Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska na první poznání

09. 04. 2003
4
0
1421
Autor
Grip

Říkali mi, ať to sem raději nedávám. Prý je to divný. No a protože jsem asi divnej, tak to tady máte. Možná jsem a možná nejsem. To už ale záleží na vás a na tom, jak se na následující řádky podíváte.

Z černých mračen se vylije hustý déšť a já se snažím před ním utéct. Mokré oblečení se mi lepí na prostydlé tělo. Probíhám hlubokými kalužemi a cítím, jak se mi voda vlévá do bot. Mokré vlasy mi znepříjemňují výhled na cestu, po které běžím. Nemyslím již na nic jiného než na zbavení se promoklých šatů a na slastný pocit tepla u rozpáleného krbu. Jak probíhám tou nejhlubší kaluží na cestě, nezřetelně zahlédnu obrysy neznámého člověka. Nijak se tím nezaobírám, jen na chvilku pomyslím na ostudu, která nastane až tato osoba zahlédne můj hrozivý stav. Rukou si načešu rozházené vlasy s doměnkou, že to vše změní. V okamžiku, kdy osobu míjím, se snažím, co nejrychleji okolo ní bez povšimnutí proběhnout. Ze zvědavosti se jen koutkem oka podívám na reakci neznámého člověka a znovu hledím před sebe. Po dvou krocích se však zastavím a až teprve nyní si uvědomuji, co jsem vlastně zahlédl. Obrátím zrak směrem k osobě a zjišťuji, že jde o harmonické souznění deště s člověkem, které spontálně tančilo ve volném prostoru krásy. V té chvíli jsem pochopil, jak krásný je déšť nebo spíše to, co skrývá. Ta dívka se těšila z deště a on ji na oplátkáu odměnil tím největším, co má. Vzhlédnu k nebi a pozoruji kapky padající střemhlav na zem. Na mých ústech vyraší úsměv, který při pohledu na dívku ještě zesílí. Má zavřené oči, to aby mohla vidět. Nevnímá zvuky okolo sebe, to aby mohla slyšet. Přestože neví o mé přítomnosti, tak mě obohacuje. Při sledování ji, mé tělo zahlcuje štěstí. Můj dech zprvu neklidný se ustálí.

Dívka otevře oči, z hluboka vydechne na znamení krásného konce a pohlédne na mne. V jejích očích se odráží radost ze života a naprostá vyrovnanost duše. Láskyplně se na mne usměje a zamíří k domovu. Jak se za ní naposled ohlédnu uvidím přetrvávající radost v jejím těle. Dokonce i déšť uvědom si prozatimního konce ustane. Zůstávají tu však stejně jako u dívky stopy jejich krásné přítomnosti.

Ta úchvatná dívka našla cosi překrásného a já našel ji. Ač by kdokoliv a s jakýmikoliv poznatky snižoval krásu té dívky, tak by nikdy nemohl mít pravdu, protože ji neviděl tak jako já.


Chenoa
08. 08. 2003
Dát tip
Popisy já pěkně flákám, tohle mě dojalo, jak je to krásně popsané , no také se musím zlepšit....líbí se mi jak píšeš, zase příště si přečtu další dílka, zatím ahojky a tip

Skip
04. 08. 2003
Dát tip
Přidám se ještě ke gramatice. I v jiné tvé povídce jsem si všiml, že píšeš "spontální", "spontálnost" a další tvary tohoto slova.Správně je "spontánnost", "spontánní" atd.

Grip
04. 08. 2003
Dát tip
Ou. Díky. To mi ani nedošlo.

Grip
04. 08. 2003
Dát tip
V jaké jiné povídce ještě? To je vše, co jsi chtěl napsat k mý povídce?

Skip
04. 08. 2003
Dát tip
Myslím, že Jarní den. Padám vedrem z vozíku a nejsem schopen nějakého kloudného názoru.

Grip
04. 08. 2003
Dát tip
To je škoda, velká škoda. Názory já rád. Tak snad někdy jindy... Jinak doporučuju přečíst si něco lepšího. Tohle není zrovna nejlepší. Viz. Autor doporučuje. Měj se!

Ale...mně se to četlo celkem fajn...až na ty malý mrňky (mám na mysli písmena). V takovém dešti bych měla stejnou myšlenku - co nejdřív se dostat do tepla. K tomu popisu - podle mě není špatný, v každém psaní je, řekla bych, důležitý. Ať pro vykreslení postav a jejich charakteristiku nebo pro přiblížení momentální atmosféry... Dávám tip.

Perchta
11. 07. 2003
Dát tip
*

Grip
11. 07. 2003
Dát tip
Perchta: Díky! To jsem nečekal. Já myslel, že už zapadla v zapomnění. Cením si toho:-)

....Má zavřené oči, to aby mohla vidět. Zkrátka láska na první poznání. A tak to má být.

Pompejus
10. 04. 2003
Dát tip
Je to hezké, z pravopisných chyb si nic nedělej, tos nečetl něco po mě. Ale tohle mi moc jako povídka nepřipadá, spíš bych řekl takový popis. Víš, připadá mi, že po prvním úspěchu jsi začal psát spotřebně a to není dobré. Tenhle popis by spíše mohl stát v nějaké povídce, sám o sobě moc neznamená. Z jednoho nápadu dílo neuděláš a počkat si někdy na zbytek se vyplatí. Neboj se třeba pár měsíců odmlčet, stojí to pak za to.

houba
09. 04. 2003
Dát tip
netroufám si na hlubší kritiku, snad jen pár postřehů : - hrubky : lep-Í zesíl - Í - ze začátku to nevypadá jako povídka, ale spíš jako popis (promoklé tělo, mokré vlasy...) - "myslím na ZBAVENÍ SE.......", to je na povídku dost kostrbatý výraz........ ...... a dál nevím, ale být tvoje povídka delší, asi bych ji nedočetla....... promiň, rozhodně se nenech odradit :o)

Kandelabr
09. 04. 2003
Dát tip
nemusela by to nutně být špatná momentka, ale každopádně se mi nelíbí (krom té gramatiky) ten závěr, příliš mnoho vysvětluješ, aby to došlo opravdu každému, což vlastně ubíjí celkové vyznění...

StvN
09. 04. 2003
Dát tip
- těžko se to čte, co věta, to nádech, chtělo by to uhladit hrany

Grip
09. 04. 2003
Dát tip
Když píšu, tak zapomenu na gramatiku. Hned jak jsem to dopsal, tak jsem to uveřejnil. Omlouvám se za svou ukvapenost.

Grip
09. 04. 2003
Dát tip
Ouu!!! To je má chyba. Ještě po zveřejnění tohoto díla jsem ho opravoval. Oni to napsali správně, to já byl ten blbec. Omlouvám se všem a slibuju, že to ještě přepracuju

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru