Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LEDEN (počátek)

25. 02. 2003
2
0
912
Autor
Aquarius

„Řekl jsem: není mnoho cest, nejsou jakékoliv cesty, je jen jediná cesta. Znáte-li ji, jste mými bratry. Bojím se o vás. –“ Jiří Orten

Dávno křik anděla rozesel bolest –
Smrti narodil se, zkrvaven prázdnotou,
jež ulpěla mu na křídlech.
(Podoben lidem
jen ozvěnou existence)
Věčností
dávno byl úděl dán –
Kruhy prstem opsané v prachu.
Daleko.
Zástupy přicházejí odněkud
a smích se sklání k větru
po cestě někam.
Dávno.Teď.

5.2. 2003 Teplice


Minstrel
11. 03. 2003
Dát tip
Krásní báseň, a nevím co bych jí vytkl..opravdu moc pěkná a já nejsem schopen kritiky:-))

Aquarius
27. 02. 2003
Dát tip
pavijan - Přijde ti, že lidé do života vstupují s jasně definovaným směřováním a každá zastávka je předem určena? Pokud věříš na osud, pak ano. Leden stojí na počátku každého jednoho roku, jako je zrození počátkem jednoho konkrétního života, ne existence jako takové. Jak bys pojmenoval okamžik, kdy ze sebe smrt oddělila život? Já tenhle název neznám, viz. poslední verš-určování času si vymysleli lidé ("čas" ale neexistuje). Taky jsem se rozepsal, promiň. Nedávno jsem četl, že "Báseň je jako podání ruky" a má byla asi studená. Jeanne - Děkuju, to byl účel.. civetta - : ) Hezký den!

pavijan
27. 02. 2003
Dát tip
Osud je pro mě příliš ošemetné slovo - já bez rozpaků tvrdím, že o něm nic netuším. Možná máš fatální pravdu, možná je vše jinak, fakt nevím a nechci spekulovat. Pokud měl být opravdu chladně utkán dávnou a dalekou Věčností, pak se ve mně cosi rebelského vzpírá. Takto vyprojektovaný osud smrdí rezignací na život, tedy smrdí smrtí. Z toho opravdu mrazí po zádech, ale pro mě nepříjemně ... Ale do takových myšlenkových prohlubní jsem původně nemířil, jen mi některá slova nedávala moc smysl a zněla trošku dutě, ale to ber samozřejmě jen jako můj velmi subjektivní pocit. Vím, že jsem zase protivný, ale přesto Ti upřímně přeji hodně poetické inspirace :-)

pavijan
25. 02. 2003
Dát tip
Připadne mi to trochu pateticky transcendetální (hrozné slovo, že, ale nemám na prstech jiné :-) - na můj vkus se opakuje příliš neurčitost místní a časová (dávno, odněkud, někam) a ztrácím také souvislost s lednem (tedy kromě toho počátku). První tři verše znějí nadějně, ale pak se to trošku zvrtlo... Ou, nějak jsem se rozepsal :-)

Zolo
25. 02. 2003
Dát tip
*!

Jeanne
25. 02. 2003
Dát tip
nějak z toho jezdí mráz po zádech...příjemně **

civetta
25. 02. 2003
Dát tip
pí er na druhou, matika a statika téhle básně dojme i bezzubé kritikovy dásně :c)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru