Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stat rosa pristina nomine 2

22. 03. 2003
0
2
1466
Autor
Stařec

Každý člověk je člověk.

                                    Stat rosa pristina nomine 2

 

 

Někteří říkají, že láska je nejkrásnější cit na světě.

Co když je láska to zrůdné, to co nás dokonce nutí i brát život?

 

 

Lidé neustále říkají, jak je tohle dobré, tohle zlé.

Já směle prohlašuji, že nic jako dobro či zlo neexistuje.

Ve světě se zkrátka dějí věci a je jen na člověku jestli je svým malým rozoumkem označí za dobré nebo za zlé.


2 názory

Stařec
12. 01. 2007
Dát tip
Neznamená to, že neexistuje dobro a zlo. Já bych však spíše řekl, že člověk s svým malým rozoumkem dobro a zlo rozezná, resp. rozeznává, avšak události jsou takové pouze ve vztahu k člověku samému. Objektivně by takto posuzovatelné být nejspíš neměly. Tohleto zase pracuje s konceptem relativní morálky. Naprosti tomu ovšem stojí morálka absolutní, která již existenci dobra a zla rozeznává - takže, babo raď. Ne vždy, co napíšu, je můj názor, spíš to je jen varianta, zamyšlení. Kam se nakonec přikloním, to je jen ve hvězdách. A navíc, podívej se, jak je to směšný a hrozně napsaný - tohle mohl napsat jenom rozháraný puberťák - a taky že jo, kolik mi to bylo, čtrnáct, třináct?

Robynson
10. 06. 2003
Dát tip
Ovšem, s tímto dílkem lze jen souhlasit...A dál?

Stařec
18. 04. 2003
Dát tip
Radosti, co nejupřímněji se opět omlovám.Možná vás napadne, že se vám zpytavě pokloňuji, jen abyste odvolal své názory, popřípadě, nedej bože, na mne začal psát kladně. Za vším tím skutečně stojí pouze prozření a touha omluvit se. Doufám, že mou omluvu přijmete. Se vší úctou Stařec

Radost
17. 04. 2003
Dát tip
drahý starče:-) přestárlost vašeho organismu způsobila nejen, že jste mi neposlal avizo, takže jsem na vaši urážku nemohl reagovat, ale dozajista také způsobila velice hloupé vyznění celé vaší "úvahy" Řekněme to otevřeně. Po jákemkoliv intelektuálním výkonu v ní není ani stopy. Nic proti pesimismu (zde jde spíš o jakýsi relativistický materialismu, protože v případě nebytí kategorií jako je dobro a zlo nemůže být ani pesimismu, ad definicio očekáváním zlých východisek - která nejsou -), ale příště zkuste alespoň přemýšlet Tohle jsou nicneříkající reklamní slogany. Titul nabízí mnohem zajímavější východiska i závěry.

Wopi
17. 04. 2003
Dát tip
Souhlas s Radostí.

Stařec
17. 04. 2003
Dát tip
Drahá Radosti, můj, jak říkáte přestárlý, organismus má pouze 14 let ! Přesto je velice churav.Chápu však, že jste jen jedním z utíkajících lidí, kteří se nedokáží zastavit. Je mi vás hluboce líto.

Stařec
06. 04. 2003
Dát tip
Drahá Radosti. Jelikož jsi radostí, tvůj pesimistického /pokud vůbec nějakého/ smýšlení neschopný mozek není schopen určit, je-li má úvaha směšná, absurdní, realistická, popřípadě irelevantní.

Radost: Neber mě tak moc vážně, když řikám, že nemáte bejt hnusný, tak je to takový legrační BUBUBU, jenom, že mám toho kluka ráda :-)

Radost
27. 03. 2003
Dát tip
nejsem snad hnusný, jen otevřeně reaguji na podle mého názoru dosti smělou a směšnou úvahu...

Radost
26. 03. 2003
Dát tip
no ne? a kdo jste vy, pane, abyste rozhodoval co je? nebo co není? jestli je dobro, kupř.? svým malým rozoumkem? a co má dobro společného s rozkoší? vaše "neutralita" je příliš snadným únikem před zkouškami života... leností rozhodnout se...

Radost
26. 03. 2003
Dát tip
s tautologií v prologu se nedá než souhlasit:-))

Já myslim, že i pedofil ví, že jeho rozkoš přináší zlo. Některý věci jsou prostě jasný. Nejsem zastánce relativní pravdy :-) A nebuďte na něj hnusný, je to muj chráněnec! :-)

BorisCvek
25. 03. 2003
Dát tip
Přeji Starci, aby se toho vždy důsledně držel! :-)

Mirotvorce
24. 03. 2003
Dát tip
Spíš souhlasím se Starcem. Má přece jen se svým věkem i více zkušeností... ....viďte, pane? Nebo se mýlím?

No, to bych si dovolila nesouhlasit, některý věci jsou DOOPRAVDY zlý! Jak jinak, než jako zlo se dá chápat například zneužívání dětí?

Stařec
23. 03. 2003
Dát tip
Pro pedofily to není zlo, ale rozkoš. Neříkám, že s tím souhlasím, jen na něco poukazuji, cekanko.

L3PROSÁNA
23. 03. 2003
Dát tip
jasně všechno je relativní... nebo irelevantní...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru