Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volání Filozofa I. část

18. 03. 2003
10
0
2422
Autor
Shadown

Volání Filozofa je velmi důležitou částí pohnuté historie jedné z mých nejoblíbenějších CP (cizí postava v DrD) mého světa. Jeho jméno je Robin ze Stromu. Erin ho však překřtila na Maria Raumo "Bledý démon". Možná proto že bojuje jak nikdo a je bledej jak stěna (což je mimochodem pro jeho rasu normální :) PS: Vřelé díky Kodynii za gramatickou kontrolu Dávám to sem hlavně proto aby tu něco bylo a aby se snad někdo i na chvíli pobavil a zaplašil smrtku času - Nudu.

     "Vítej zmetku, čím ti posloužím ?!" Chodbou se každá slabika rozléhala jako malé soukromé hromobití. A jak se skládala slabika za slabiku, už to neznělo ani jako uvítání a už vůbec ne jako otázka.
 
     "Chceš mou hlavu? Či snad se ti zalíbilo mé srdce ?"

     Muž jdoucí jeskynní chodbou, mající na sobě nádhernou stříbrem se lesknoucí zbroj, nehnul ani brvou. A i kdyby hnul, nikdo by si toho nevšimnul, jelikož nebyl nikdo, kdo by to viděl. Možná proto, že tam byla tma a v neposlední řadě proto, že měl spuštěné hledí.

     "Copak bastarde, dostal jsi strach, ty vrahu?!"

     Muž kráčel dál brvou nehýbaje. Jen na chvíli se zastavil - ne snad ze strachu - ale aby sňal zbraň ze svých zad. Obratným pohybem spojil obě její části do podoby oboustranného, zlatě se lesknoucího kopí. Slunce lesk a hvězdný třpyt zde stály ve smrtonosném spojení v moci onoho muže. Takto kráčel dál a i s omezeným výhledem který mu poskytovala jeho helma, věděl přesně kam jde. Šel za hlasem své budoucí oběti. 

    Došel do větší místnosti. Zde již bylo na první pohled patrné, že zde žije drak. Rovná hladká podlaha z několikrát přetavené horniny a vysoké reliéfní sloupy, které v nedohlednu podpíraly strop, toho byly neklamným znamením. 

    Byl nervózní, jeho sok se již nějakou dobu zdržel hlasitého projevu - a to nebylo dobré. Ale přesto věděl, že drak je v této místnosti. I když nemluvil, byl strašně cítit! Stačilo se dobře dívat, a musí ho najít. Drak se přece jen tak lehce neschová. 

    "Co ty srabe !" Zakřičel onen muž. "Bojíš se bastarda jako jsem já!" Pokoušel se jej vylákat a přimět ke zbrklosti. Bylo to hra nervů - tak jako vždycky - nesměl v ní podlehnout první.

- následovalo dlouhé, tíživé, vše objímající a čas zpomalující ticho -
(pozn: ten kdo tvrdí, že čas je neměnná veličina, měl by si na chvíli vyměnit místo s oním mužem)

     "Tak co, ty dračí bábovko," zkusil to válečník znovu "vylezeš, nebo tě budu muset z tý tvojí smradlavý díry vytáhnout za ten tvůj odpornej ocas?!" Křičel a rozhlížel se kolem.

     "Ty chceš můj ocas? ... TADY HO MÁÁÁŠŠ" Zahromoval dračí hlas kolem a pak válečníka nabralo něco né svou silou nepodobné beranidlu a poslalo jej na krátký a nedobrovolný průzkumný let.

     "Tak tohle nesnáším!" Zabručel bojovník, když se zvedal na opačném, před tím jen tušeném konci sálu. "Proč vy draci bojujete jako baby, he ?"

- Ticho -

     "Hele, oba víme, jak to nakonec dopadne. Nabízím dohodu, draku. Vylez, lehni si na záda a já tě zapíchnu. Bezbolestně, fakt." 

     "MÁM JINÝ NÁZOR."

-Hlas Hrom - rána beranidlem - krátký let - Ticho -

     "Kurva!" Zařval přidušeně, "Ty mě fakt sereš." když se zvedal ze země. Tahle rána mu asi zlomila několik žeber. "Proč vy draci jste takoví zbabělci?!" Jo a možná taky ruku. "Víš, není to sice lehký nasrat mě, ale tobě se to celkem daří." Ne, ta ruka je jen vymknutá. "Měním svůj návrh. Nezapíchnu tě - rozsekám tě na malinký kousíčky !!" Křičel válečník rudý vzteky - čož byl mimochodem zvlášť podivný úkaz, při jeho poněkud bledé kůži - a rozhlížel se, ve snaze najít svou zvlášť šikovnou oběť.

- Ticho - 

     Najednou něco zaslechl ... něco nad sebou. Vzhlédl a ... váha dračího těla jej srazila a přitiskla k zemi. Ležel na zádech a lapal po dechu. Mocný úder dračího pařátu mu srazil helmu. Pátral rukama po Drakobijci, který mu vypadnul z rukou - byl moc daleko nedosáhl na něj - konec - 

     "Tak mě zab, vyhrál jsi, zab mě. Na co sakra čekáš!" Křičel, aby zahnal strach. Umřít se ctí! Nežadonit o život - NEBREČET!

- Ticho -

     Drak ale jenom stál a koukal ... koukal se mu do očí. Nesnášel pohled Dračích očí, jsou plné něčeho děsivého. Najednou se drak pohnul .. ne, pohnula se jen jeho hlava. Ty oči se mu propalovaly do mozku. S děsivou přesností nacházely každou skrytou slabost a každý poklesek a strach.
     Ve válečníkově hlavě se ozvalo tisíce hlasů: "Proč .... " Válečník se snažil nedívat se do Dračích očí a neposlouchat Dračí hlas, ale neubránil se - Vzdal se -

 

 

 


_zek
22. 10. 2004
Dát tip
docela vtipné, řekla bych, kupodivu mě ty vulgárnější výrazy nijak neruší...hezké


Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Tak, dovolil jsem si toto Tvé dílko vytisknout a podrobně pročíst a tady je pár kritických postřehů... Nechci rejpat, ber to jako seriózně myšlenou kritiku (když už to Drago zařadil v klubu, tak to musím kritizovat smrtelně vážně a nemilosrdně :oP) "a pak válečníka nabralo něco né svou silou nepodobné beranidlu" - né silou nepodobné... trošku moc záporů, mate to... když už tak by lépe znělo "silou ne nepodobné", ale úplně nejlepší by bylo "silou podobné beranidlu" "Muž jdoucí..., mající..." příliš mnoho přechodníků. Nějak to tam nesedí... nebylo by lepší to rozdělit do několika vět? Krom toho... opravdu je důležitější sdělení, že nehnul ani brvou, než to, že kráčel jeskynní chodbou? A ještě jedna věc... možná jsem "měkej" ale nelíbí se mi to "kurva", "sereš"... Je to možná autentické, ale zbytečné... Místo kurva mohl říct "Sakra" a místo "sereš" bys určitě taky našel nějaký jiný výraz. Jinak opět musím uznat, že je to fajn a že se to do klubu opravdu hodí - není to klišovité :o) (BTW: sem tam je to stylisticky špatně, ale to se časem poddá :o))

Shadown
28. 04. 2003
Dát tip
ad 1) to "svou" je tam navíc, nemělo tam být a bude odstraněno. Co se týče záporů místo PODOBNOPU BERANIDLU, je to tam zámerně a schválne. ad 2) jo je důležitější že nehnul brvou, než do že kráčel chodbou. Co jiného taky mohl dělat že :) ad 3) Jelikož Sakra znamená Svaté, myslím že diskutované slovíčko k---a je na místě více. MMCH: Děkuji a proč tu všichni používaj BTW :)

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
BTW je kratší než MMCH a pak... Já taky používám spíš DM místo PJ a NPC než CP :o))) Dobře, do těch záporů Ti kecat nebudu...:o)

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Nechci být jedovatý, ale musím souhlasit se StvN... když píšeš, musíš si dát setsakra dobrý pozor na to, jestli to dává smysl... já simkupříkladu vyberu v textu pár věcí, poznamenám si ej an papír (abych na ně nezapomněl) nejlépe v celé větě a pak se o nich v průběhu příběhu znovu zmiňuji a rozšiřuji (ale jen mírně) jejich popis... (nesmí se však uprostřed textu zcela změnit). A pokud bys s leskem operoval porstřednictvím pochodně... pak je nutno ji alespoň nastínit... Jistě, všichni chápu, že do tmy jde se světlem, ano. Ale pokud je to světlo něčím podstatné (zde pro lesk) je potřeba jej v textu zmínit... :o))) Ale je to hezké...:o)

Shadown
28. 04. 2003
Dát tip
Low: Zkus si přečíst všechny kritiky! On pochodeň nemám. Onu věc s pochodní nadhodila kodynie a né já. Jinak v pohodě

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
OK, beru to zpět... Mimochodem... Drago tuto povídku (a nejen ji) zařdil v našem novém klubu a musím uznat, že se trefil, je to opravdu dobré :o)

Fairiella
23. 04. 2003
Dát tip
***************

Lysandra
13. 04. 2003
Dát tip
Povdíka zajímavá.. ale stejně mě nejvíc pobavila kritika :) posílám ti t* za oboje.

Wopi: Hmm, tak jsem s těma knedlíkama kecal... :-)))

Wopi
13. 04. 2003
Dát tip
Já si jich jednou patnáct objednal v restauraci. Číšník dával okatě najevo nedůvěru, ale přinesl je (ostatně proč ne, když platím). Zvládl jsem to, ale po třináctém jsem se do toho už hodně nutil, abych si nezadal. Až do večera mi bylo blbě. Už je to dávno. :)

Kodynie
11. 04. 2003
Dát tip
Shadown: Jú, i Tobě se tu skvěle hádají písmáci kvůli hlavní myšlence díla. Já tuhle povídku hned od začátku nebrala jen jako další příběh o zabíjení draků. Asi to bude tím, že přímo svého osobního Draka vlastním a tak jsem hned po několika počátečných větách poznala, že to bude asi o něčem jiném, než další hrdinský elaborát o tam jak šlechetný hrdina zabil zlého a nesnesitelného draka. Ostatně pokračování v druhé části mi můj odhad jen potvrdilo.

Velice zdařilá povídka, těším se, až přečtu pokračování, TIP*. Jinak Wopi: já taky nepíšu jen pro čtenáře, ale i pro sebe a stupidní bojovníci, k tomu by se dalo napsat hodně. Já jen řeknu, že to už je na přístupu čtenáře. Když bere povídku jako blbost ještě, než si ji přečte, tak se mu líbit nebude...

Wopi
09. 04. 2003
Dát tip
Možná máš pravdu... je to asi tím tématem... první, kdo psal o zabíjení draka, desátý, kdo psal o zabíjení draka, to všechno šlo... ale stý už je jako patnáctý knedlík pro přejezeného - a pak třeba i dobře napsaná věc nebo pěkně vymyšlená zápletka dopředu získá nedůvěru těch, co četli už tolik draků... sorry - asi jsem byl zaujatý, beru zpět

Shadown
09. 04. 2003
Dát tip
Wopi, jen tak na okraj kolik toho bylo napsáno o lásce? A přesto je to téma, které se vrací a je neustále oblíbené a žádané. A co se týče této povídky poravdu není o zabíjení draků a myslel jsem, že je to dosti zjevné.

...Wopi: Mám na knedlíky docela chuť. Tak co, vsadíme se, že jich do sebe 15 narvu? :-)))))

Wopi
09. 04. 2003
Dát tip
:)))

jo a téma je, myslím, sice dosti běžné, ale velice originálně zpracované...

yoyo
09. 04. 2003
Dát tip
zatim dobrý, přečtu pokračování*

StvN
25. 03. 2003
Dát tip
Ty evidentně nechápeš jednu věc. Já se s tebou nehádám. Já ti jen napsal, kdes udělal chybu, to neni nic k diskusy, je to holej fakt. Napsal jsi doslova - Muž jdoucí jeskynní chodbou, mající na sobě nádhernou stříbrem se lesknoucí zbroj, - a já ti říkám, že stříbro se v jeskynní chodbě lesknout nebude, tohle neni nic, co bys mohl obhájit, jestli se chceš pořád hádat, tak si to sakra vyzkoušej, vem si něco stříbrnýho a jdi třeba do sklepa. To stejný si můžeš vyzkoušet se zlatem. Nebo nebuď línej povídku uprav tak, aby dávala smysl, ale čtenář tu neni od toho, aby si pořád domejšlel, jak jsi to asi myslel.

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Hele, Tebe nenapadlo, že hrdina měl v ruce pochodeň nebo něco jiného, co osvětlovalo jeho pohyb tmavou chodbou. Nepředpokládáš, že si svítil očima, že né. Tedy světlo ozařovalo jeho zbroj a mohla jiskřit. Je to jenom autorova licence, nic víc. Autor nemusí přece psát všechno, něco si čtenář dokáže domyslet sám nebo snad ne? Autor tím dává jen najevo, že čtenáře nepodceňuje a že mu tam nemusí psát všechny motivy, protože předpokládá, že je čtenář inteligentní a že ho co nejdetailnějším popisem nedegraduje do role debílka, kterému se všechno musí strčit pod nos na stříbrném podnose.

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
Víš já nenapsal, že je stříbrńá, ale stříbrem se lesknoucí. To není chyba to je holej fakt víš. Mohlo by ti dojít že nikdo není takovej blázen aby šel na draka se zlatým kopím a stříbrnou zbrojí. Nevím jak ty, ale já bych šel na draka s mnohem lepší výbavou a hlavně určitě s magickou. Tak tedy speciálně pro tebe: Muž jdoucí jeskynní chodbou, mající na sobě nádhernou, kouzelnou zbroj. Zbroj vypadala jakoby byla ze stříbra, ale nebylo tomu tak, byla z Mitrilu. Ačkoliv všude kolem byla tma a nebylo světla, které by mohla odrážet, přesto tak vypadala. Navíc tvá první kritika, byla na něco jiného pokud si vzpomínám a jak se koukám víše tak si vzpomíním dobře šlo tam o to kde se tam vzalo Slunce a Hvězdy. Já jsem tam chybu neudělal šťouro. Já nejsme línej, ale asi jsem narozdíl od tebe vybazen také něčím co mě umožňuje pochopit i věci, které nejsou absolutně přesně popsané. A dokážu si něco i představit. Že ty toho asi schopen nejsi jsem si už všimnul při tvé kritice k Erinině - Klop,klop. Promiň ale tvůj návrch aby tam napsala jen staré vrzavé klouby byl ubohej. Nebudu se s tebou přít zba může být stěžeň staletý (ostatně na to stačí jít se kouknout do anglie na Warior, jednu z posledních plachetnic královského námořnictva), ale hlavně šlo přece o přirovnání a v přirovnání jde o to aby si člověk okamžitě představil to co autor chce a myslím si že k tomu je vrzání staletého stežně pod náporem větru dokonalé.

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Shadown: Tak už se nerozčiluj, každý přistupuje k Tvému dílku jinak. Já si představila vnější osvětlení. Zbroj i zbraň byly kouzelné a tak zářily vnitřním světlem. Radím, takovéhle šťoury je nejlépe ignorovat, protože z nich nakonec nic kloudného nevypadne.

StvN
25. 03. 2003
Dát tip
Kodynie - čti co napsal Jen na chvíli se zastavil - ne snad ze strachu - ale aby sňal zbraň ze svých zad. Obratným pohybem spojil obě její části do podoby oboustranného, zlatě se lesknoucího kopí K tomu potřeboval obě ruce, kam dal pochodeň? Shadown - nemá to smysl, když se chceš akorát hádat

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Tobě aby člověk všechno předestřel, předtím než sáhl po zbrani pochodeň přece odhodil, protože se v jeskyni objevilo asi jiné světlo, Jinak by přece na draka neviděl, který se mu skrýval v šeru jeskyně, kam jeho oko nedohlédlo. Je to jasné.

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
hm... jako povídka mě to neoslovilo vůbec ničím, navíc nechápu, proč pořád musí nějaký stupidní bojovník zabíjet nějakého draka...

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
Jakou pochoděň já jsem o žádné pochodni nemluvil. Takže žádnou ruku na ni nepotřeboval. A aby jsi mě hned neodepsal jak tedy viděl tak ti to hned napíšu. Robin je z jedné z ras Elfů, ti jsou pověstí svým dobrým zrakem i za malého osvětlení, za právě tak malého jako mu poskytovala slabé světlo jeho výzbroje. Kdyby jsi si přečetl mou minulou odpověď, našel by jsi tam že větu - ačkoliv všude byla tma a nebylo světlo .... Nemyslíš že kdyby měl pochoděň znělo by to jinak ? Já se nehádám mě jenom udivuješ.

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
nemyslíš, že povídky, ke který je potřeba spousty vysvětlujících komentářů jsou na nic? povídka má něco dát čtenáři, nikoliv autorovi

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Wopi, Wopi. Poselstvím téhle povídky není, že nějaký bojovník šel ve své krvežiznivosti zabíjet draka, ale jak to dopadlo. Doporučuji přečíst i druhý díl povídečky, kde se všechno vysvětluje.

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Shadown: Nediv se StvN-ovi, mluvil o mém řešení a tak ho zajímalo, jak to s tou pochodní dopadlo. My teď přece víme, že zbroj i zbraň byly kouzelné, takže hrdina nepotřeboval na svou misi žádné vnější osvětlení.

StvN
25. 03. 2003
Dát tip
Shadow - teď s tebou přece souhlasím, to Kodynie psala, že měl pochodeň a já reagoval na ni Wopi - kdybych to tak uměl jako ty, krátce a výstižně...

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
Wopi: Ono by vysvětlování nebylo potřeba, on ho potřebuje jen StvN. Proč musí nějaký bojovník zabíjet draky? No pokud ti to vadí tak to mám asi smůlu. Robin to dělá proto, že se tím živí je lovec draků. Zkus si přečíst i druhou část možná, že ti něco řekne ona, jestli ne tak se omlouvám, že jsme tě nezaujal.

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
StvN: Jsem rád, že jsme se něčeho dobrali.

StvN
24. 03. 2003
Dát tip
Mě akorát nejde do hlavy, kde se v jeskyni bere "Slunce lesk a hvězdný třpyt".

Shadown
24. 03. 2003
Dát tip
Je tam že zbroj byla lesklá jako Stříbro a o kousek dál bylo: zlatě se lesknoucí zbraň. Tak tedy: Stříbro = hvězdy Zlato = slunce

Kodynie
24. 03. 2003
Dát tip
To je dobrý, chce to jen chvilku přemýšet a pozorně číst celý text. Chytrého nakonec trkne neobvyklý literární výraz. Smajlíky nepoužívám. Tak jen chi,chi, chi...

Shadown
19. 03. 2003
Dát tip
Děkuji, vzláště za ty draky. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru