Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Clovek 100 x jinak - dil 2

Výběr: KayTee
03. 04. 2003
20
0
2910
Autor
Andulka

                                                           ***

 

        Peter ucil na univerzite v Petrohrade. Kazdy se mu vyhyba, protoze mluvi pomalu a nedava smysl. Me ma rad, protoze jsem cetla  Dostojevskeho, Tolsteho a Solzenicina. Povidame si o sestem smyslu, a taky o tom  jaky byl v Rusku odbornik a jak miluje jidlo sve korejske pritelkyne. Kdyz mi v aute zacne poustet kazety s ruskymi pisnemi, tak premyslim jak se nejrychleji dostat z auta ven.

 

                                                           ***

       Rico se narodil v Indii. Jeho otec k nekalym penezum prisel, rozvedl se a za novou zenu si vzal svoji sekretarku. Rica se zbavil tim, ze ho poslal do svycarskych soukromych skol. Rico je dnes vystudovanym neurologem, ale nikdy nepracoval, jelikoz nemusel. Je  porad sam, protoze si neustale hraje s lidmi a za to ho nikdo nema rad. S nim nikdy nevim co jim, jelikoz  musim moc premyslet, nez neco reknu. Pred pulrokem odjel do Indie a jeho otec mu prestal platit kapesne, dokud  z te Indie zase neodjede. A tak Rico zije v otcove hotelu, kde jsou vsechny sochy z ledu. Ma sluhu co mu nosi sklenici vody, jineho co po nem uklizi, dalsiho co mu nosi indicke jidlo....a tak zatim odtamtud nepospicha. Nakonec i Rico vi, ze penize nejsou vsechno.

 

                                          ***

 

     Tony je malir a pochazi z Bulharska. Ma dlouhe vlasy a  nema penize. Jeho obrazy nikdo nekupuje. To  proto, ze jsou smutne,drsne a jeden musi premyslet,aby je pochopil. Sve telo zivy balkanskym  syrem,rajcaty a tim co mu uvari jeho japonska pritelkyne. Na platno maluje svou dusi a ne co by lidem ladilo s nabytkem v obyvaku. V soucasne dobe cestuje po svete, dostava ceny  a popiji cervene vino s prateli, kteri mu obcas uvari.

 

                                            ***

        S Frankem jsem se seznamila tak, ze jsem k nemu prisla s prosbou, abych mela tak krasne bile zuby jako herecky ve filme. Bylo mu pres sedmdesat  a pracoval proto, ze ho prace drzela pri zivote. Do zubarskeho kresla jsem vzdy usedala s pranim, aby neumrel s vrtackou v mych ustech. Narodil v Cechach a prvni svetova valka z neho udelala sirotka. Stal se doktorem , psal basne a Adine Madlove tipal cigarety do plyvatka. Zil v Parizi , Venezuele a Canade. Kdyz se zamiloval po druhe, manzel jeho milenky se zastrelil. Jeho zena se s nim odmitla rozvest a dala se na piti. Frank se podruhe ozenil jako vdovec, v dobe kdy si uzival svych krasnych 84 let. Za zenu si vzal svoji druhou lasku a domu me zval vzdycky, kdyz  odjela navstivit deti do Calgary. Krmil me jidlem z mrazaku a schovaval nepouzite ubrousky. Recitoval mi basne v latine a cestine, povidali jsme si o literature a obrazech, kterymi mu platili jeho clienti. Kdyz umrel, na jeho prani spalili telo a popel  rozval vitr do jezera a do poli.

 

                                                   ***

 

Ram se narodil ve slunne Sri Lance. Kdyz mu bylo tak asi akorat, rodice mu nasli hezkou a vzdelanou nevestu. Maji dve male deti a Ram je v soku, ze se vsechno toci jenom kolem nich. A tak zatim sni o tom co by delal a kde, kdyby nemel pujcku na dum a po vecerech studuje univerzitu. Jeho zena je vegerarianka a tak Ram je nadseny, kdyz muze jist  ve meste. Vzdy me bere do Sri Lanckych  restauraci a neustale se me pta, jak mi chutna. Chutna to ano, ale casto to taky pali. A vezte, kdyz to pali tam, pali to i ven….Auch!

 

                                                 ***

 

       Olina prijela do Toronta, kdyz ji bylo patnact. Musela pomahat strejdovi a tete v obchode, zatimco si dodelala stredni skolu a vyucila se kadernici. Olina je jako vino, cim starsi, tim zralejsi. Ve ctyriceti prestala kourit a jist maso.  V padesati si dala do pupku koralek a vzala par kurzu na univerzite. Velmi se zajima o veci mezi nebem a zemi,  praktikuje je a vsechno dotahne az do konce.  Vysledkem toho  je , ze vypada o deset let mene, stale se usmiva a ja se s ni nikdy nenudim. Naposledy cestovala s vypravou do Peru, kde meditovali se Saman v Maya rutinach. Naucila me pit dzus z jarni psenice, ktery je velmi zdravi a tezce se shani. Obcas si vymenime recepty na klicky a diky ni piji soyove mleko.

 

                                           ***

 

P.S. Az vam povim vsechno o  svych 99 znamych, tak pridam neco o sobe. Mozna pridam i nejake obrazy...o cem? no prece o jidle....


Skvělé! Miluju takovéhle sondy do života druhých. Opravdu máš tolik známých??? Šťastná to žena!!! :-))) PS: Získala jsi nakonec ty krásné, bílé zuby jako mají herečky ve filmu?

arthamir
12. 08. 2004
Dát tip
dnes jsem si chtel precist nejake mile povidani. taky mam trochu hlad a hlavne chut, tak abysem ji lehounce potrapil. a musim rict, ze mi tvoje povidecky delaji moc dobre na dusi. svet je tak krasny, kdyz se vi jak na to :-)) -tip samozrejme :-)

KayTee
24. 07. 2004
Dát tip
skvělý*

KayTee
24. 07. 2004
Dát tip
jo a výběr

maia
14. 03. 2004
Dát tip
* super

Arien
08. 02. 2004
Dát tip
nevím, jestli jsem ti u jedničky psala, že to je úžasné, ale jestli ne, tak ti to píšu tady: JE TO ÚŽASNÉ:)))) vážně, tvůj styl mě fascinuje, jak umíš psát tak nádherně neotřele "obyčejně" a mile tip jak poleno

gASK
15. 12. 2003
Dát tip
Tak po tomhle se těším na jedničku:))) Svěží, hlavně se mi líbí ta proměnlivost, různorodost:)))***

dvojka je dobrá , bude trojka? Napadá mi, že lidé se asi nejvíc poznají při jídle...jenže já zatím beru jídlo jen jako materiál, nenaučil jsem se ho vychutnávat...:o))

Andulka
09. 12. 2003
Dát tip
...tak to prichazis o hodne...:-)))))....ja dokazu vychutnat i chleba s cibuli...:-)))

no, jsem ryba...ale občas si taky pochutnám :o)) jsi ve stejným časovým pásmu? tady je 13:44...

theo
27. 11. 2003
Dát tip
hele... ještě se směju.... neumim mazat med..... ale todle...... ještě se směju.... furt.... se směju.... na rovinu....

Šalvěj
22. 11. 2003
Dát tip
Juu, pěkné *

alim
20. 11. 2003
Dát tip
zaujalo...mas vypravecky talent..hezke..t*

LaMouette
11. 10. 2003
Dát tip
jo...!!! tohle mi primo kaplo do noty..:-)*

Humble
26. 04. 2003
Dát tip
Kazety s ruskymi pisnemi jsou skvely... :o)

Rowenna
25. 04. 2003
Dát tip
Zajímavé. ******

Shaun
04. 04. 2003
Dát tip
Jednicka byla usmevnejsi a sviznejsi ... dvojka je jina ..... a dobra ... tedy me se libi vic :-) nektery slovni spojeni jsou trochu kostrbaty ..... ale misto aby to vadilo - to navozuje atmosferu :-) T libi :-)

M_Á_R_T_Y
04. 04. 2003
Dát tip
Jak už napsal Shaun, druhej díl je trochu jinej než první, ale taky dobrej, ...tyhle popisy osůbek (osobností) se mi moc líběj...

Albireo
04. 04. 2003
Dát tip
Hezké, ale tušil jsem, že se mi 2. díl už bude líbit míň. To je osud 2. dílů.

To neni stejný, jako ta jednička?

Barbar
03. 04. 2003
Dát tip
Tak jo, je to pořád lepší, zdá se, že znáš život a lidi a umíš to používat. Je fajn, že sem tě našel. BARBAR

Andulka
03. 04. 2003
Dát tip
ne to je pokracovani te jednicky.....:)

clovrdik
03. 04. 2003
Dát tip
:-)) opět moc dobrý :-); kritiku bych psal tu samou, co k jedničce, takže se nebudu opakovat a TIP :-))

guy
01. 04. 2003
Dát tip
Tahle dvojka 100 x jinak se mi líbí nejvíc. Dokonce mě to chvíli nutí psát a mluvit bez diakritiky, jak mi tvý hezký zkratky utkvívají. Už se těším na tvou "obrázkovou kuchařku", jak ji tu inzeruješ. ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru