Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z práce

Výběr: Elyn
16. 03. 2003
6
0
2585
Autor
Marthin

Trochu roztěkanosti z podzimní cesty domů..:-)

Odpolednem zazvonilo, ale neslyšel jsem to jenom já, i když to bylo zvonění ryze soukromé. Přes schody a přes chodby se hnalo mnoho jiných, domovem ozářených, najednou hlučných, po dlouhých tichých hodinách ve společných kancelářích. Většinu jich hromadně pohltily prostředky a ostatní po vlastních osách i po dvou poloosách nabrali kurs domů. Brzy jsem uhnul ze zahuštěných chodníků a nechal se obklíčit jemnou travou v parku.

Na rybníčku se vařily kachny. Klokotaly od břehu ke břehu v nervózním rytmu příprav na odlet, rozkejhané na celý svět. Nejspíš už jim taky odzvonilo, ale ještě to neslyšely všechny. Kačer natažený na vodě jako stopa po životě, už nemohl slyšet nic. Kolem vířící křídla jej pomalu odnášela ke břehu a já jen stěží potlačil nutkání vylovit to klubko peří a uložit pod některý ze žloutnoucích drnů. Voda mu je určitě přirozenější i po smrti. Přešel jsem most na druhou stranu a táhnul sebou i kačera. Přestože se provázek nenapnul , Charón splnil svůj úkol.

Stíny lehce melancholických myšlenek vystřídaly obrazy reálného světa. Ukrytí mezi stromy, dva malí cigáni dolovali desetikorunu z ukradnutého nákupního vozíku. Temný balet drobné krádeže posvěcovalo slunce večerně podzimním leskem. Mohlo jim být tak osm a jen stěží dosáhli na madlo vozíku. Menší vysadil většího, který vlezl dovnitř, načež se z ještě větším úsilím pokusili vytáhnout šuplík s mincí. Nevnímali okolí, omámeni kovovým leskem desetikoruny. Když ji konečně za pomoci velkého šutru dostali ven, s jásotem odběhli utratit ji. Nejspíš tam kde vozík ukradli, koupí jednu sladkou tyčinku a budou se o ni hádat, až domů, kde jim ji matka sebere a dá mladšímu sourozenci. Na vozík osaměle stojící uprostřed rezavějících stromů si ani nevzpomenou. Zůstane stát sám obklíčen kořeny, opilý náhlou svobodou. Rozbitý bakelit a zprohýbané dráty budou hrát se sluncem hru na osvícenou, dokud si jej nevyzvedne osamělý muž s domovem jen ve vzpomínkách a neukáže mu veškeré popelnice ve městě a nebo některý z kovošrotů. Už nebude muset stát v jedné řadě, spojený s ostatními řetězem a za drobný bakšiš vrchovatě naložený křižovat halou plnou zboží. Možná malí cigáni postupně osvobodí všechny vozíky a dům nákupů budou muset zavřít. Komáři a osel.

Stejně se kostka marketu pomalu rozpadá, škrcena provazem konkurence. Chodník z travnatých panelů odhaluje jeho prádlo. Oprýskaná omítka vytváří na zdech podobné obrazce jako střípky ulit na panelech chodníku pod mýma nohama. Betonové máry vsakují zbytky životů spěchajících hlemýžďů. Kdo ví z jakých důvodů opouštějí zelené bezpečno trávy.. Plastové obaly a vizitky obchodů jako neteční diváci čekají na další suché křupnutí pod pláštěm projíždějícího kola. Už odolávám pokušení přemisťovat všechny ty spěchavce zpátky do trávy. Možná si to sami vybrali. Třeba je jejich snem změnit se v trojrozměrné puzzle.

Za rohem je cesta otrávena asfaltem a ten hlemýždi nemají rádi. Asi jim odírá břicha nebo se prostě do asfaltu nedá tak pěkně vsáknout jako do panelů. Nikdy jsem na asfaltu žádného neviděl, i když je tam, díky potoku tekoucímu vedle, dostatečně vlhko. Možná je v rákosí, rostoucím v potoce, schováno něco, co je žere. Něco kvůli čemu se pak vrhají pod kola, boty a tlapy, aby si ukrátili ztrápené čekání na tlamu v podobě velikého louskáčku, která propátrává louku. Rákosí se pořád chvěje, jakoby tam cosi netrpělivě čekalo, až zmizím za roh.

Asfaltu se zbavím až na chodbě mého panelového doupěte. Čeho všeho se na tom útočišti zablácených šlápot po prudkém ranním dešti, zbavím? Čtyři stěny jakoby usměrňovaly myšlenky. Najednou jsou druhý břeh, cigáni i hlemýždi pryč a schody vedou vzhůru. Ještě se pomazlím se schránkou a pak se nechám zábradlím vytáhnout do čtvrtého patra. Všechno se definitivně vytrácí ve vůni linoucí se z kuchyně. Roztěkaná mysl si zvyká na to že je doma. Na večeři budou špagety po boloňsku.


jak stopa po životě* Těžko se mi četlo, protože povídka ode mě očekávala stoprocentní pozornost. I když je to celkem krátký text, nebylo by od věci ho něčím zlehčit ... pro čtenáře nějaké odpočívadlo než se opět vydá zdolávat strmé schody. Ale i tak nemám žádných výtek. Obraznost velmi zajímavá.

Marthin
14. 06. 2004
Dát tip
Jsem si myslel, že tahle se ti zakutá..jojo..:-)....postavili mi na tej cestě supermarket...:-(

Elyn
14. 06. 2004
Dát tip
:) zakutala, jsem tu pečená, vařená a snad i smažená :) a furt nenažraná :) (mlčeti zlato, ano :) ech, co oni vědí...o šnečích cestičkách...

Elyn
14. 06. 2004
Dát tip
BTW: Zakutaly se mi všecky tři..:) a nejen :)

Marthin
14. 06. 2004
Dát tip
:-) a nejen..:-) Nech Ti chutí..:-)

Elyn
12. 06. 2004
Dát tip
Tohle tvoje, jako by sem patřilo: Očištěný procházím předsíní, zouvání bot je obřad, do ticha naráží jen sousedčina televize. ************************* Vidíš malé světy a to je dobře... sbírávám dvourozměrné ptáky, žáby a myši.. a hledám drny, keře.. a stelu k poslednímu odpočinku.. A taky mě napadá, že jsem potkala šneka na asfaltu..ale na listech vypadá ta jejich cestička mnohem líp..;) za tuhle dík..:) *

Elyn
12. 06. 2004
Dát tip
:) jsem si ještě přečetla kritiky... a usmívat se musím.. hluboko... :) taky bych si stála.. :)

FRYDA
15. 12. 2003
Dát tip
a já říkám jen těkej dál a dál popisuj, jsou tu tací, co spoustu vidí a popsat neumí a rádi se projdou cizí vzpomínkou

Marthin
11. 05. 2003
Dát tip
Máš pravdu, je to ryze soukromé a možná i těch obrazů je tam příliš, ale já si za tímhle dílkem stojím víc než za mnohými ostatními, protože se mi do něj podařilo dostat to, co jsem chtěl, i když to možná působí odpudivě a málokdo ho dočte.... Já prostě takhle chodím z práce, takhle těkám mezi tím i oním a věci které mě napadají se málokdy uloží do paměti a častěji zapadnou někam do trávy mezi hlemýždě...manifestaci v tom nehledej..:-) Spíše pokus, přiblížit to těkání ostatním, který se úplně nezdařil..

katugiro
10. 05. 2003
Dát tip
jsem si to v březnu založil do děl k přečtení, kam se zásadně nedívám... (to je omluva za zpoždění) :) už tu psali o tom básnickém jazyku i o tom, že je ho tam až moc... takový soubor detailů potřebuje něco, co ho spojí - dobrá, tady je to cesta z práce, ale ta sama o sobě nikoho nezaujme - aby to nešlo odnikud nikam. Je to taková manifestace potenciálu, vojenské manévry u hranic, jen nepřítel tu asi chybí :)

Josefk
10. 04. 2003
Dát tip
mezi asfaltem právě rozkvétá podběl,.. co na těch špagetách vidíte? (boloňské špagety v závodce=rychlý start do budoucnosti) :-)

Perchta
05. 04. 2003
Dát tip
nic moc převratnýho, připomíná mi to klasiky :-)) *

Lenka
20. 03. 2003
Dát tip
Prý se mi to líbilo :o)

+První odstavec má zajímavou atmosféru. +A pak je to ještě lepší a lepší až nejlepší. Tohle se mi líbilo hooodně moc, taky občas jdu z práce, a koukam se okolo, a napadaj mě podobný věci. Jenže je neumim takhle dobře sepsat. Roztěkanost bych textu nevyčítal - koneckonců neroztěkat se cestou z práce snad ve městě ani nejde...

Marthin
17. 03. 2003
Dát tip
Děkuju za přečtení a slibuju, že z práce už budu chodit jinudy..:-)

StvN
16. 03. 2003
Dát tip
Některý výrazy se mi líbí - osamělý muž s domovem jen ve vzpomínkách ; některé se mi nelíbí - Ještě se pomazlím se schránkou .... se nechám zábradlím vytáhnout Řekl bych, že je to těmi přirovnáními a metaforami lehce předimenzované.

Gunhead
16. 03. 2003
Dát tip
Mě to přišlo dost náročný na čtení, ale prokousal jsem se až na dno... Některý místa se mi líbily moc, některý míň... Hlemýžďům asfatlt nevadí , asi se jenom styděli...u nás lezou všude...

ulita
16. 03. 2003
Dát tip
člověče na mně je to tentokrát nějaký překombinovaný...

HERMES
16. 03. 2003
Dát tip
Používáš příliš básnický jazyk. Používáš příliš metafor. To je důvod, proč se to tak špatně čte. Jinak piš dál.

Pája
12. 03. 2003
Dát tip
chááá**** jeden vozík s desetikorunou máme náhodou doma...šroubovákama ven nešla...dík za nápad se šutrem :-)) jinka nevím...:-)...v prologu jsi napsal: roztěkanost...to bude ono...

Marthin
12. 03. 2003
Dát tip
:-) Dík..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru