Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Unorová romance

18. 02. 2003
1
0
805
Autor
Kendy

 

Únorová romance

 

  Byl podvečer 21. února 2003.  S  Klárkou jsme stáli na Petříně a dívali se dolů. Tam dolů na velkou Prahu. Na město stověžaté. Na tisíce světýlek mihotajících se kdesi v ulicích či v oknech. Měli jsme před sebou snad celý svět. A nad ním pomalu zapadalo slunce.

 

  Vzal jsem Klárku za ruku a společně jsme hleděli na zapadající slunce jako na zázrak přírody. „Podívej, tam dole na Vltavě. Vidíš ta dvě jasná světýlka ?“  ukázala na dva blýskavé body na hladině řeky. Nikdy bych nevěřil, že je odsud budu moci vidět takhle zblízka. Dva malé mihotající se objekty kmitaly sem a tam a vůbec se nezastavovaly.

 „Vypadají, jako kdyby spolu začínali chodit…“ nadhodil jsem.

 „No ale opravdu !“ zasmála se Klárka. „ Jako kdyby ji ten větší sváděl. Taková malá tečka , chudinka neví, co si má počít.“

 „A on se chová strašně neohrabaně. Běhá tam jako pominutý, jen aby si ho všimla.“

 „Jen vydrž, chlapče, vydrž !!“ povzbuzovali jsme ho oba. Bylo krásné fandit dvěma světýlkům na vodě, která jsme viděli jen hodně z dálky a která stejně za chvíli zmizí. Náhodný chodec by si možná mohl myslet, že jsme se zbláznili, ale my to těm dvěma skutečně přáli. 

 „Jé, to je sranda!“ zaradovala se znova Klárka a na tváři se jí objevil přenádherný milý úsměv. Ten, pro který bych Klárku nevyměnil za žádnou holku na světě „Kéž by jim to vyšlo.“

 „Stejně jako nám…“ podotkl jsem jemně. Podívala se na mě svýma modrýma očima, pokývala hlavou a dlouze mě políbila. Když jsme se otočili zpátky, světýlka už tam nebyla. Marně jsme je hledali, ale nakonec jsme alespoň doufali, že to s nimi dobře dopadlo.

 Jak jsme tak hleděli na Prahu, vypadala skoro mysticky. Přitiskl jsem si Kláru k sobě a pohladil ji po vlasech. Hlavně, že jsme byli spolu. V téhle chvíli pro nás dva nebylo nic důležitějšího. Usmála se na mě a znova se zadívala město.

 „Stejně je to zajímavý…“ řekla najednou Klárka. „Jak se tam dole všechno hemží jako v mraveništi a nikdo se ani na chvíli nezastaví.“

  „A my dva tady stojíme a díváme se na všechno s nadhledem. Máme celý ten malý svět jako na dlani.“ doplnil jsem ji. 

 V tom se z šera na cestě vynořila neznámá postava. V černém plášti, širokém klobouku a s jakýmsi lesknoucím se nástrojem v ruce se šourala k nám. Pomalu, jako by se vracela z flámu. Když přišla blíž, poznal jsem, že je to nějaký hudebník. Hustý vous, moudré stařecké oči a v ruce malý sopránsaxofon. Usmál se na nás a sedl si na lavičku. Sakra, copak je na Petříně málo jiných laviček? Chvíli pozoroval oblohu a pak začal hrát pomalé blues. Klárka se na něj přes rameno otočila a pozorovala ho jako před tím západ slunce, fascinována jeho hrou. Na její zamyšlené tváři se zjevil blažený úsměv. On si jí nevšímal a jen se soustředil na svou hru. Klárka se na mě podívala a naznačila, že by chtěla tančit.

 V obětí jsme se pohupovali do rytmu a saxofonista hrál stále stejnou melodii. Po nějaké chvíli náhle změnil rytmus a vystřihl perfektní sólo od Louise Armstronga. Toho Klárka milovala ze všech nejvíc. Moc se nám to líbilo a přáli jsme si však, aby tenhle okamžik nikdy neskončil.

 Stařík pomalu tlumil svůj nástroj, až zase nastalo ticho. Vstal a lehce zavrávoral. Pak se ale postavil pevně na nohy a zadíval se na nás.

  „To bylo nádherné. Děkujeme.“ řekla Klárka.

  „To nic moc nebylo. Dva staré dobré jazzové šlágry. Vzpomínka na New Orleans.“ řekl Ságo chraplavým hlasem „Ta doba je už ale dávno pryč. Krásná a veselá doba. Dneska je však ztracená a zneuznaná. Jako všechno dobré v tomto světě…“ zamyslel se.

  „Copak dneska už ji nikdo neposlouchá ? Copak nemůže být na světě zase dobře ?“ zeptal jsem se nechápavě.

  Stařec zavrtěl hlavou: „Dneska už ne.“ řekl, loudavě se dal na odchod a beze slova zmizel ve tmě. Opět jsme osaměli. Stáli jsme tam tiše a přemýšleli o jeho slovech.. Sedli jsme si na lavičku a opět hleděli na Prahu halící se definitivně do tmy. Lampy se naplno rozsvítily a nad městem se objevil opar světel a smogu.

 Objal jsem Klárku a společně jsme tiše hleděli před sebe. Nemuseli jsme nic říkat. Jen jsme si užívali ticha a sami sebe. Byl jsem rád, že tu nikdo není, ale zároveň jsem si přál, aby zde znova byl ten saxofonista. Jeho hudba mi stále zněla v uších.

 „Jak to asi myslel ten muž ?“ zamyslela se Klárka.

 „Možná to byl zhrzený pacifista a byl rád, že nás potkal.“ nadhodil jsem.

 „Hmm.“ zauvažovala znova Klárka „Anebo byl docela obyčejný a bezvýznamný chlápek, který se chtěl jen vypovídat a hledal někoho, komu by to už konečně mohl říci.“

 „Moc toho tedy neřekl.“ pronesl jsem s nadsázkou.

 „Ba ne. Já mám právě pocit, že řekl až moc. Jen se trochu zamyslet…“

Ještě jsme chvíli seděli, když vtom se Klárka podívala na hodinky a  její něžné rtíky smutně zašeptaly:  „Už bychom měli jít. Musím domů.“ 

 „Dobrá.“ souhlasil jsem, ale moc se mi odtamtud nechtělo. Všechno bylo tak krásné. Přesto jsem jí nabídl rámě a dali jsme se na odchod. Klárka se ještě jednou otočila a dole na Vltavě spatřila naše dvě světýlka. Zase se objevila a mihotala kolem dokola. Nakonec ale splynula dohromady a odplula někam do dáli..

 

 Doprovodil jsem Klárku domů na Kampu. Zase jen před dům. Dala mi na rozloučenou pusu tak nějak jinou a zašeptla: „V sobotu naši jedou pryč.“ A zmizela ve dveřích.

Cestoval  jsem pak noční Prahou a stále přemýšlel. O Klárce, o naší lásce, o sobotě, o saxofonistovi a jeho myšlenkách a tak vůbec. Když jsem přišel domů a otevřel dveře bytu, celá rodina seděla u televize a nehnutě na ni zírala.

 „Ahoj, jak se vede?“ zahlaholil jsem.

 „Ahoj.“ odpověděl mi suše otec a zase dál vytřeštěně zíral na televizi. Vytušil jsem problém.

 „Co se děje ?“ zeptal jsem se nechápavě.

 „Neruš. Začala válka !!“


Kendy
14. 08. 2004
Dát tip
Andulko, díky, tak nějak bych si přál, aby to pochopil každý. ANONYM78: Nerad bych se nějak tentononc, ale člověk, kterej se ani neumí podepsat nějakou přezdívkou my, s prominutím, může víš co....alespoň za tu vzpomínku pro Andulku a pro další lidi to stálo.

Andulka
30. 03. 2003
Dát tip
...kde jsou ty casy kdy jsem stavala na Petrine a hledela nocni Prahu......Amstronga si poustim ted...Two to Tango....dekuji za vzpominku.....a zaroven si uvedomuji...jak vsichni milenci na tom stejne miste maji stejne pocity.....libila se mi pointa..hezky zpracovana povidka...

Kandelabr
19. 02. 2003
Dát tip
no mé cynismem prolezlé srdce v tom taky vidí kýčismus. U některých vět jsem opravdu křičel (hluboko v duši) a nebo aspon kroutil hlavou (vysoko na krku). příliš mnoho kýčovitého srdcebolu a vět typu: lidi jsou zlí/tupí/hluší/slepí, ach, proč jen proč jsou takoví? bez výhrad souhlasím s Pavsonem

fungus2
18. 02. 2003
Dát tip
Oj. tak to mě zaujalo. TIP

Cirilla
18. 02. 2003
Dát tip
no... tak nějak doufám, že nebudeš mít pravdu.

Pavson
18. 02. 2003
Dát tip
Nějak mi to přijde kýčovitý, milenci, světýlka, moudrý tajemný stařec v černém, příslib milenky a válka. Ještě jsi měl nechat chlapci doma povolávací mobilizační rozkaz.

Cirilla
18. 02. 2003
Dát tip
mě teda hlavně zaujal ten konec. O kýčovitosti by se dalo polemizovat, počáteční téma nijak nevybočuje ze zdejšího zamilovaného průměru...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru