Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsme zabili Pepika

05. 04. 2003
15
0
3622
Autor
Andulka

 

        Kazde jaro jsme koupili cunika a ja se chodila divat dirou mezi vratky jak mu chutna, jak nam roste a jak je porad spinavej. Jaro, leto, podzim…a z  cunika bylo prase. Babicka mu rikala Pepo, to po dedovi.


“Pristi sobotu bude zabijacka”, dala babicka vedet vsem pribuznym a ja se uz tesila na jelitka, jitrnice a skvarky.
Pribuzni se zacali sjizdet hned po ranu. Kazdy dostal panaka do jedne nohy, nezapomnelo se ani na tu druhou. Streja vzal pusku a chlapi sli na vec. Ja taky, ale radsi jsem se koukala z poza plotu, kdyby se nahodou pasik rozzuril a vyhral.Chlapi se rozestoupili do pul kruhu a opatrne otevreli dvere do chlivku. Prase v soku, ze ma dovoleno vejit do sveta, ktery znalo jenom pres tu skviru mezi prkny a s hlasitym qui qui si nedalo ujit prilezitost.
 “Bum”, cunik vydal jeste par slabych qui a padl. Ne za vlast, ale za nasi rodinu.
              Nejdriv prase sparili a pak povesili za nozicky. Bylo neuveritelne velke. Reznik ho rozrizl napric, a pak z neho vyrezaval vnitrnosti  a hazel je zenskym do lavoru. Vsichni najednou meli plno prace v kuchyni a bylo zivo a veselo. Nikdo si me nevsimal, k videni uz taky nic zajimaveho nebylo  a tak jsem vytahla sestrinici na dvorek . Na voze lezely bratrancovy sipky a ja dostala napad!
“Pojd, budeme si hrat na cirkus. Videla jsem to vcera v televizi. Ty si stoupnes zady ke stodole a ja te budu otesavat sipkami. Neboj, nic se ti nemuze stat.”
Sestrenice byla jako vzdy velmi poslusna a tak si stoupla kam jsem ji postavila. Udelala jsem pet kroku vzad a pripravila se k vrhu. Prislo mi to nejak k smichu a zacala se chechtat. Chechtala se i sestrinice, i kdyz nevedela cemu. To byla jeji spasa, protoze kovova trenka sipky se odrazila od jejiho predniho zubu.
V tu chvili jsem pochopila, ze kdybych ji trefila sipkou do oka, tata by me prerazil. Tak jsem sla radeji skemrat o horke skvarky do kuchyne.
           Na obed byl gulas a ovarek, odpoledne jitrnice a jelita. Vsichni mlaskali az za usima a posilali panacky do obou nohou. Asi kolem pate se udelalo tatinkovi velmi spatne, museli ho odvezt sanitkou do nemocnice a ja jeste slysela pana doktora jak rika mamince:”Pani, tata se vam prezral!”
           Babicka uz neni a cunik ve chlivku take ne. Maso nejim, cuniku uz za nasi rodinu padlo dost….


solomon
17. 05. 2005
Dát tip
všechno je to příjemný čtení, fakt jen mě občas trochu matou ty chybějící háčky-čárky např. na voze ležely bratrancovy sipky sem si přečet jako bratrancovy slipky, a když si pak s nima chtěla obtesávat sestřenici...no ten cirkus bych rád viděl. no ale prostě se mi to líbí...

Dr_Lecter
18. 08. 2004
Dát tip
super dynamický, živý, prostě zase mlask! Vegetariánsky, samozřejmě...

KayTee
24. 07. 2004
Dát tip
“Bum”, cunik vydal jeste par slabych qui a padl. Ne za vlast, ale za nasi rodinu huá hahahahaha *

Sandra
01. 06. 2004
Dát tip
přesně jak u nás .... jsem si jistá, že ještě takových podobných pár bude :-))

gASK
15. 12. 2003
Dát tip
Pěkně zabíjačkové...ach ty vzpomínky:))) Bohužel už pár let čuníky nechováme a tuhle atmosféru už nezažiju...ale možná je to dobře, taky už bych na tou koukal jinak než před pěti lety:) Každopádně díky Ti a zanechám tu jeden tip*..i když je nevegetariánský:)))

já zas pamatuju vepříky Karbouse, měli jsme jich několik generací (Karbous I, II, atd...)

Jeheheman
31. 10. 2003
Dát tip
No ještě, že sis na tu sestřenku nevzala tu strejdovu bouchačku, tak dobrý zuby určitě nemá.. No promiň, já jsem strašný cynik:)

Pěkný Andulkovský. Ještě, že jste nezkoušeli strkat čuníkovi hlavičky do tlamičky. To by byl teprva cirkus. :-)

Andulka
19. 10. 2003
Dát tip
.....:-))))))))))))))))))

Andulka
26. 04. 2003
Dát tip
Nejist maso, nema nic spolecneho s pubertou. Jsou zkratka lide co veri, ze uz zabijeni bylo dost a ze oni tomu nijak podporovat nebudou. Jsou lide, kteri veri, ze soucast prirodniho retezce je zabijet slabsi a jist je. Kazdy mame pravo na ten svuj nazor a kazdy bychom meli tolerovat nazor druhych. Boze, ja se nekdy vyjadruji...hruza...ale vite, co jsem tim myslela...:-))

Humble
26. 04. 2003
Dát tip
Na voze lezeli bratrancovi sipky??? :o)

Andulka
26. 04. 2003
Dát tip
auch auch auch...diky

Humble
26. 04. 2003
Dát tip
Není zač, taky se občas překlepnu :o)

Severkanova
10. 04. 2003
Dát tip
Proc to byvaly vzdy babicky, kdo krmival cuniky? Ten cunik nasi babicky jmeno nemel, ale mel ruzovouckou plet, stejne jako hola lebka a licka meho dedy - ale sezral veskery tvrdy chleb, kterym jsme my, decka, opovrhovaly. Tvrdy chleb nejim dodnes - ale dnes misto do chlivku chodim k jezeru a davam ho kachnam pac' cunici (ti praseci) se tu nechovaji. Kdyz jsem v Cesku, tak sytim sve nozdry vuni cunika, ktereho rodice za velky peniz privezou od soukromnika, ale jen nozdry, ponevadz sadlo, skvarky a jine praseci dobroty posilaji muj "spravnou americkou stravou" poznamenany zaludek na onu nejmensi mistnost v dome.... Ach jo, Andulko, posilas mne neustale na hezkou stezku vzpominek.... :-)))

:o)

aRmida
07. 04. 2003
Dát tip
Qui tollis peccata mundi

m11
07. 04. 2003
Dát tip
www.vegan.cz tam to posli!

Já zabijačku nezažil, škoda a možná ještě že tak! Co já vím! Ale popsala si to hezky, je to milý!

V životě jsem nebyla na zabíjačce, ale stejně jako aRmidu mne dostalo to qui. :o))))))

Qui vadis?

Martin6
06. 04. 2003
Dát tip
Ty být moje dítě tak tě přerazim......no nic si z toho nedělej já byl stejný.... Tedík :o))

Zdeněk75
05. 04. 2003
Dát tip
A mě se líbí přímočarost, kterou je to psané. Rychle se mi vybavili obrazy z něčeho, co jsem nikdá nezažil. Díky Andulko za tenhle příspěvek

Barbar
05. 04. 2003
Dát tip
Makej na svý mateřštině, je to už poznat, že seš dluho pryč. T I P za povídku, jenom mám strach, že pokud budete sblondýnou psát jako urvaný, že už nic neudělám, nevydělám si na chleba a umřu hladem u monitoru rozchechtanej ze čtení. :-))) , :o)))) , : O ))))) ! BARBAR

anonym_25
05. 04. 2003
Dát tip
sranda, hlavně ta doktorova věta :o)

Albireo
05. 04. 2003
Dát tip
Hezké nenáročné počteníčko také zaslouží tip. Zvlášť když z něj jde občas mráz po zádech (při tom zásahu šipkou).

Aurora
05. 04. 2003
Dát tip
No, po účasti na zabijačce teda moc masa nesnim, ale vegetarián zatim eště nejsem :o) Pěkný*

aRmida
03. 04. 2003
Dát tip
... anebo naopak vypadají jako chlap, mají neprůstřelnou vestu, přes rameno samopal a jdou se nechat zabít do iráku...:-( ale to sem nepatří, je to milá vzpomínka, docela mě dostalo to qui jako zvuk vydávaný prasetem, u nás doma dělá prasátko kví, ale ve světě to bude jistě jinak:-)*

Andulka
03. 04. 2003
Dát tip
Standiku...tak to vypada, ze ti ty soudy nejak nedaj spat....:-))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru