Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuze klubu: Klub osahávačů knížek

04. 03. 2003
1
0
2250
Autor
Sysa

Milí osahávači a osahávačky...! Možná, že založení tohohle klubu je jen taková moje terapie - jen takovej způsob, jak se ujistit, že v tom nejsem sama...:-) Ale taky je možný, že z toho nakonec vyleze něco víc než jen ( jak doufám ) skupinová terapie...snad...kéž by:-)

Ne, žádný manifesty psát nebudu - vlastně to ani nebude klasickej klub. Prostě mě jen zajímá, jaká knížka koho v poslední době zaujala - ať už z ošahávacího hlediska ( takže krásnej obal apod. ) nebo z hlediska obsahovýho...Doufám, že by se z toho mohla vyvinout docela zajímavá diskuze o literatuře...:-) Dík za zúčastnění se:-) Sysa
Jolie
20. 08. 2004
Dát tip
Ted zrovna jsem dostala k narozkam knihu Zebra od Alexandra Jrdina, o chlapovi, ktery se snazi jak jen to je mozne ozivit lasku ve svem manzelstvi a uchzlue se k cim dal uchzlnejsim metodam... :-) a pak si zrovna ossahavam svuj posledni kralovsky ulovek. Uz asi rok se snazim sehnat komplet denik Anais Nin. Pred púar dny jsem na nej nahodou narazila, zahlidla jsem ho ve vzkladu jednoho prazskeo knihkupectvi... okamzite jsem vlitla dovnitr a hledala ho. Nakonec se ukazalo, ze meli jen jeden a ze i ten ziskali nahodou z nejake knizni vystavy... Jelikoz jste taky podobne postizeni jako ja, urcite chapete jakou jsem z toho mela radost. Navic je to takovy krasny vytisk, na jemnouckem hedvabnem papire, v bilych pruznejsich deskach s ochranou krabickou, do ktere se zasouva, aby se neposkodily stranky... A posledni zazitek z posledni doby a osahavani knih v knihkupectvi je o teseni se... Muj oblibeny anglicky romanoipisec-filozof Alain de Botton napsa a vydal dalsi knizku, kterou maji ted v jednom velkem knihkupectvi v sekci novinek... Chodim se na ni zatim jen divat a TESIM SE, az budu mit docteno to co mam doma. Pak si ji koupim (v jinem vydani, nez v tomhle co maji.... abych dodrzela serii - mam uz od nej skoro vsechno co napsal...) a vychutnam.... Zatim ji jen obracim a skoro se bojim v ni i listovat, abych uz predem neodhalila to na co se tak moc tesim... :-)))

racky
10. 06. 2004
Dát tip
sysa: urban teď vydal pod pseudonymem max unterwasser "erotický horror" michaela. tak to se mi hodně nelíbí. nejlepší od něj byla (pod pseudonymem jos. urban) knížka poslední tečka za rukopisy. ale chce to mít trocha přehled o 19. stol. o rukopisech a o ivanovovi. coffin: okazy klubu... pište minirecenze na knížky, které jste ošahali...

djixtra
28. 10. 2003
Dát tip
nazdar osahavaci, som tu len nahodou, hladam totiz ceske preklady basni dylana thomasa na webe a pregoogloval som sa nevedno preco az sem. neviete niekto nahodou, kde by som mohol najst, to co hladam??? djixtra

Sysa
14. 10. 2003
Dát tip
no já čtu zajímavý věci pořád, jen je zajímavý, že se nějak čím dál tím míň dostávám k internetu...:-) co takhle...třeba...Sedmikostelí od Urbana?? btw - vyšla nová knížka urbanoidní - menuje se tuším Stín katedrály - viděli? hmatali? četli? nečetli? ;-) a já chci vědět taky něco zajímavýho ke čteníčku od vás:-) tak!:-) sys.

Sysa
10. 10. 2003
Dát tip
coffin: prakticky cokoliv, je to jen takovej neumělej pokus - jsem vyloženě technickej talent, omlouvám se;-) ale pokusím se doladit:-)

balešek
15. 09. 2003
Dát tip
coffin: Tracyho tygra jsem už přečetla a musím řct, že je to dobrá knížečka. Pokud jde o Říkají mi Aram, tu jsem četla už dřív:-) Pháthía: Něco z Mládí v hajzlu mi četla Sysa, když tuhle knížku koupila sestře:-), ale celou jsem ji zatím nečetla. Snad jednou..

Sysa
09. 09. 2003
Dát tip
Pháthí: MVH je klasika! nějak teď objevuju čím dál víc lidí,co tu knížku zbožňuje;-) no já ji původně koupila svý sestře, ale nakonec jsem u ní skončila taky a nelituju:-)

Pháthía
05. 09. 2003
Dát tip
No,asi tady neřeknu nic nového,ale myslím,že hymnou všech puberťáků(aspoň těch co já znám) je Mládí v hajzlu.A taky je fakt super Holubí mambo (obojí C.D.Payne)... Prostě klasika.I když už to někdo četl,myslím,že stojí za to přebreptat ji několikrát...

balešek
18. 06. 2003
Dát tip
Sysa: no, bohužel jsem to ani neviděla. Budu s tím muset něco udělat a aspoň si tu knížku přečíst. Což ovšem učiním ráda:-) Ukko: nevím, že by taková úchylka existovala jako odborný pojem, ale jestli jo, tak já ji určitě mám:o) A pokud jde o brýle a dioptrie, na čtení je opravdu nepotřebuju:-), s tou konverzací to musí posoudit jiní...

Sysa
15. 06. 2003
Dát tip
tý jo, já sem to jednou viděla jako divadlo a bylo to naprosto DOKONALÝ!!! Neviděli ste to?

Ukko
11. 06. 2003
Dát tip
Náročný je výmluva, jsemť líný. Ještě jsem se nedokázal odpoutat od ubohého materiálního světa a vzlétnout a přiblížit se kosmu humění. Maúcta. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaká úchylka v nadměrném čtení, Balešku:o). Těžké vedlejší účinky.. 5 dioptrie a neschopnost vést konverzaci s běžnými pozemšťany. Přispějte na chudé, dejte knihy zdarma. Čím starší, tím lepší:o))

balešek
06. 06. 2003
Dát tip
coffin: Saroyana mám ráda, ale Tracyho tygra jsem ještě nečetla, je to jako se vším ostatním, prostě nestíhám..ach jo:-( Ukko: starý vazby jsou úžasný, mám jeden poklad z roku 1887 a.. to se nedá popsat, ale ty víš, co myslím, že? A s tím nečtením - to taky jde? Já bez toho nemůžu být, tak nevím:-) Ligmeona: omlouvám se za avi, příště si dám pozor:-)

Sysa
23. 05. 2003
Dát tip
Ukko: to jako nečteš vůbec???!!! A ještě dejcháš?;-)Já si to nějak nedokážu představit, víš...to se mi budeš muset o tý svý náročnosti trochu rozpovídat:-)...Náročnej v jakým smyslu? Málo dobrý duševní potravy?

Ukko
19. 05. 2003
Dát tip
Díky Syso. Teď mi sice vyplivnulo PC, takže na internet se jen tak nedostanu, ale těší mne být členem tohoto spolku. Já nečtu, protože jsem líný, tedy náročný. Ale ta vůně staré vazby a omatlané stránky, nebo i vůně lepidla na nové knížce je prostě něco neodolatelného.

balešek
13. 05. 2003
Dát tip
Ligmeona:dik za tip. Snad se mi jednou podaří k tomu dostat, ale teď nějak nestíhám, musím číst a číst, ale pořád něco jinýho. Znáš to.. Sysa: já přece nemám nic proti, aspoň bude správně ošmatlanej. Ale já si ho určitě zase přečtu..O prázdninách, fakt:-))

Sysa
12. 05. 2003
Dát tip
Ukko, no jasně, že můžeš mezi nás - a dokonce už seš zanesen v análech;-))) a jaktože nečteš starý knížky? když už si šáhneš zvenku, tak proč ne taky zevnitř??:-) balešku, hele, ženská, dyk to znáš, to je prostě tak krásná knížka, že se nedá odolat...a když už můj germánský jazyk nedostačuje na to, abych si ji mohla přečíst, tak si ji aspoň ošmatlávám...;-) ligmeono, tak jak si pokročila s tou zeměplochou? já jsem kdysi četla kousíček jednoho dílu, jmenuje se to myslím malí bohové, ale nevím, taky jsem to měla spíš naordinovaný...je to docela sranda, ale já na tu fantasy asi nějak nemám naladěný receptory:-)

Sysa
12. 05. 2003
Dát tip
jé, teď jsem ňáko, nezvládla avíza, tak znova;-) bože, sem já to popleta;-)

balešek
11. 05. 2003
Dát tip
Ahoj,sice jsem už členem klubu, ale do diskuze jsem se ještě nezapojila. Musím přiznat, že od Forsytha jsem zatím ještě nic nečetla. Snad to jednou napravím. Já momentálně pořád ošahávám mou oblíbenou knihu Narciss und Goldmund od Hesseho. No, vlastně nejen já, že Syso?

Ukko
11. 05. 2003
Dát tip
Já rád osahávám staré knížky, ale nečtu je. Můžu být i s touto uchylkou přijat?

Sysa
22. 04. 2003
Dát tip
Ligmeona: A která je tvoje nejoblíbenější? Já se teda přiznám, že jsem nečetla žádnou, ale jsem zas takovej věčnej "chystač se" na Den pro Šakala:-) A je to tvůj oblíbenej autor nebo máš nějakýho jinýho? Katerina: A ty jsi zůstala kde, když ne doma? Tys nás opustila:-( ? To musí být teda docela umocněněj čtenářskej zážitek, co?

Sysa
20. 04. 2003
Dát tip
Ahojky Ligmeono, jasně, že můžeš diskutovat s náma...a dokonce už seš i člen;-) Tak povídej, co zrovna čteš? papa Sysa

houba
06. 04. 2003
Dát tip
Katerina : a jak se ti to líbilo ? myslím, že by možná bylo zajímavé, kdybychom to přeložily obě, ty z holandštiny a já z angličtiny, možná by v tom šlo poznat, jak je Kundera přeložený do různých jiných jazyků (z francouzštiny)..... u mě je překlad otázkou delší doby, pracuju teď na diplomce..... :o)

Katerina
06. 04. 2003
Dát tip
houba: Dobře, dáme si na to tak rok a pak se uvidí...! Nemůžeš nějak zjistit, jestli se to už překládá do češtiny? Nejlepší by bylo to mít ve francouzštině, to jsou autorem odsouhlasené verze, jenže to abych se přihlašovala do knihovny někde v Bruselu - nakonec to není špatný nápad..... aha..... no jo..... zkusím se poptat zítra v práci po knihovnách v Bruselu.....

houba
06. 04. 2003
Dát tip
Katerina : mám skoro pocit, že si pan Kundera nepřeje, aby jeho knihy vycházely v češtině...... ostatně, poslední jeho tři, čtyři romány česky vůbec nevyšly a pochybuji o tom, že by to bylo tím, že se je nikomu nechce překládat samozřejmě, že nejlepší překlad by byl z francouzštiny, ale tou já zatím nevládnu :o(

Katerina
06. 04. 2003
Dát tip
já jo, ale jak říkám, nejdřív se budu muset přihlásit do knihovny někde v Bruselu, protože kam normálně chodím, je všechno v holandštině....

Sysa
06. 04. 2003
Dát tip
houbi: to s tím Kunderovým přáním o nevycházení v češtině je pravda...nějak pořád nemůže naší malý zemičce pár věcí odpustit..:-( což je myslím škoda

Katerina
06. 04. 2003
Dát tip
škoda to je určitě, Ignorance je dobrá knížka - i když asi jí spíš ocení případy jako já, než normální lidi co zůstali doma... taková docela smutná knížka...

Katerina
05. 04. 2003
Dát tip
houba: ja jsem cetla Ignorance v holandstine a taky jsem tady nekomu vyhrožovala,že to přeložím, ale mezitím jsem to vrátila do knihovny.... jsem zvědavá na tvůj překlad, kdyžtak si to rozdělíme (knihovna je tady kousek)......?

houba
31. 03. 2003
Dát tip
Sysa : to si asi nepomůžeš, Farmou zvířat :-) já jsem se na počet stránek u Kundery ptala proto, kdybych si to chtěla okopírovat, jestli by se to vyplatilo :-)

Sysa
30. 03. 2003
Dát tip
ahojda lidičky... tak jsem o víkendu zpytovala svědomí a konečně četla taky něco jinýho než okopírovaný papíry na semináře:-).Takže jsem zvládla: Jaroslav Havlíček - Petrolejové lampy Ladislav Klíma - Utrpení knížete Sternenhocha Řeknu vám, že to bylo docela psycho.Asi teď musím přečíst něco oddechovýho. Mám tam nachystanou Farmu zvířat od Orwella, tak nevím, jestli si pomůžu:-) Přeju všem krásný den. Sys

Sysa
28. 03. 2003
Dát tip
poslušně hlásím houbičko, že stránek to má 311.Jdeš do toho nebo co?:-)

Sysa
26. 03. 2003
Dát tip
teda houbičko, neváhej a překládej a napiš si mě taky do virtuální fronty:-) stejně tě obdivuju, že se do toho vážně pustíš:-) hermitku asi si ty Boží muka konečně přečtu, teď jsi mě tak navnadil...zatím jsem četla Trapné povídky a ty teda...no...co říct, Čapek je Bůh;-). Ale jinak kamarádím hlavně s cestopisama - četla jsem všechny, ale nejlepší je podle mě Cesta na sever. A ty obrázky...no pohádka:-) A taky vám musím říct veselou příhodu - jak jsem vám tu minule plakala na rameno kvůli Unbearable Lightness of Being, tak si představte, že jen co jsem to dopsala a odešla od internetu, šla jsem kolem knihkupectví a tak si říkám "Nu což, nakouknu:":-) No a tam ležel v regálu ten Kundera ( teda knížka;-) a tak jsem si ho koupila. Takže je jasný, že v tom Brně mi ho někdo vyfoukl jen proto, že tady v Olomouci jsem na něj dostala ještě 10% slevu. A pak že nic není řízený osudem:-)

Sysa
26. 03. 2003
Dát tip
houbi, jinak jsem zkoušela udělat ten odkaz na Standu Vašinu, nějak se tam něco udělalo, ale vypadá to záhadně, takže se na to asi budu muset ještě podívat. Ale se svým technickým talentem vážně nevím,jak to dopadne:-( Tak prosím o trpělivost:-) Sys

houba
26. 03. 2003
Dát tip
milá Syso, kolik stránek prosím tě má Nesnesitelná lehkost bytí, tedy ta anglická verze, kterou se ti podařilo sehnat?........ jinak ti gratuluju ke koupi........ :o) do překladu Kundery se pustím určitě, ale jak říkám, bude to překlad z angličtiny, takže nevím, bude-li to nakonec nám dobře známý Kundera :o)

hermit
24. 03. 2003
Dát tip
talk jsem marodil a doma pěkně četl: tož takhle: Čapek: Boží muka - skvělý Derrida a konec historie - autora nevím, skvělý Urban: Poslední tečka za Rukopisy - skvělý Milena Jesenská: Nad naše síly - skvělý houba - o ten překlad bych stál, tak si jeden objednávám...;-)

houba
24. 03. 2003
Dát tip
hermit : díky za tipy na knížky překlad bude, jenom strpeníčko, bude to chvíli trvat.......a taky neručím za "kunderovštinu", přece jenom bude to přeložený přes angličtinu :o)

houba
19. 03. 2003
Dát tip
Syso, nebo někdo z adminů, chtěla bych do klubu vložit dílo od Standy Vašiny číslo 78127, Lévi-Strauss, ale nevím jak (resp. jsem to zkoušela a nejde mi to).... udělejte to prosím někdo, pokud uznáte za vhodný ho sem vložit, dík :o)

Sysa
18. 03. 2003
Dát tip
Albi: ;-). Ale já to fakt nemyslela zle:-). Lidičky, četl někdo z vás Paměť mojí babičce od Petry Hůlové? Byla teď v Olomouci na LIBRI a tak mě ta knížka začala trochu víc zajímat, i když jsem o ní slyšela už předtím..Tak se chci zeptat, jestli stojí za to:-) Jinak opět truchlím, protože vyšlo spoustu novejch knížek - jako například Lolita od Nabokova - a já bohužel nemám přebytečných 299 Kč. Je to hrůza s těma knížkama, člověk aby kradl...:-((((( A taky jsem naštvaná, protože jsem si v pondělí v Brně chtěla koupit Nesnesitelnou lehkost bytí od Milana Kundery ( v angličtině ), kterou jsem si tam minulej tejden vyhlídla a někdo mi ji vyfouknul...já tu knížku zbožňuju, takže ji chci!!!!:-) Kdybyste ji náhodně někdo zahlídnul někde v rozmezí Brno - Olomouc, dejte prosím prosím vědět. Díky...:-)

Albireo
18. 03. 2003
Dát tip
Jé, tu jsem kdysi četl také v angličtině, a teď nemám šajnu, kam se pak poděla. Myslím, že jsem ji neprozřetelně půjčil někomu, kdo se k půjčeným knížkám chová podobně jako já ;-(

houba
18. 03. 2003
Dát tip
Sysa, Albireo: tu bych si taky ráda konečně přečetla....(Kunderu) jinak jsem si asi před 14 dny koupila nový román od Kundery Ignorance, v angličtině, protože bohužel francouzsky (zatím) neumím, a zdá se to být dobré, byť jsem teprve v počátcích... jen mám trochu pocit, že je to psané až podezřele jednoduchou angličtinou (byť je to normální vydání, žádný Penguin, level 3)... potýkám se s myšlenkou knihu z angliny přeložit, jen tak pro kamarády, kdo by měl zájem...... měl by někdo zájem? (ale nezávazně, podle časových možností).... Paměť mojí babičce mám doma, ale zatím leží "ve štosu" a čeká na svou příležitost, podle ohlasů mých kamarádů je ta kniha výborná, osobně zatím nevím..... hodně zajímavá je kniha - zrovna čtu - od Pála Závady "Jadvižin polštář " (vyšla v Argu 2002), je to trochu ve stejný notě jako Želary....

Albireo
17. 03. 2003
Dát tip
Syso, promiň, asi bych se měl začít řídit jedním doporučením Jury Grygara: "Pište jen o tom, čemu absolutně nerozumíte. Vyhnete se tak nebezpečí, že budete považováni za polovzdělance."

Sysa
15. 03. 2003
Dát tip
Albireo: vlastně se to v originále jmenuje Changing Places, ale to jen tak na okraj;-)

houba
13. 03. 2003
Dát tip
v sekci "Kniha" píšu o Volkswagen blues :o)

houba
13. 03. 2003
Dát tip
hermit: od McEwana je taky dobrý Snílek a od Čapka teď vyšly skvělý Podpovídky

houba
12. 03. 2003
Dát tip
taky mám pro vás jeden tipík na moc pěknou knihu : Jacques Poulin : Volkswagen blues, vyšlo ve Volvox Globatoru v r.1998, co nejdřív dám něco na svou stránku tady na Písmáku (nějaký ukázky a trochu z obsahu) Topolovo Mně 13 je vážně dobrý !........miluju tu knihu už asi od 15 (let) :o)

Albireo
12. 03. 2003
Dát tip
Visiting professors jsou skvělí, souhlasím.

Sysa
11. 03. 2003
Dát tip
díky Albireo, podle toho, co píšeš, toho Stopaře asi vyzkouším...teda výhledově...až dočtu všecky resty:-) včera mě chytla strašná deprese - četla jsem na dnešní seminář Zahradníčkovu La Salettu...no...síla...ale moc krásný jinak jsem se chtěla zeptat, jestli jste někdo četl Hostující profesory od Davida Lodge...jsem na tu knížku totiž tak trochu zatížená - už jsem donutila asi půlku svejch známejch k tomu, aby si ji taky přečetli:-) ...ale nikdo si nestěžoval;-) hermitku, otázka zní: jakou knížku jsi naposledy četl? A to jsem se vlastně chtěla zeptat všech:-)

Sysa
11. 03. 2003
Dát tip
Jo a ještě jedna věc - přeju všem krásný den;-)

hermit
11. 03. 2003
Dát tip
co jsem naposledy dočetl? asi Milostné rozhovory od Klímy, ale vůbec nelíbilo. pak předtím tuším Čapkovy Povídky z druhé kapsy, to je stoprocentně skvělý. předtím Topolovo Mně 13, to je dobrý, protože to psal ve třinácti... :-) Předtím Kratochvilovy povídky Orfeus z Kénigu, dobrý, jen trochu místy překomplikovaný, předtím McEwanův Amsterdam, to je dobrý. předtím.... :o)) jinak dočítám Topolovu Sestru (nic moc pro mě), Borgesovy povídky Zrcadlo a maska (špica!!!), Bernhardova Ztroskotance (taky!!).....

Albireo
07. 03. 2003
Dát tip
Syso, Stopař je něco, co prostě nesmí nikomu uniknout. Naprosto svérázný humor, který málokdo dokáže byť jenom napodobit. A jedna z mála věcí, kde další díly (Restaurant na konci vesmíru, Život, vesmír a vůbec, Sbohem a dík za všechny ryby, Převážně neškodná) nejsou slabší než ten slavný první. Aspoň ne o moc slabší. Za sebe bych doporučil 2 knížky, které na mne velmi silně zapůsobily. První je velmi slavná: G. Orwell: 1984. Po dočtení mi bylo, jako bych se zotavoval z těžkého otřesu mozku. Druhou snad nikdo nezná, aspoň se mi nepodařilo najít nikoho, kdo by ji také četl. Dostala se mi do ruky ve slovenském překladu: Oriana Falloci: Ak zomrie slnko. Autorka je prominentní americká žurnalistka (dělala i interview s prezidenty). Tuto knížku napsala na základě snad ročního pobytu mezi americkými kosmonauty v 60. letech. Nádhera!

houba
06. 03. 2003
Dát tip
jo, Mládí v hajzlu je dobrý.... v podobným duchu je i Sue Townsendová a její Adrian Mole..... myslím, že klubík bude fungovat možná trochu jako čtenářský deník, že si tam zkrátka bude možný přečíst referáty(jak to nazvat?) nebo tipy na zajímavý knihy a něco z jejich obsahu popř.malou ukázku... ale nejsem admin tohoto klubu, Sysa bude vědět líp :o)

houba
06. 03. 2003
Dát tip
avi

Sysa
06. 03. 2003
Dát tip
Sysa toho zatím taky moc neví:-), ale myslím, že houba to vystihla přesně. Mělo by to bejt něco mezi čtenářským deníkem a seminářem z literatury ( nějak mi nedostačuje pojmosloví sakra:-). Ale záleží hlavně na nás, co z toho vytvoříme ne? Mládí v hajzlu je vážně klasika;-) Kdo nečetl, tak by měl, protože tak jsem se už dlouho nenasmála:-) Jo a chtěla jsem se zepatat, jestli někdo z vás nečetl Stopařova průvodce galaxií - pořád o tom slyším a nějak mi pořád uniká o co vlastně jde...díky Sys

hermit
06. 03. 2003
Dát tip
diskutovat můžu, tak na co mám odpovědět? :o)

houba
05. 03. 2003
Dát tip
tak už jsem si poslala žádost o vstup :o)

Albireo
05. 03. 2003
Dát tip
Také jsem se přihlásil, knížky mám skoro tak rád, jako ženy :-)

Pháthía
05. 03. 2003
Dát tip
AHOJ!!! Přihlášená...Konečně něco pro nás knihomaniaky...:-) Bylo řečeno ,,doporučování knížek",tak co doporučujete?

Pháthía
05. 03. 2003
Dát tip
Jestli teda můžu něco já,tak super knížka (teda aspoň podle mého názoru) je ,,Mládí v hajzlu" (C.D Payne).Zaujala úplně vším...

Sysa
04. 03. 2003
Dát tip
Tak vítejte všichni knížkofilové...

hermit
04. 03. 2003
Dát tip
dyž já do klubů ze svýho kompu nemůžu...:-(

Sysa
04. 03. 2003
Dát tip
no tak to je smutný...to mi ten tvůj kompi zkazil den;-((((

Sysa
04. 03. 2003
Dát tip
tak aspoň diskutovat můžeš, jako člen budeš registrovanej v mý hlavičce;-) vlastně takovej čestnej člen;-) to je dobrý, ne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru