04. 02. 2003
Dát tip
taky mě nejdříb napadlo, že v tom konci má prsty nějaká ženská :-); nicméně určitě TIP za zajímavý počtení :-)

redscorpion
04. 02. 2003
Dát tip
Děkuji a přijímám. Poslední větu ruším. Psal jsem to jako dílo, nikoli pro někoho. Takže námitky jsou správné. Já sám mám rád svou smyslnost, proto jsem tam dal tu poslední větu. Svou vícesmyslnost(-8 Líbilo se mi, že se tam dají najít oba smysly...jenže nemá cenu psát věci, které pochopím jen já...asi.

redscorpion
04. 02. 2003
Dát tip

Marthin
04. 02. 2003
Dát tip
Hmm, já bych to teda ukončil už po..Už jsi někdy zažil mír? To ostatní je zbytečné...jináč výborné..:-)

redscorpion
04. 02. 2003
Dát tip
Hele Rebecco! Ty sis musela rejpnout, že... Uznal jsem přece, že Vaše připomínky jsou správné. Kritika mi pomohla tu pointu naostřit... Malichernost...nemyslel jsem, že jste to nepochopili celé, myslel jsem to tak, že jsem tu poslední větu napsal spíše pro sebe... Jinak přetisk v BALCKLISTu pro mě bude vždy pocta(-;

PrizraK
04. 02. 2003
Dát tip
Sqelé .... a teď teprve tipuji .... :-)

Bobísek
04. 02. 2003
Dát tip
*

Kandelabr
04. 02. 2003
Dát tip
dobrý. minimalismus v čisté podobě. tip

fungus2
03. 02. 2003
Dát tip
Dost dobré. TIP

Yossarian
03. 02. 2003
Dát tip
na tohle asi nemám intelekt, ale věta "Když jsem dotáhl svůj plně naložený vozík ke svému polorozbořenému domu" je výborná!!! tip

PrizraK
03. 02. 2003
Dát tip
Celé jsem to zhltnul jedním dechem, ale ten konec .... se mi vůbec nelíbí .... ta myšlenka na tebe ! Tu větičku vypustit tak je to drsný ... takhle se do toho vkrádá romantika, ale už od začátku je ubíjena myšlenkou ... :-))))) je to možná jen můj názor ... :-)

redscorpion
03. 02. 2003
Dát tip
two PrizraK: pozor na to! To nemusí být nutně romantika...co když jsem myslel myšlenku na svůj Stín(-?

PrizraK
03. 02. 2003
Dát tip
OK ... dobrá ... jen mi to tak přišlo jako kdyby to bylo psané pro nějakou ženštinu ... víš ... jako myšlenka na Tebe .... :-)))))))) :-))) Ale prostě najednou z toho temna to na mě vrhlo takový čitý světlo ta věta ... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru