Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radost (knihy)

16. 04. 2003
18
0
4008
Autor
Radost

Jsem rád, že Písmák je takový, jaký je. Představte si, že by tu byl tento text. (To není úvaha, to je jen líbivý úvodní slogan, pohříchu reklamní.)

(Tuto formu v českých literárních vodách zavedl Patrik Ouředník knihou Rok čtyřiadvacet)

  • Vzpomínám si, že moje první kniha byla Honzíkova cesta. Ale nepamatuji se, o čem byla, jen, že jel vlakem a že měl housku, nebo tak něco.
  • Vzpomínám si, že knihu Robinson Crusoe od J. V. Plevy jsem přečetl 25x, z toho jednou za necelé sobotní odpoledne.
  • Vzpomínám se, že nejvíc mě bavilo číst seznam, co všechno našel ve ztroskotané lodi.
  • Vzpomínám si, že jsem četl všude. U jídla, v dopravních prostředcích, dokonce i na procházkách. Na ty jsem chodil jen po známých trasách, abych do ničeho nevrazil. První sbírku haiku (Mléčná dráha) jsem přečetl po cestě z knihovny.
  • Vzpomínám si, že k jídlu jsem měl nejraději krátké prózy nebo fejetony, před spaním odbornou literaturu a do dopravních prostředků poezii.
  • Vzpomínám si na Malého prince, Medvídka Pú, Haló Jácíčku, Neználka ve Slunečním městě, Slavíka a růži, Staré pověsti české a čítanku pro páté třídy, ve které byla povídka o slavném tanku T-45, který David Černý nabarvil na růžovo.
  • Vzpomínám si, že začínala: "Vyrobili mě na Uralu z tvrdé, sibiřské oceli..."
  •  Vzpomínám si, jak jsem ve třinácti propadl fantasy. V knihovně, která sídlila na našem gymnáziu, měli dvě police plné barbarů Conanů a Eddingse. Protože jsem neměl průkazku, chodil jsem tam o přestávkách a v rohu si četl.
  • Vzpomínám si, že do jednoho barbara Conana jsem se začetl tak, že jsem ho z té knihovny ukradl, abych si ho mohl dočíst. Vzpomínám si, že jsem vytrhal orazítkované stránky, takže dodnes nevím, jak to všechno dopadlo.
  • Vzpomínám si, že ta posedlost začala Hobitem.
  • Vzpomínám si na posedlosti: Vernem, Burroughsem, Holanem, čínskou poezií, Tolkienem, haiku, Kafkou, Remarquem, Bukowskim, McEwanem, Poem, Wellsem, Lovercraftem, Šiktancem, Topolem Jáchymem, Topolem Filipem, Oshem, Dickem, Dykem, Kingem, Clarkem, Mallarmém...
  • Vzpomínám si, že mě vždycky bavilo číst nebo psát seznamy.
  • Vzpomínám si, že Coelho, Kundera a Bondy mě pěkně štvali.
  • Vzpomínám si, že mi matka opakovaně za trest zakazovala číst, ale já jsem toho nikdy nedbal. Jednou mi vzala všechny knihy, dala je nahoru na skříň, kam jsem nedosáhl a zabavila průkazku do knihovny.
  • Vzpomínám si, že když jsem na židli dal jumbo kostku, na skříň jsem dosáhl.
  • Vzpomínám si, že se mi pletl Stendhal, Saroyan a Steinbeck.
  • Vzpomínám si, že Citadelu jsem přečetl za dvě noci. Každý mi říkal, že se jako souvislý text číst nedá. Cítil jsem se hrdý.
  • Vzpomínám si, že Březinu jsem četl při stopování do Brna. Zastavil mi muž, který měl nejradši Bezruče. Celého Bernarda Žóra uměl zpaměti.
  • Vzpomínám si na své beatnické období, které skončilo prvním setkáním s LSD. Vzpomínám si na dvacetiřádkový seznam omamných látek z druhé strany Nahého oběda. Vzpomínám si, že Kerouacka jsem četl jenom proto, že to byl "guru". Leary mě taky štval, takže hippiekem jsem se nestal.
  • Vzpomínám si, že na Prousta a Joyceho jsem se vždycky jen chystal. Prousta jsem jednou rozečetl v knihkupectví, ale po půlhodině mě vyhodili, že prý nejsou veřejná čítárna.
  • Vzpomínám si, na Cesty ke svobodě od Sartra a na to, že se mi ještě pořád nepodařilo sehnat třetí díl. Trvalo mi půl roku, než jsem přečetl ty první dva.
  • Vzpomínám si, že maté jsem si zamiloval až po Cortazárově knize Nebe, peklo, ráj. Vzpomínám si, že se mi moc líbila.
  • Vzpomínám si na pokusy vést si čtenářský deník. Vzpomínám si, že se pravidelně zvrhával ve vlastní tvorbu.
  • Vzpomínám si ještě na mnoho dalšího, na Nietzscheho v kapse, Sillmarilion na trase Česká Třebová-Praha, na Foucaultovo kyvadlo v krkonoších (tehdy jsem taky našel konec duhy :-)), na Vysockého a Galiče, na vůni knih v antikvariátech, na to, jak se mi znechutila fantasy a esoterická literatura...

(pokračování příště)


waldekke
19. 07. 2005
Dát tip
* W

Ze života čtenáře, jo, líbí... k

Milly
16. 09. 2004
Dát tip
Vzpomínám si na obsah Honzíkovy cesty, protože jsem ji nedávno zas přečetla, jelikož jsem byla zvědavá, o čem vlastně je - vzpomínám si, že jsem milovala Robinsona Crusoa a Tři mušketýry - vzpomínám si, že když jsem měla něco dělat a máma najednou vešla do mýho pokoje, vždycky jsem bleskurychle schovala knížku pod polštář a dělala jakobynic (a jak se pak z toho stal můj zvyk a já schovávala, i když někdo přišel jen tak, ne mě zkontrolovat -vzpomínám si, že jsem si chtěla přečíst beatniky a skoro všechnu prózu, o který jsem se ve škole učili a ještě jsem se k tomu nedostala -vzpomínám si na čtení každý z knih Paula Coelha- a že je přečtu pokaždý v 1 dni... ....................................... vidíš, co vyvoláváš........... :¨))) -t- asi jsem se moc rozepsala, možná....... Ps: (už jen šeptem): neznáš náhodou Roberta Silverberga?

Dero
31. 12. 2003
Dát tip
Za Jácíčka ! ****

Nakor
22. 07. 2003
Dát tip
Diky, Radosti. Trocha sentimentu nikdy nezaskodi, zvlaste, tyka-li se to trochu i mne. - Vzpomínám si, jak Radost propadl fantasy a nikdy se nedozvedel, jak to skonci (nevim, jestli mam na mysli to propadnuti, nebo Conana) - Vzpomínám si, jak jsem Radost málem odpravil několika špatnými knihami - Vzpominam si, jak Radost plaval na beatnicke vlne a ja tak trochu taky. - Vzpominam si, ze moje vlna byla mensi, neskoncila stejne. - Vzpominam si, jak v Krkonosich nasel Foucault konec duhy. - Vzpomínám si, že jsem Joyceho kus precetl a Radoste od toho varoval. - Vzpomínám si, že jsem přečetl zkrácenou Citadelu. Najednou. Hrdy jsem nebyl. - Vzpomínám si, že hrdý jsem občas byl. Na Radost. :o)

Radost
22. 07. 2003
Dát tip
dojatě utírám slzu :-D

Rowenna
19. 05. 2003
Dát tip
Taky se mi moc líbilo. :-)) Čtenářští vášnivci - ti mi voní. Jo, já taky nesměla za trest číst. :-)) tip

Evička
16. 05. 2003
Dát tip
Pokračuj! Prosím!

Drago
10. 05. 2003
Dát tip
rozhodně to je zajímavý... život v několika bodech... :o) 4/5+T

Radost
24. 04. 2003
Dát tip
:-)) dobré, že? je to rychle přečtený :-)) Sartre se u nás shání těžko...

houba
24. 04. 2003
Dát tip
super ! dokud nevyšla Europeana a rozhovor, tuším, v Reflexu, tak jsem Ouředníka neznala :o/

Radost
24. 04. 2003
Dát tip
:-)
:-)
kurňa tady je jedna jeho mě se velmi líbící práce o Rablaisovi... a o jazyce...stojí za to, řekl bych...

houba
23. 04. 2003
Dát tip
no právě, já koukala i v Městský knihovně, a nic :o( dneska jsem si koupila Rok čtyřiadvacet :o)

Shammann
22. 04. 2003
Dát tip
Ty hele člověče, já si z Honzík´s Road nepamatuju taky vůbec nic, ale jinak za Tvý odhalení Ti děkuju.

Radost
22. 04. 2003
Dát tip
první dva díly jsem měl půjčené od jednoho svého známého, který je zdědil po dědovi (vyšlo to někdy v roce ´48 nebo tak nějak) a třetí díl jsem prostě nesehnal... ani v NK :-)

houba
20. 04. 2003
Dát tip
Radosti, nemáš tip, kde sehnat toho Sartra ? (Cesty ke svobodě) ?....... ani po knihovnách jsem moc neuspěla... :o(

Josefk
18. 04. 2003
Dát tip
k osmnáctým narozeninám jsem dostal Pepánka nezdaru od Franty Župana...to jako, že číst se má a rádo :-))) pěkně ses rozhalil :-)

suva
18. 04. 2003
Dát tip
Jeho - tedy Ouředníkova - Europeana je taky dost dobrá...

Print
17. 04. 2003
Dát tip
*!

Armand
17. 04. 2003
Dát tip
Radostná a krásná záležitost :)* ... Printe! I ty Brute? Zpět? :) mám radost :)) !*

Narvah
16. 04. 2003
Dát tip
Jsou tam NÁDHERNÉ pasáže. Celý je to strašne milý. Moc se mi to líbí. Hlavně s tou kostkou. To jsem se moc smál. Moc jsem se smál. Díky : )*

Wopi
16. 04. 2003
Dát tip
:))

Cirilla
16. 04. 2003
Dát tip
nádhera...

redboy
16. 04. 2003
Dát tip
"Vzpomínám si na posedlosti: .... Kafkou ..." Jestli vis jak se ji zbavit, sem s tim... (tzn. Obarvi svet :-)

Nanthei
16. 04. 2003
Dát tip
posedlosti mě také zaujaly :-) zatímco některé ze zde vyjmenovaných se mě drží už od deseti let, jiné jsem "chytila" až nedávno..:o) *

Drownedgod
16. 04. 2003
Dát tip
...i my vzpomínáme a věřím, že rádi a možná né takhle veřejně i když každý jeden z nás by měl seznam neméně tak dlouhý a výrečný...hm...leč dobrá práce....to jo..:-))))*t*

krásný :-) vzpomínám si na moji první knížku, kterou jsem přečetla, ještě než se moje noha dotkla školy, byla o Hupíčkovi a Hopíčkovi a panu kormidelníkovi :-) vzpomínám si na první básničku, kterou jsem se naučila ze slabikáře v první třídě: Ať je horké léto, ať je vánice, voják musí hlídat naše hranice hlídá ve dne v noci, klidně můžeš spát, nepřátel a zrádců nemusíš se bát vzpomínám si taky, že jsem chtěla dát tip :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru