Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mobilmánie

30. 03. 2003
3
0
1047
Autor
Berusca

Kdo by neznal \"problém\" dnešní doby, naši novu a neokoukanou závislost - mobilní telefony.

Pokrok, civilizace, komunikace…slova, která slýcháme každý den. Náš svět se zrychluje, mění a my se přizpůsobujeme. Jezdíme auty, používáme internet, mobilní telefony, televize, rádia. Když se stane něco na druhém konci světa, víme o této události během pár chvil. Zprávy se mezi námi šíří rychlostí světla. Ale stejně jako sluneční světlo má i naše komunikace své stinné stránky.

Začněme od začátku, když pan Bell objevil telefon, zřejmě ještě netušil, jaký fenomén brzy lidstvo zachvátí. Od přenosu zvukových vln nebylo daleko k radiovému vysílání, prvním vysílačkám a nakonec mobilním telefonům. Kdybychom se dnes podívali na statistiky, vlastní přenosný telefon “každý druhý” občan v republice. Dokonce i můj sedmdesátiletý dědeček se naučil používat, jak on sám říká, tenhle ďáblův stroj. Teď už zbývají jen kojenci, jsou však jediní, kteří se ubrání nové vlně. Vždyť neumějí ještě to nejdůležitější…mluvit.

Lidé se začali volně pohybovat, zmizela časoprostorová hranice, která je od sebe oddělovala. Stačí zmáčknout kouzelné tlačítko a rázem se můžeme spojit s kýmkoli budeme chtít. Naše rodina, přátelé, ti všichni mají své číslo, jakýsi identifikační kód, jehož pomocí je rozeznáváme od sebe. Den trvá 24 hodin a přesto trpíme pocitem, že se nám nedostává potřebného času, abychom zvládli svůj běžný život. Proto se uchylujeme k jednodušším variantám, po telefonu nakupujeme, platíme, kontrolujeme a hlavně komunikujeme. Stáváme se pouze virtuálním člověkem. Už si nenajdeme čas na noviny a kávu, raději si během jízdy do práce na WAPu svého telefonu přečteme novinky z domova i ze světa. Můžeme hlasovat v různých anketách, povídat si s neznámými lidmi a to vše za neustálého pohybu.

Představme si situaci, Vánoce, období dárků, radosti a peněz. Rodiče koupí svému desetiletému synovi mobilní telefon, ačkoli o něj nikdy zájem neprojevil. Chtějí ho snad mít nadosah, když ho kvůli náročné práci tak málo vídají? Možná je ke koupi také vedla skutečnost, že se jedná o nový módní trend a svůj čin zdůvodní tím, že všichni jeho přátelé ho přece také mají. Malý klučina se však rychle přizpůsobí, smsky mezi spolužáky….160 nic neříkajících znaků, zbytečná volání. Jak se může dítě rozvíjet, když ho telefon ochuzuje o tolik důležitých podnětů. Ze svého kamaráda nebo rodiče slyší jen hlas, nedívá se jim do tváře. Samozřejmě, že i lež je po telefonu mnohem snazší, než pokud s dotyčnou osobou hovoříme z očí do očí. Samotný hlas nám neposkytuje tolik informací a musíme si uvědomit, že v prostoru kolem nás je tisíce různých akustických vjemů, které se vzájemně mísí dohromady a někdy nás dezorientují. Pokud voláme obklopeni dalšími lidmi, jak se můžeme soustředit na člověka, s nímž se bavíme. Jistě dobře znáte případ, kdy telefonujete a mezitím na vás mluví ještě někdo další. Jak se potom můžete komukoli z nich plně věnovat. Každý si potom stěžuje na ten neskutečný chaos kolem nás, ale možná si za něj můžeme tak trochu sami. Málokterý hovor je tak důležitý, aby nemohl počkat, až se ocitneme na klidnějším místě.

Domácnost s námi sdílí malá andulka, někdy se děsím dne, kdy se tento učenlivý tvoreček naučí melodii mého mobilního telefonu. Kdykoli opustím útočiště svého domova, jsem vystavena různým akustickým vjemům. Slýchám pištění, pískání, trylkování a vídám zoufalé výrazy majitelů, kteří se prohrabují kapsami kabátů, aby našli tu věc s protivným zvukem. Někdy ji dokonce ani nehledají a když je upozorníte na to, že ten zvuk vychází z jejich kapsy, zahledí se na vás nejprve s udiveným a následně omluvným pohledem. Kolem nich je tolik hluku, proto se nesmíte divit, že ani nejhlasitější vyzvánění svého přístroje nemohli postřehnout. Naopak někdy není neobvyklé, že jdeme po ulici většina kolem nás hovoří, jako by trpěla samomluvou. Nikomu nevadí, že lidé okolo poslouchají soukromý hovor. Telefonující lidé se tváří velice důležitě a nepostradatelně, i když třeba jenom hlásí rodičům, že jsou zrovna na cestě domů.

Uvědomme si, že ne v každé situaci je vhodné sáhnout po mobilu, který zoufale zvoní a člověk na druhém konci pomyslného drátu se vás snaží zastihnout. Kolikrát jsme byli svědkem situace, kdy někomu zazvonil například v kině, divadle, restauraci či u lékaře. Můžeme mluvit o drzosti, neslušném chování nebo i o něčem, co je natolik běžné, že není potřeba se nad tím pozastavovat. Tak jako jsme sestavili zákony pro fungující společnost, je třeba vytvořit i pomyslný kodex slušného chování. Přesto uznávám, že mobilní telefon je praktická pomůcka, pro někoho zcela nezbytná. Ale měli bychom s ním umět zacházet.

Hovoříte o svém telefonu, že máte mobil nebo mobila? Pokud slovo mobil skloňujete jako životné, asi jej nepovažujete tak docela za věc. Lidé používající mobilní telefony by se mohli podle vztahu ke svému telefonu rozdělit do několika skupin. Buď vás mobil vůbec nepoznamenal nebo jste se svým telefonem rovnocennými partnery a kamkoli jdete, musí jít i váš “miláček”. Najdou se i případy, kdy si telefon svého majitele doslova podmanil, omotal kolem prstu a on nemáte šanci se mu vymanit. Ve skutečnosti však ani nechce….

V případě, že se telefon po dlouhou dobu neozve svým charakteristickým zvukem, začnou lidé mnohdy trpět pocitem osamělosti. Pokud vám za poslední půlhodinu nikdo nezavolal ani neposlal zprávu, dostaví se deprese. Máte najednou pocit, jako by vás nikdo neměl rád! Ocitnete-li se na místě, kde není signál, začnete zoufale pobíhat po místnosti a hledat, zda někde naskočí. Stejně jako alkohol, cigarety, tak i mobilní telefon se stal návykem. Jen málokdo, kdo již mobil vlastní, by se ho dokázal vzdát.

Zkuste přes den udělat drobný test. V době, kdy bude váš mobil nejvíce vytížený, ho vypněte a vyrazte někam na procházku. Ucítíte krásnou volnost, jako by vám spadl kámen ze srdce a s ním všechny starosti. A co víc, uslyšíte to krásné ticho kolem vás.


cranberries
12. 05. 2003
Dát tip
Víš co, mně se tvá úvaha líbí, dokonce jsem se i zasmála.:) No a když se nad tvým dílem zamyslím (což by úvaha měla :) ), co já a mobil, ze mně má asi operátor radost; mně totiž ani nevadí, když náhodou tel. necham celý den doma (zapomenu) na stole a pak vidim večer ty zmeškaný hovory..:)

Drago
10. 05. 2003
Dát tip
jistě, máš pravdu a souhlasím - jenže já si už taknějak nedokážu představit vypnou telefon a jít se projít... vypnout zvuk to jo, ale přístroj ne )snad je to tím že mi trochu zlobí a po vypnutí se mi z něj občas ztrácí různé věci. a to mu není ani půlrok :-/) Jo je to tak - každej říká že je třeba něco udělat, ale když pak na něj přijde řada, tak se toho něčeho snaží zbavit a hodit to na druhé - koneckonců, takto to je pohodlnější... je to smutný... 4/5+T

StvN
03. 04. 2003
Dát tip
- začínáš jako hlasatelka na tv Nova - slyšel jsem, že před takovými 150ti lety se obyčejnému člověku dostalo za život tolik informací, kolik jich dnešní člověk vyčte z jedněch novin - v podstatě píšeš známá fakta, ale asi na nesprávném místě, nepředpokládám, že bude někdo z písmáků otrokem svého mabila/lu

Fil
31. 03. 2003
Dát tip
hezká "školní" úvaha s níž nesouhlasím ale jako literární dílko jo-o:-)))

:o) Ale jdi ty, ať sebevíc chceš, prostě je tady 21. století !?! Nedá se s tím bojovat, možná ho jednou vypneš, možná i dvakrát a pak zjistíš, že by sis s někým chtěla popovídat a tak ho zase jednou zapneš (jenom pro tentokrát) a pak se chceš domluvit s někým na nějakou akci a on je tak strašně daleko a telefon je hodně blizounko a je to tak snadné a ... je prostě zbytečné vypínat telefony, když už je někdo prostě na zem "prsknul" Tím neříkám, že mě to neštve, ale je to prostě fakt a tak proč se s tím zabývat a ztrácet čas. :o)

Mathew
30. 03. 2003
Dát tip
já ani tak nějak nesouhlasím s tou hektičností doby :) že nemáme čas na kafe a tak..já osobně zvedám tak každej třetí hovor který mi přijde a každej den napíšu tak dvě zprávy svojí holce na dobrou noc. A kdybych o mobil přišel, jediný co by mi vadilo by bylo že už si nepřečtu ty zprávy který v něm mám uložený. Nespíš ten mobilní problém tak globalizovat, liší se to člověk od člověka. Ahoj :)

Berusca
30. 03. 2003
Dát tip
Víte, možná jsem si uvědomila, proč jsem to celé napsala. Když jsem telefon dostala, prozváněla jsem se kde s kým a 20 sms denně nebyl problém. Pak nějak ochladl zájem a dnes už mobil používám spíš místo hodinek na ruce :)) Asi jsem zvláštní člověk, který věčně nemá kredit :))

criticator
30. 03. 2003
Dát tip
hm... chtělo by to doladit češtinu

Berusca
30. 03. 2003
Dát tip
Mohla bych tě poprosit, zda bys byl konkrétnější? Ráda bych věděla, co přesně kritizuješ?

criticator
30. 03. 2003
Dát tip
Nemyslím tím hrubky, ty tam nejsou, z tohoto hlediska lze vytknout jen několik chybějících čárek v souvětích, což sice chyba je, ale asi ne důležitá. Špatně jsem se vyjádřil a to je moc špatné, když totéž chci vytknout druhému. :-) Spíš se mi totiž zdají nešťastné některé formulace z hlediska slohu, protože četba neplyne hladce, občas se čtenář zarazí a musí uvažovat, jak to autorka myslela. Například se mi nezdají vyslovené tázací věty zakončené tečkou "Jak se může dítě rozvíjet, když ho telefon ochuzuje o tolik důležitých podnětů." "Jak se potom můžete komukoli z nich plně věnovat." Uvozování vět se mi také občas nezdá: "Začněme od začátku, když pan Bell objevil telefon..." - tam bych dal tečku, "Představme si situaci, Vánoce..." - tam zas dvoutečku. Řekneš si možná, že jsou to nepodstatné drobnosti. Ano, jsou. Přiznávám. Ale je ten krůček, který chybí k tomu, aby se to mohlo číst s opravdovým potěšením. A pokud se Ti povedlo napsat poměrně pěknou úvahu, je škoda to nedoladit. Rozhodně to totiž patří ke kvalitnějším textům zde.

criticator
30. 03. 2003
Dát tip
Omlouvám se - včera už byla noc a ospalost mě omámila natolik, že jsem se nevyjádřil tak, jak bych měl.

Berusca
30. 03. 2003
Dát tip
Děkuji, rozhodně jsem si dobře početla a musím říct, že tvé postřehy jsou oprávněné. Některé ty čárky jsem odhalil (asi spíš vina nepozornosti). Ale nad zbytkem se zamyslím. Určitě by to chtělo spád a výstižnější formu. Uvidím, jak se mi podaří vylepšit svůj projev ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru