Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Růžový pomeranč

21. 02. 2003
5
0
1237
Autor
Datel

...jenom na chvilku do světa malých dětí. Jen někdy. jen na chvilku.

Růžový pomeranč

Přála bych si růžový pomeranč!“ špitla Adélka a naklonila se ještě blíž k tatínkovu uchu. Spiklenecky se usmála a chytila tátu za ruku. Zaprosila očima. - Oranžový už nechceš?! zeptal se otec s nádechem smíchu i vážnosti v hlase. - To ne! Takový mají všichni. A myslí si, že jiný už není, řekla Adélka, zvedla ze země desetník a sevřela jej v pěstičce. - Ale já vím, že je! prohlásila pevně a rozběhla se za čmelákem. Tatínek se zastavil. Na okamžik se mu chtělo taky zapomenout na všechny starosti a lehnout si do trávy. Jen tak. Jakoby vešel do snu a prohlédl si jeho pokoj.

- Adélko! zavolal a vrátil se zpět do ulice malého města. Holčička přiběhla a nedočkavě se na něj podívala. Tatínek vytáhl z kapsy pomeranč. - Ale vždyť je oranžový! posmutněla Adélka a odkopla pár kamínků. Asi jí bylo do breku.

- Na slupce ano, nedal se odbýt tatínek a rozkrojil pomeranči kapesním nožem. - Ale uvnitř je... - Růžový! vykřikla Adélka a vyskočila radostí do vzduchu. Pak snědli každý půlku růžového pomeranče. O kus dál pozorovali mravence a taky stavěli domečky broučkům. Nakonec tatínek Adélce vykládal pohádku o králi růžových pomerančů. - Takový král přece není! vypískla Adélka a skočila tátovi kolem krku. - Možná ne, odpověděl tiše tatínek. Ale třeba ho jen nikdo nezná...


Levi
18. 02. 2005
Dát tip
Tohle je perfektní věc, připomíná mi Malýho Prince... t*

alim
11. 04. 2003
Dát tip
nezne, jemne, citlive... presne jako deti... a proto nebudme nikdy dospeli... diky..libilo moc..tipik*****

ICE
14. 03. 2003
Dát tip
Délka?Na označení "povídka" ano, ale kategorie "Mikropovídka" by zněla o poznání hůře..Zkusím pár takových pomerančů objevit..

Kytička
25. 02. 2003
Dát tip
Juj, je to moc kouzelné!! ***

Polárka
24. 02. 2003
Dát tip
Někdy na první pohled posmutníme, protože si myslíme, že je oranžový, ale jen na první pohled...už na ten druhý můžeme vidět jedinečnost, která nás přitahuje a kterou, třeba jen ještě nikdo nezná...:-) Milé dílko. Přeji Ti, abys neztratil tu schopnost,vidět někdy svět dětským pohledem a to až do vetchého stáří..-))

PecKer
23. 02. 2003
Dát tip
Příjemné, milé, pro moje oko dlouhé tak akurát. típ

Kandelabr
23. 02. 2003
Dát tip
a co teprve Mechanický pomeranč :)) na povídku mi toho příjde nějak málo (teda divím se že tohle říkám zrovna já).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru