Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj dům - můj hrad

19. 04. 2003
0
0
775

Tak takhle bydlíme - lehce s nadhledem

Zlatá Stezka 360

Na střeše tohoto baráku se nachází jedna z nejvýznamnějších větrných elektráren Šumavy. Jedná se o několikawatové dynamo spojené tyčí s vrtulí využívající větru, která se otáčí pouze za velice silného větru (uragány, vichřice). Je propojena kabelovým systémem s jednou významnou sluneční elektrárnou našeho parapetu (3,5W). Nabíjí bráchovu (Alien) baterku - 12V 8Ah. Podporuje ekologii šumavských monokulturních lesů a zdejších hlubokých hvozdů, které bohužel nejsou zalesněny. Představte si kolik tun uhlí jsme ušetřili, dobře, kilogramů. No jo, tak ať je po vašem, gramů.

Tato architektonicky velmi pozoruhodná barabizna je zvláštní také tím, že se z ní po většinu doby linou záhadné zvuky parodující hudební nástroje. Musím jmenovat především klavír a kytaru. Občas se zde vyskytne šílenec se zobcovou či sopránovou a altovou flétnou. Tu a tam můžeme slyšet i nádherný zvuk akordeonu v podání našeho otce a stupnice C-dur. Jinak se provozují spíše moderní skladby raného baroka a antiky.

Musím říci, že i k nám dorazila největší vymoženost všech dob, nejmodernější výkřik techniky, jedna z nejžhavějších novinek na soudobém trhu, věc, bez níž se moderní člověk prostě již nemůže obejít. Ano, uhodli jste, opravdu nám sem nedávno instalovali splachovací záchod. Jo, kanalizace je dělaná opradu suprově. Od hajzlíku vedou trubky do stodoly, do chléva, předsíni se všecko hezky na podlahu rozlévá. No možná to není až tak dramatické, ale vsadil bych se, že i je.

No, co se dá dělat, bydlíme v obyčejném domku v Kašperských Horách, nevýznamné vesničce zapadlé Šumavy, tajemné krajiny kdesi na jihu Čech, malé zapadlé zemičky uprostřed Evropy, nevýznamného světadílu planety Země, součásti Sluneční soustavy, souboru oběžnic obíhající kolem Slunce, malé hvězdy na okraji Galaxie, množině4 stálic kdesi hluboko
v nesmírném a nekonečném Vesmíru.

K stylové výbavě patří i kulečníkový stůl, který jsme chtěli postavit do místní sušárny. Bohužel se nám to zdálo dost suché a tak jsme se rozhodli vzhledem ku patřičně nedostačující zásobě prostředků - víte, ona je vedle taky nějaká prádelna, ale nemyslím prostředky prací, ani sdělovací, mám na mysli ty finanční - od projektu upustit a zřídit si ve sklepě nový bazén. Padesátku jsme zavrhli a po zvážení prostorových možností jsme zvolili poloviční variantu. Jestli si říkáte, že v tak malém bazénu se člověk nevykoupe, nemáte tak docela pravdu. Do pětadvacetimilimetrového bazénu totiž člověk ani nevleze. Koupat se tam nedá. I když se tam jednou dokonce jeden utopil. Ale on totiž neuměl plavat. Co se dá dělat. Blbej komár.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru