Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volání Filozofa II. část

17. 03. 2003
8
0
2118
Autor
Shadown

Toto ani není druhá část v psané podobě je to v jednom kuse, ale myslím že takto je to pro net stravitelnější. Snad je dobré dodat, že když se Maria Rauka o několik týdnů později vrátil do svého domova pověsil drakobijce nad krb a zbroj schoval do tajné skrýše a začal se věnovat čtení a bádání po smyslu života. PS: Opět vřelé díky Kodynii za gramatickou kontrolu

      Ve vesnici Harlecht panoval klid. Pokud se klidem dá nazvat podvečer, kdy se scházejí muži z polí a lesů a ženský drbou při praní. Ale ano, byl to klid i když byl slyšet i na druhé straně údolí. Ženy se scházely na náměstí u studny a pokračovaly v drbání a muži mířili do hostince. Ne, hostinec je silné slovo - byla to spíše krčma. Tak tedy muži v přátelsky hlasitém hovoru vešli do krčmy a ... zmlkli. V rohu místnosti totiž seděl muž - nějaký cizinec. Zbroj měl špinavou a potlučenou. Na zádech mu visely zbytky, kdysi jistě krásného pláště, skrze jehož cáry bylo vidět dvě krásné, zlaté čepele. Tak ostře kontrastující s otlučeným vzhledem cizince. Ten seděl a koukal před sebe jako ve snu, před ním nestálo žádné jídlo ani pití a hostinský-krčmář nevypadal, že by chtěl cizince na tuto skutečnost upozorňovat. Jen mužovi rty občas daly najevo život. To když se tiše pohnuly, jako by muž promluvil.
     Nově příchozí se po nějaké chvíli zbavili podivného pocitu, který v nich cizinec probouzel a který je pobízel k tomu, aby co nejrychleji a nejtišeji zmizeli. Otřepali se a usedli ke svým stolům, kde se věnovali své obvyklé činnosti - pití a chvástání.
     A jak přibývalo pití v hlavách hostů, ubývalo v nich rozumu a soudnosti.Řeč se týkala stále víc a víc zbytečných záležitostí a čím dál víc se podobala hádce ... a od hádky je jen krůček ke rvačce. 
     A to se taky stalo. U jednoho stolu se řeč stočila k velmi ožehavému tématu. Jednalo se o to, kdo má větší ... ehm .. no, řekněme třeba grunt. Padlo pár nerozvážných vět, potom pár pohlavků, pak i pár židlí a pak se již zúčastnění váleli po špinavé, pivem zblité zemi.

     Druhého dne si nikdo ze včerejších hostí nedokázal vzpomenout, jak se to vůbec všechno semlelo. Hostinský si pamatoval, jak se otočil, když slyšel, že na zem dopadli dva ze štamgastů v zájemném 'objetí'. Pak ten, který byl nahoře, počastoval soupeře hlavičkou a druhému začala téct krev z rozbitého nosu. Vítěznému majiteli menšího 'gruntu' to asi připadalo jako dostatečné odškodné za to, že jeho grunt je o nějaký ten palec menší než sokův a odebral se ke svému stolu. Rozbitý nos měl ale jiný názor na konec jejich konverzace a sotva se zvedl ze země, popadl nejbližší židli a šel říct své poslední slovo.
     Kumpáni na něj volali ať neblbne, ale už bylo pozdě.

     V jediném okamžiku byla krčma úplně tichá, většina vesničanů zatajila dech. Protože to, co se v tom jediném oka mžiknutí stalo, jim jejich dech vzalo. Cizinec, dosud nehybný se pohnul - bleskurychle. Najednou stál za zády Menšího gruntu a v rukou držel svou podivnou zbraň. Její krví potřísněná čepel svědčila o předchozím pohybu. Na zem hostince dopadly první kapky krve a židle, kterou měl majitel oné krve v rukou, dopadla jen o zlomek okamžiku později než jeho tělo.
Cizinec stál nad Zlomeným nosem a hleděl do jeho vyhasínajících očí. Jeho pohled byl stejně nepřítomný jako celý večer, a slova, která se mu drala ze rtů, také nezněla jako jeho.

     "PROČ ... PROČ ŽIJEŠ .. PROČ ZABÍJÍŠ ... Kdo si myslíš, že jsi?" Pak se cizinec sehnul až k tváři, teď již mrtvého sedláka a zblízka se svým nepřítomným pohledem zavrtal do sedlákových vyděšených a také nepřítomných očí: "Jdi ... nechci tě zabít ... Proč zabíjet!" Potom se zvedl a odešel z krčmy, tma venku se zdála být zlověstnější. Nikdo mu v odchodu nebránil.

     V Harlechtu té noci umřelo pět mužů, tři krysy a jedna kočka. Jeden muž zemřel na sečnou ránu, čtyři další udušením ... snad se zapomněli nadechnout, snad zemřeli strachem. Krysy zadávila kočka, ta samá rezavá kočka, která o hodinu později spadla ze zábradlí u krčmy. Spala po dobré večeři, ale muž vycházející z krčmy ji polekal tak, že se při pádu zapomněla otočit. Zlomila si vaz. 
    Hospodský unikl smrti jen o vlásek. Zachránila ho keramická nádobka na pití, kterou v ten kratičký okamžik držel a následně rozdrtil v ruce. Jeden ostřejší střep jej při tom řízl do dlaně. Hospodský sykl a nadechl se.

V Harlechtu byl opět klid.


_zek
22. 10. 2004
Dát tip
čím dál tím lepší

Kodynie
02. 05. 2003
Dát tip
Lowlander: Dovolím se Ti tu zamíchat do debaty nad tímhle dílkem. Proč něco zbytečně halit do přebytečné dějové omáčky, když takhle to má správný spád. V jednoduchosti je síla.

Shadown
30. 04. 2003
Dát tip
Děkuji mockrát :)

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Ehh, má to zajímavou atmosféru, jen... Popisuješ jednu velmi zajímavou událost (z pohledu čtnáře) - roztržku v hostinci. Nebudu zde řešit klasického odpadlíka mstícího "bezpráví" se zbraní v ruce... jen jsi úplně nevyužil možnosti příběhu. Ta roztržka se dala krásně vygradovat přímou řečí... Pár "štěků" by to více oživilo... takle je to takové ploché... Líbí se mi, že máš smysl pro detail (já se v detailech vyžívám zvláště ve sci-fi, dke je cítím každičkým pórem svého autorského těla :oP), ale příjde mi, že nevyužiješ jejich sílu... dovedu si představit dekadentní pozastavení se nad kapičkoumkrve padající na podlahu... takové zastavení času ala MATRIX (asi nejlépe vystihující popis toho, co chci říct) v němž je an detail kladen až extrémní důraz... A technicky... odstavec začínající "PROČ..." je tam trochu zmateně naspáno kdo se ptá a komu cizinec odpovídá... čí byly ty vytřeštěné oči? A zkus nepoužívat stále stejná slova (krčma - např.), ale nahradit jej opisy. Jinak to není nejhorší... má to myšlenku a to se mi líbí... a když se zamyslíš nad tím, co jsem tu naspal, třeba příště dám i tip...:o)

Shadown
28. 04. 2003
Dát tip
Nejde o odpadlíka, hájícího bezbráví. Jde o robina pod vlivem dračího kouzla. Ale to jen tak na okraj. Jelikož toto dílko není o vesnické vrvačce a ona není cílem tohoto dílka, ale pouze prostředkam. A jelikož jde o dílo bez odboček mající jednu myšlenkovou linii. Nerozvedl jsem rvačku ani hádku. Nebylo to potřeba ani to nebylo chtěné. Až bdu psát o hádce v hospodě. Určitě to bude rozvedeno více :) Co se týče PROČ, je zmaten schválně jelikož z Robin mluví na mrtvho, ale ve skutečnosti je to vzpomínka na to jak Drak hučel do Robina ve Volání filozofa I. Ty díla opravdu patří k sobě a nedají se oddělit.

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Hmm, škoda... z toho proč jsem to nepoznal.. možná by to chtělo rozvést a upřesnit... (krom toho nikde jsem se nedozveděl, že je pod vlivem dračího kouzla...) No, je sice hezké, že nepíšeš o rvačce, ale ona je dost zásadním dějovým prvkem... takhle to je opravdu jen nevýrazné :o( Mít myšlenku je sice hezké, ale nevyužil jsi, bohužel, potenciálu, který Ti příběh nabízí...

Lysandra
13. 04. 2003
Dát tip
skvělé : ) t*

Kodynie
11. 04. 2003
Dát tip
Shadown: Máš úspěch, nejsem jediná, která tleská filozofickému podtextu tohoto opravdu myšlenkově povedeného dílka.

:-) vážně je moc dobře, že jsi to rozdělil. Člověk se zamyslí, co se tam asi stalo a má to dost hlubokej smysl. Proč zabíjet? Je to nesmysl. A jak napsal JRRT: "...někteří lidé zaslouží smrt a žijí. A někteří zaslouží život a umírají. Můžeš jim ho dát? Nevynášej proto tak zbrkle rozsudky smrti..." Souhlasím s tebou. Zabíjení není správné. *

yoyo
09. 04. 2003
Dát tip
* tiiiiiiiiiiiiip fakt dobrý!!!!!!!!!!!! nečekaný konec:-)

Kodynie
24. 03. 2003
Dát tip
Hele, Písmáku, Ty jsi pěkně potměšilý. Není hezké se posmívat dysgrafikům a dyslektikům za jejich neuvědomělé chyby. Zvlášť, když na to ve svém úvodu důrazně upozorňuje. Spíš by jsi měl ocenit, že i přes své postižení dobře píše a pokouší se své myšlenky předat dál.

Shadown
24. 03. 2003
Dát tip
Mě to nevadí já se tomu taky vždycky zasměju, nebo si jednu vlepím podle situace :)

Kodynie
24. 03. 2003
Dát tip
Není třeba sám sebe fackovat, lepší je druhé učit větší toleranci.

Shadown
24. 03. 2003
Dát tip
Já si radši nafacku a pak je požádám o tu toleranci :)

Kodynie
24. 03. 2003
Dát tip
Tak jo, ale já bych se nefackovala za chyby, za které ve skutečnosti nemohu.

Shadown
23. 03. 2003
Dát tip
Já to vím, ale problém je v tom, že si všimnu toho, že jsem to napsal blbě až v okmažiku, když už se s tím nedá nic dělat.

Shadown
23. 03. 2003
Dát tip
Já jsem už v ve vizitce varoval že jsem dislektik. A je to poznat co :) Tož jo doufám, že se líbilo.

Kodynie
20. 03. 2003
Dát tip
Jé, to už je vážně konec? Pokračování nebude? Viď, že brzy napíšeš zase něco podobného s krásným filozofickým podtextem. PS: Není zač děkovat, co bych neudělala pro tak dokonalé a svěží dílko, když ho hyzdí jen pár gramatických chyb, příště ráda zase pomůžu. PPS: Máš pravdu tyto dvě části jsou zaměnitelné a není důležité v jakém pořadí byly publikovány, v obojím pořadí to čtenáře chytne a nepustí. Udělal jsi dobře, žes své dílko rozdělil do dvou částí, takhle se to lépe čte.

Shadown
19. 03. 2003
Dát tip
Víš v tom nebyl žádnej záměr to přehazování jedinej důvod byl v mejch pracičkáš, já se totiž uťukl v zadávání data vložení na a místo 9 tam dal 7 a hned to bylo. Ale když mi to tak říkáš, ono by to vůbec nevadilo kdyby to byl záměr, ono to i dává smysl :)

Shadown
19. 03. 2003
Dát tip
Vono to ani nebylo moc s duchem to spíše měl být odraz toho co mu řekl Drak. A co se týče nepravděpodobností, znáš Marphyho zákoník ? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru