Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nazrzle utopen

06. 03. 2003
10
0
2517
Autor
Helga

Seděl za stolem v kuchyni s klenutým stropem, před sebou láhev rumu a pár pomuchlaných reklamních letáků ze schránky.

„To jsou pěkný sračky, co tu nabízej. Rozbruska za šest kilo. To bude to samý, jak ta sekačka, co jsem s ní loni třikrát posekal dvůr a posrala se na věky.“

Sebral všechny letáky ze stolu, zmuchlal je, hodil do kamen a otočil se pro kanystr s ředidlem.

„Nelej to tam! Já tu ty smrady čuchat nebudu!“

Neodpověděl, jen zlostně zafuněl, polil ředidlem zmuchlané papíry a přihodil na ně dvě polínka.

„Podej mi sirky.“

„Jsi prase. Podej si je sám.“

„Hele, moc mě neser. Znáš mě.“

Ale to už neslyšela. Nasupěně vyběhla na dvůr a odtud na náves.

„Žeryku!“ Zavolala za sousedovými vraty. „Žeryku!“ Ozvalo se capkání nožiček a za chvíli už se pod vraty soukalo ven malé zrzavé tělíčko. „No nazdar, ty psisko! Pojď, půjdeme kousek do lesa.“ Podrbala ho za uchem a utřela si ušmudlanou rukou slzy, které jí pomalu zasychaly na tvářích. Žeryk radostně zakňučel a pelášil směrem k lesu.

Byl sice tak trochu zamračený den, ale v lese jí bylo vždycky příjemněji než doma. Obešli své oblíbené kolečko; Žeryk bezstarostně a ona utopena v myšlenkách. Na kraji lesa si na chvíli sedla na spadlý kmen, koukala do krajiny a na tváři jako by se jí promítalo vše, o čem právě přemýšlí. Žeryk vesele pobíhal okolo a po chvíli přiběhl . Žďuchnul jí čumákem do nohy, zakňučel a opřel přední packy o její koleno. Podívala se na něj, smutně se pousmála a pohladila jej po jeho stařičké hlavě.

„No jo, ty pes. Už půjdeme.“ A rázně se zvedla k odchodu. Zpátky na náves už se vrátila vyrovnaná.

„Žerý, počkej tady, já se za chvilku vrátím.“ Odhodlaným krokem vešla do vrat a nechala zrzavého psa stát nechápavě před domem.

Seděl na židli a spal. Láhev na stole byla vypitá, vedle ní stála další, ve které zbývala asi půlka.

Když se vrátila, Žeryk už na návsi nebyl. Využila toho a zašla do hospody. Hospodská neměla ráda, když jej brala s sebou. „To sem musí chodit taky? Vžyť je samá blecha!“

V hospodě seděli dva místní. Objednala si pivo a posadila se k nim.

„Dneska bez psa?“

„No jo.“

Dozvěděla se, že už rostou houby, Franta našel plný košík, a s druhým pivem se dohodla, že si zítra zajde k Paráčkům pro vajíčka. Dopila, zaplatila a šla domů.

Vrátila se už za tmy. Vešla do kuchyně a rozsvítila. Na stole stála jedna prázdná láhev od rumu, druhá byla vypitá zhruba do poloviny. Od háku ve stropě, který dříve sloužil k uložení sušeného masa, se táhlo lano, na jehož konci nehnutě viselo mužské tělo. Posadila se pod něj na židli.

„Víš, před lety se mi zdál sen. To jsem byla ještě malá holka. Oběsila jsem tě v něm v rámu dveří, do hlavy jsem ti nacpala dynamit a mozek se ti potom rozletěl po celém bytě. Trochu mě to mrzí, ale tentokrát to budeme muset nechat bez toho dynamitu. Za jedno ho nemám a za druhé - kdo by se potom staral o dům, že?“ Sarkasticky se zasmála, vstala a odešla k telefonu vytočit linku 155.


ECHO
10. 02. 2004
Dát tip
Je to trochu nedotesané, moc narychlo a nahrubo. Proč to udělala, kdo to byl, a tak. Ty to asi víš, ale co my? Myslím, že máš talent a jsi celkem "vypsaná". Neškodilo by věnovat tomu trochu víc času, párkrát to po sobě přečíst, proškrtat, předělat. Čtenář si sice může leccos domyslet, ale nechávat na něm skoro všechno, to už je trochu moc, ne? To už bys nemusela psát vůbec :-)

No Stando!!!!! Takový výrazy!!!!!

Skvělý. Řekla bych dokonalý. ***** Jak to, že jsem tě ještě neobjevila?????

John_Smith
01. 05. 2003
Dát tip
Reaguji na Tvoji odpověď z 8.3. Tak mi napadá, že ve dvě hodiny ráno se nemá psát, ale spát. Štastnou cestu jsem psal taky ve dvě ráno.

Helga
01. 05. 2003
Dát tip
Jo, tohle je trochu slabší...

Helga
01. 05. 2003
Dát tip
Jé, Čekanko, díky. Vidíš, a já s tím až tak spokojená nejsem.

Já jo! Vůbec na to nešahej a když jo, tak já chci tuhle verzi někam zkopírovat! :-)

Helga
01. 05. 2003
Dát tip
Šahat na to nebudu, neboj, akorát bych to ještě posrala. :)

dobře, tak já mažu :-)

Naja
19. 04. 2003
Dát tip
Alkohol, fotr, alkohol....

Helga
19. 04. 2003
Dát tip
Naja: V kombinaci pěkně na prd...

Naja
19. 04. 2003
Dát tip
Helgo muj otec nepije a nikoho nebije, takze si takovou kombinaci mohu predstavovat.... Ale po nekterych zkusenostech s mym bejvalym pritelem si to predstavit, bohuzel, dokazu.... To uz ti zbyva se jedine prestehovat... Co oci nevidi.... Jestli teda s nim porad jeste bydlis v jednom byte....

Helga
19. 04. 2003
Dát tip
Můj otec jen pije. Nebije. Občas jsme se bili navzájem. Přestěhovaná jsem už dva roky. Ale občas přicházím na to, že mi to divoké soužití s ním v něčem chybí. Prostě se žilo se vším všudy. Nestihla ses nudit, za to jsi byla pořád sakranasraná a zralá na psychiatra. Člověk není nikdy spokojen...

Yfča
15. 03. 2003
Dát tip
Helgo, budiž ti útěchou, že já jsem vše pochopila. Akorát mi tam ten pes připadal zbytečný, jak už jsem psala... :o)

Bobísek
15. 03. 2003
Dát tip
Já jsem taky pochopil. Kupodivu.........:-)))

Helga
15. 03. 2003
Dát tip
Yfča+Bobísek: Jé. Udělali jste mi radost. Díky. :)

Humble
14. 03. 2003
Dát tip
Asi v šesti letech se mi zdál naprosto živý sen, že jsem byl sám doma a neuposlechl rady "Kůzlátka, nikomu neotvírejte". Otevřel jsem chlapovi, co tvrdil, že jde odečíst plyn. Když vešel dovnitř, celý zbrunátněl a strašlivým hlasem zařval: "Dej sem jehlu a maso!"

Bobísek
14. 03. 2003
Dát tip
:-)

Vanitarum
14. 03. 2003
Dát tip
jaký měla motiv k tomu ho zabít? do hospody si šla pro alibi? kde v textu je zmínka o tom, že se neoběsil sám? jinak je vidět, že je to psané narychlo, což je škoda.

Helga
14. 03. 2003
Dát tip
Vanitarium: Je na čtenáři, jak to čte a co si tam najde. Kdybych chtěla rozebrat, proč ji sere, proč ho chce zabít, způsob, jak jej zpitého zvedá ze židle a zavěšuje na hák a její duševní postoje k celé věci, zvolila bych jiný způsob. Takhle jsem tam nechala jen narážky, záleží na čtenáři, které vysvětlení si vybere, jak se k tomu postaví. Není potřeba vysvětlovat do podrobna - do hospody mohla jít pro alibi stejně dobře jako si odpočinout po "špinavé" práci nebo znechucena ožralou se trochu uvolnit. Nezáleží na tom, jak to zamýšlel autor. To hlavní - problém lidských vztahů - tam bude pokaždé - ať už jej zabije ona nebo se on zabije sám. Ona paralelnost celkovému výkladu neuškodí. Důležité je, jak si to k sobě vztáhne onen čtenář. Ráda uvítám další názory, protože je mi jasné, že s tímhle nemusí každý souhlasit.

Vanitarum
14. 03. 2003
Dát tip
souhlasím, že je na čtenáři, aby si našel v textu, co sám najde. jenomže jistá míra srozumitelnosti je nutná. Obávám se i po přečtení výše psaných komentářů, že leckdo by velkou část tvého dílka bez jiných chápavých komentářů nepochopil. včetně mě, který jsem přijal, že ho zabila ona, až když jsem se to dočetl v jiném komentáři. jsem já to ale trdlo.

JASAN
14. 03. 2003
Dát tip
Vidíš, mně zase vůbec nenapadlo, že ho zabila ona, ale mohla a na smyslu dílka by se tím nic nezměnilo.

Vanitarum
14. 03. 2003
Dát tip
no, nevim. když se ti oběsí rodič a když ho oběsíš, v tom je významový rozdíl.každopádně na písmáka s jeho možností komentáře je to jako ušitý

woai
14. 03. 2003
Dát tip
já taky nepochopila, že se oběsil sám a je teda mrtvej, když volá tu záchranku? nebo volá policajty (nechce se mi to číst znova...) ted jsem četla jenom ty další kritiky... já si jenom pamatuju, že pes je živej a to je pro mě důležitý :-)

Helga
14. 03. 2003
Dát tip
No jo. Já se bála, že to nebude pochopitelný, jak jsem zamýšlela, ale i druhý způsob pochopení tomu neubírá, jak už bylo řečeno. A to, že jde o rodiče, je tu řečeno jen díky tomu, že to Písmák s jeho možností komentářů umožňuje. :) Sakryš, a to vás nikoho nezarazilo, že v inkriminovaný okamžik chybí popis, který se tam jinak vyskytuje zcela celistvě? Asi jsem moc náročná... Ale aspoň jeden všímavý čtenář byste se najít mohl, ne? :)

Helga
13. 03. 2003
Dát tip
Pompejus: Ty, a víš, že se mi něco podobného opravdu zdálo? To mi bylo si 12. Silnej zážitek, pořád si ten sen pamatuju úplně živě. Dneska už naštěstí noční můry nemám. :) JASAN: Na to ředidlo se fakt vyprdni. Radši si nadělej třísky. Díky nim jsem si o Vánocích málem usekla prst. Ale zas bylo fajn, že mi ho hned zašil soused během oběda na kuchyňském stole. Takže bez souseda asi, pravda, radši používej to ředidlo. :) Josefk: Žeryk je sympaťák, má strašně krátký nožičky. To jsem se zas rozkecala. Tak na konec všem zdar a díky.

JASAN
12. 03. 2003
Dát tip
Líbilo. Až budu mít děti velký, odjedu na chalupu, budu tam v jednom kuse chlastat rum a zatápět ředidlem.

Pompejus
12. 03. 2003
Dát tip
Teda, tady žije realita, až na tu pasáž s dynamitem a lítajícím mozkem, ale jinak se to dá, dokonce bych řekl, že sit ozalouží TIP.

Josefk
11. 03. 2003
Dát tip
milej pejsek, to je moje radost :-)))

Humble
11. 03. 2003
Dát tip
Rozbrusku za šest kilo bych si asi taky nekoupil... :)

Kandelabr
10. 03. 2003
Dát tip
Moc se mi to líbilo, tedy až na ten monolog nad mrtvým, to mi příliš nesedlo.To už bylo příliš, hlasuju spíš pro sílu nevyřčeného. Ale jinak se mi styl vyprávění velmi líbil.Syrové a živé. tip

Helga
10. 03. 2003
Dát tip
Kandelabr: Jenže je problém, že by síla nevyřčeného mohla způsobit nepochopení. Ono mě totiž už zděsilo to, že když to sestra četla, myslela si, že se oběsil sám. A navíc jsem tam chtěla dát ten sen. Ale díky.

Kandelabr
10. 03. 2003
Dát tip
počkej a on se neoběsil sám? taky to že je to otec není příliš patrné...

Helga
10. 03. 2003
Dát tip
To, že je to otec, tam vůbec být nemělo. Je to jen paralela na mého otce. Což pro dílko není důležité, jenže StvN ví holt víc a prokecl to. Ale to je jedno. No a oběsila ho ona - ale to už vysvětluju StvNovi.

Kandelabr
10. 03. 2003
Dát tip
no tak v tom případě je otázka jak chceš a co chceš aby čtenář pochopil...protože já to pochopil asi jinak než vysvětluješ:)

Yfča
10. 03. 2003
Dát tip
Psa bych asi v povídce vynechala, připadá mi "nadbytečný"...

Helga
10. 03. 2003
Dát tip
Kandelabr: Já myslím, že není potřeba vysvětlovat, jak má čtenář chápat. On je tím, kdo dílo dotváří a vztahuje jej k sobě - záleží jen na něm, jak se k němu postaví. Mně stačí, když to "po mém" pochopí aspoň někdo málo. A když se líbí. :) Yfča: Pes tam má funkci akorát estetickou, ne dějetvornou, takže v pravdě "nadbytečnou", ale bez něj by to potom bylo jako psaní funkcionalistické povídky. Ale také mám pořád podobné výhrady, takže tak. :)

StvN
08. 03. 2003
Dát tip
Zdar. Dalas tomu na frak. Je to moc rychlý. Často přeskakuješ z mylšneky na myšlenku bez vhodného můstuku, i kdyby měl být oslí. Čím víc píšeš ze života, tím víc to odbýváš, chybí ti odstup, řekl bych. Možná hádám špatně, ale jestli ty to tímhle neprožíváš znovu, masochystko. Poslední hloupá poznámka. Nevěděl jsem, že jsi přes happyendy.

Helga
08. 03. 2003
Dát tip
Tohle nemá happyend. Vždyť ho zabila. A není to přeskakování. Jedinej skok je ve chvíli, kdy se vrátí domů a nechá Žeryka čekat před domem a pak je najednou zase na návsi. Ten "skok" je tam proto, že Ti díky tomu má dojít, že se uvnitř něco stalo. No a je pravda, že jsem to ukončila trochu rychleji, než jsem původně chtěla. Ale potřebovala jsem to napsat a už byly asi dvě ráno. Druhej den už bych to nedopsala. A netýrám se tím, neboj.

StvN
08. 03. 2003
Dát tip
Happyend ve smyslu, že se zbavíš otce.

Helga
08. 03. 2003
Dát tip
To je právě to. V tom snu jsem se ho zbavila a díky tomu jsem si uvědomila, jak mi na něm záleží. Že mě sere ale mám ho ráda. A že je to holt potíž a nevím, co by bylo lepší. Asi ani jedno. Tak.

Brrrr. Bezútěšné. Kde to bereš, ty příběhy ? Nevypadají úplně vycucaný z prstu - i když, to ty dobré nevypadají nikdy...

woai
07. 03. 2003
Dát tip
pořád jsem se bála o toho psa, že ho třeba najde oběšenýho, staženýho, upečenýho... tohle mě docela uklidnilo (asi nejsem v pořádku...)

Helga
07. 03. 2003
Dát tip
Pořád jsem se snažila napsat něco, co by bylo úplně "vycucané z prstu". No a nakonec měly největší úspěch věci, které jsem psala na základě opravdových příběhů z mého života. T by asi autor neměl prozrazovat, co? :) Ale myslím, že se ty příběhy prozradí samy. Mají stejné prostředí a ty dva poslední mi vůbec přijdou dost podobné. I když vlastně úplně odlišné... Všem díky za kritiky. A ještě - i když se sny zdají různé, život pak tak drsný není. I když je drsný dost. Alkohol je svině...

fungus2
06. 03. 2003
Dát tip
Tak to je teda síla.

alim
06. 03. 2003
Dát tip
i ty Brute..no ale i to jsou zivotni pribehy...zivot je fakt nekdy pes... takze tip - rozhodne....

Hester
06. 03. 2003
Dát tip
Drsný. Skvěle napsaný. Tip.

Olina
06. 03. 2003
Dát tip
dobře napsané - podle mého ...

guy
06. 03. 2003
Dát tip
Setsakra sarkastický ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru