Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O válce

10. 03. 2003
1
0
1138
Autor
Dvanáctka

     "Když je válka, musí být hlavně sranda," přesvědčoval spolusedící v hospodě Na rynku vysloužilý voják Pálený. "Já o tom něco vím, prošel jsem přesně osmnáct bitev a ani v jedné jsem se nenudil. Hlavně si musíte uvědomt, že o žádný spor nejde, všechno už je pedem dohodnuto, je rozhodnuto, kterou vesnici vyplenit, kterou obejít, každý musí přesně vědět, co dělat. všechno se to přehání s tím znásilňováním, to taky není pravda, každé selce pořádně zaplatí a ona potom chce, i když ty už nechceš. Není lepší povolání, než žoldnéř, chvilku šaškuješ se šavlí v ruce, potom se zapálí tisíc ohňů, pár střech a oslavuje se to slavné vítězství. Každý nafasuje čtyři flašky nejlepšího vína, dvě kila pečenýho kozla a až do rána nesmíš spát, nýbrž křičet a střílet do vzduchu. Hlavní v takové bitvě je..." a sesul se zmožen vším tím vyprávěním a kamarády koupeným vínem pod stůl, kde již ležel jeho vojenský kabát s průstřelem těsně pod levou kapsou zakoupený od umírajícího pruského vojáka.

     Ten večer zmírali na poli padlí a vdovy sypaly si popel ve vlasy. Víno fasovali jen generálové. 


adamekma
22. 10. 2003
Dát tip
klub pacifisticke...

hhhmmmmmmmmm ano no hej take krcmove..viac..viac

Tynic
10. 03. 2003
Dát tip
Nejhorší je, že z každé situace nejdřív zapomeneš to špatné a to dobré zůstane déle a každé svinstvo si člověk musí sám v sobě zdůvodnit, aby mohl dál. Pěkná črta.

Yossarian
10. 03. 2003
Dát tip
ten smysl mi uniká

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru