Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeden večer

18. 02. 2003
11
0
973
Autor
rajčátko

taková normální rodinka? (docela mě mrazí při slově rodinka... možná to někdo cítí stejně)

 

 

 

Venku lije jako z konve a nebe je plné černých nadýchaných mraků, které vypadají, že hodlají pokrýt celou zem záplavou kapek, v proudech se vytrvale snášejících k zemi. Uvnitř mého pokoje se zdá to hromobití venku jako příjemné šimrání a skuhrání větru a burácení blesků, jež prosvěcují v nepravidelných intervalech oblohu, jako zajímavé osvěžení na nudně tmavém nebi. Ať se snažím, jak chci, nedaří se mi nalézt tam nahoře žádnou hvězdičku, která by se na mě usmívala z vesmírných dálek.

Musím přiznat, že by mi v tu chvíli stačila blízkost jakéhokoliv tvora a mé zoufalství je  tak veliké, že bych nepohrdla ani tím kusem kamenu ve vzdálených galaxiích. Třeba tam někdo taky žije a myslí na mě, tak jako já na něho. Vzdálený neznámý známý, ufounek.

Kapky dopadají na sklo a pomalu sjíždějí dolů po okně. Strašně mě baví sledovat jejich závody, jak ty velké se ještě zvětšují a cestou pohlcují malé čerstvě narozené kapičky. Představuji si, že ty větší jsou nějací predátoři zrovna na lovu, číhají , aby mohly překvapit a napást se malých spolusouputnic. Zatraceně mi to připomíná, že tak nějak se chovají lidé v mém okolí. Takoví parazité se asi najdou všude.

No nic, pomalu odvracím hlavu od okna, protože ze spodu mě volá matka k večeři. Uvědomuji si, že mám šílený hlad a rozběhnu se dolů po schodech vstříc vonícímu talíři plnému  hutné bramborové kaše s cibulkou. Moje nejoblíbenější jídlo. Otec se také pomalu  vleče od televize  a mladší bratr, který polovinu svého života tráví u počítače, se s viditelným odporem přinucuje odtrhnout oči od toho ďáblova strojku. Jak tomu říkají mezi sebou počítačový nadšenci, "paří na complu" od rána, protože ven se jít nedalo a žádný z jeho podařených kamarádů se naštěstí taky nepřinutil vylézt ven na světlo boží a navštívit ho. Přiznávám, ten klid se mi docela zamlouvá.

Všichni jsme se sešli u večeře, což se nestává zase tak často. K dokonalosti by našemu seskupení chyběla jen večerní modlitba. Nikdo z nás však věřící není. Éra minulá zanechala na mých rodičích stopy v různých oblastech, ale nejvíc právě v tom odmítání jakéhokoliv náboženství či víry v něco. Opovaž se přivést domů nějakého panbíčkáře nebo Ty jsi taková přemýšlivá, bojím se, aby tě nevtáhla sekta, dávej si na ně pozor…nebo všichni kněžský jsou jedna pakáž…je můj denní chleba. Je toho víc v čem se s rodiči neshodneme. Pravda, taky se mi nikdy nelíbily praktiky různých fanatiků, ale odsuzovat třeba všechny Američany , protože jsou tak silně věříci nebo v podstatě celý svět, mi nepřipadá zrovna to nejlepší řešení.  

Jak já miluju ty naše debaty s otcem. . . . Vypadá to asi následovně: v televizi běží reportáž o útoku skinů na mladého Roma, třeba na nějaké vesnické  diskotéce….. „Dobře jim tak, těm cikánům černym, můžou si za to sami, nemají krást….podívej se třeba na Vietnamce, jsou slušný, neotravujou obyčejný lidi a nic proti nim nemám. Ale když potkám na ulici ty černé huby, mám chuť jim jednu fláknout jen tak od cesty, aby si moc nemysleli. Všechno jsou to svině, líný něco dělat, fakanů pět na každym prstu a na co platím daně? (řečnická otázka, nemá cenu se vůbec vzrušovat s odpovědí…..) na co? Na to aby ty hajzli užívali sociálních dávek?

Teď  většinou nastává blahorodé ticho, kdy se otec kochá svým argumentačním uměním. Cítí se jako Larry King, jako poslední spravedlivý na tomto skrznaskrz červy pročervivělém světě. On je přece slušný člověk, má děti, denně chodí do práce, atd.

Není jednoduché ho přesvědčit o jiné než jeho pravdě, nelehké ukázat mu jaké je to narodit se v našem státě s jinou barvou pleti nebo jakkoli jinak handicapován. V jeho očích jsou to všechno bídáci a on by je nejradši vypakoval na Sibiř …. Dělá mu to fakt dobře mě tak provokovat, ale já už jsem se poučila a tak mu ty jeho pitomosti nechám, ať se s nima třeba zalkne. Vím, že každá debata je zbytečná a jenom mě psychicky vyčerpá.

Po večeři se obvykle všichni přemístí pro změnu znovu k televizoru a po očku pokukují po matce, která skládá nádobí do myčky. Veškerá aktivita se soustředí na to, ukořistit nejlepší místo na pohovce. Když začne večerní program, vyžadují rodiče naprosté ticho a soustředěnost, aby jim neunikl ani kousíček nejapné konverzace moderátorů nebo výstup připitomělého americké hrdiny. Upřímně řečeno, taky se ráda podívám, přece jenom už mě ta mašinérie trochu semlela. Často však na to nemám nervy a mizím ve svém pokoji.


trigate
21. 12. 2005
Dát tip
Tohle docela jde. Má to atmosféru i spád. Skvěle to nastiňuje teenagerovský pohled na svět. Když si odmyslím ty chybky, tak mám už jen jeden problém. Je to moc dlouhé. Vynecháním omáčky (zbytečně dlouhý odstavec o cikánech například, nebo poznámka o akademické otázce v závorce) by dostala povídka větší spád a šťávu. Také práce s odstavci by mohla být lepší. V takovýchto dílech jsou podle mě lepší PRUDKÉ RÁZNÉ KRÁTKÉ DIREKTY, než rozvláčné, zdlouhavé pasáže, ve kterých čtenář lehce ztratí nit. Příznakem bývá situace, kdy se musí čtenář často vracet v textu, aby navázal. Jinak fakt dobrý. tip*

Andulka
11. 10. 2003
Dát tip
Ja bych ten posledni odstavec vyskrtla. Je mi tam na vic. Vsechno uz si rekla v odstavci nad tim. Jinak se mi to libilo...moc*

POMNĚNKAa
22. 09. 2003
Dát tip
:))

Hynie
07. 07. 2003
Dát tip
Věřím žes to vystihla, takto to vypadá na mnoha místech, jde jen o to, neslkouznout do toho postupem času taky. Plně souhalsím s Rowennou. Jen by mne zajímalo, k čemu utíkáš do svého pokoje. Dávám ti T

oluna
17. 03. 2003
Dát tip
jeden večer jako každý večer, hlavně že DOMA :-) snad každej má právo být takovej, jakej je, trvá to asi dlouho, než to pochopíš, protože já jsem to ještě taky nepochopila ale snažím se :-)

StvN
24. 02. 2003
Dát tip
katugiro - dočetl jsi dál než k lije jako z konve...?... které vypadají, že hodlají pokrýt celou zem záplavou kapek, v proudech se vytrvale snášejících k zemi taky pochybuju o nadýchanosti bouřkových mraků rajčátko, jak jsi psala o kapkách na okně, já si vždycky myslel, že se spojujou, aby byly silnější, ne že se žerou, ale pomáhají si, protože samotná malá kapička uvízne na skle a sama se nikam nedostane, tvému pohledu se myslím říká pesimismus, pak se není co divit, že rodinu líčíš docela černě pobavilo mě, jak píšeš, že tě baví debaty s otcem, když je to vlastně jenom jeho monolog pochopil jsem to správně, že jsi tímhle chtěla sice přiznat, že patříš toho mlýnku lidských duší, do té mašinérie, ale že se stavíš tak, že to není tvá vina a že jsi vlastně jiná, nadobyčejná, jako si někdo říká, kolem mě jsou sice samí blbci a se spoustou z nich kamarádím, ale já taková nejsem, to jen pro případ, že byste mě chtěli házet do jednoho pytle ....moc kecám

Kandelabr
19. 02. 2003
Dát tip
atmosféra je opravdu dobrá. i když ten začátek se mi asi líbil nejvíc. jinak viz. katugiro :) (včetně toho tipu, tady ho máš)

Seregil
18. 02. 2003
Dát tip
Literární talent by tu byl a ta atmosféra na mě docela dýchla.. Pěkné...****t a avi

Rowenna
18. 02. 2003
Dát tip
No, co ti holka říct? Asi jde o víc než jen běžný generační problém. tak snad jen popřát, ať tě život taky nesemele doplacata. :-))))

alim
18. 02. 2003
Dát tip
timhle tim dilkem jsem si s tebou dobre pokecala...a ted by me zajimal i ten tvuj vnitrni svet.. jak ho vidis...zkus to:-))) davam tip

Fionka
18. 02. 2003
Dát tip
Jóóó, tyhle rozhovory se svou rodinkou já znám. Mluvíš mi z duše. *

Fionka
18. 02. 2003
Dát tip
Jóóó, tyhle rozhovory se svou rodinkou já znám. Mluvíš mi z duše. *

Cirilla
18. 02. 2003
Dát tip
no jo, u nás je to ještě horší a tak jsem šťastná, když v neděli od nich odjíždím... :(

JASAN
18. 02. 2003
Dát tip
Je to tak upřímný, že jsem si přiadal jako šmírák. Jako bych neviděn nezván vlezl k vám domů.

katugiro
18. 02. 2003
Dát tip
moc pěkně napsané - namátkou třeba první odstavec: napíšeš jednoduše "lije jako z konve" tam, kde by se většina autorů snažila vymyslet nějaký nesmysl ve smyslu "milióny dešťových kapiček padá z nebe k zemi a vytvářejí tak obraz deště", celá ta část výborně nastiňuje atmosféru... :) pochopitelně je takový "upřímný" styl, o kterém ostatní mluvili, trochu nebezpečný v tom, že nakonec nepíšeš žádnou povídku - k čemuž zde, myslím, došlo... ale rozhodně se to četlo dobře a zaslouží si * ještě mě napadá, že tam nenacházím chyby, jen (především) v šestém odstavci opatrně s množstvím teček :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru