Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

L'Estate

22. 04. 2003
8
0
2833
Autor
StvN

Někdy je lepší odmítnout nabízený osud a určit si vlasní.

 

?My to známe a víme co příde, fidli, fidli, my to známe a víme co příde....?

Tohle jsem si zpíval stále dokola za zvuků nezapomenutelné melodie Vivaldiho letní skladby L?Estate z balíčku čtyř ročních období, které jsem si nedávno stáhnul ze sítě. Málem bych zapomněl odbočit do městského parku, avšak impuls hodin mě vytrhl ze snění. Oznamoval mi, že mám už jen deset minut. Ještě celých deset minut, říkal jsem si, to je času. Prošel jsem zdobenou branou z městského pekla do městského ráje a rázem jako by ze mne spadlo závaží, které každému ve městě ohýbá hřbet a tíží nohy. Bylo mi dobře. Široce jsem se usmíval a nepatrně pohyboval rty: ?My to známe a víme co příde....? Kýval jsem si do rytmu presta a snažil se vyzařovat positivní energii. Avšak při pohledu na záhony kvetoucích tulipánů, na objímající se dvojice milenců, na školáčky, psy, kočky, ptáky, stromy; při pohledu na to vše kolem jsem si uvědomil, že jsem obklopen přírodou probouzející se ze zimního spánku, že mi nikdo nevěnuje více pozornosti než skákajícímu míčku nebo spadlému listu na hladině zpola stíněného jezírka. O to více jsem se dal do žití a místo, abych šel po chodníčku, vběhl jsem na trávu a přihrál zatoulaný míček zpět k vřískajícímu dítěti. Šlapal jsem po kořenech mohutných dubů a lip, konečky prstů jsem přejížděl po jejich kmenech až jsem nakonec stanul za zády mé Lenky.

         Seděla na lavičce a já, přestože jsem jí neviděl do obličeje, poznal, že se tváří důležitě. Muselo jí to stát ohromné úsilí, když kolem sebe viděla tolik šťastných lidí. Vybrala si místo ve stínu lípy s výhledem ven z parku, snad aby ji nic nerozptylovalo. Vsadil bych se, že si nechala zapnutý kom, jen aby měla pocit, že se mnou není úplně sama. Možná věděla, že vím.

         Došel jsem neslyšně až k ní a pošeptal jí do ucha: ?Baf.? Mírně naklonila hlavu a já ji políbil na tvář. Stáhnul jsem zvuk Vivaldiho na minimum, ale úplně jsem jej nevypnul, nebyl jsem zvyklý věnovat pozornost jen jediné věci. Musel jsem rozptýlit pozornost do více směrů, jinak bych byl nervózní a nesvůj. Vzal jsem ji za ruku a pomohl jí vstát.

?Mám pro tebe novinku, ale začni ty,? byl jsem v náladě, kdy jsem vše zlehčoval a měl sklony vtipkovat i o odpojení ze sítě. Neměla tuhle mou náladu ráda ve chvílích, kdy potřebovala řešit důležité věci, ale já si vedl svou. Když je jeden vážný, druhý musí být lehkomyslný, když je jeden smutný, musí být druhý veselý.

         Procházeli jsme se po obvodu parku. Lenka nikdy nedovedla jít přímo k věci. Mluvila o lidech, o milencích a taky o manželích, o dětech a dovolených, o zahrádce a sušení prádla, o budoucnosti, ale nezapomněla ani na minulost a tím vším se pomalu a promyšleně, jak jen ženy dovedou, blížila k nám samotným. Já se jí to nesnažil ani trochu ulehčit. Bylo mi krásně a když je mi krásně, neberu ohledy na důležitá rozhodnutí, práci odložím na jindy a jdu ven, ne že bych byl nespolehlivý, ale jsem závislý na dobrém pocitu a na chvilkovém vnitřním štěstí. Když je jaro v takovém rozpuku jako dnes, zapomenu na nějaké rozcházení a jdu se kochat, básnit, zpívat a milovat až do hluboké noci, kdy mě chládek vyžene z mladé trávy.

         ?Musíme se rozejít.? Konečně pointa. Ulevilo se mi, že jsem nemusel zdlouhavé obcházení horké kaše poslouchat celé odpoledne. Konečně pointa. Je to div, když si vzpomenu, že mi Lenka neřekla jedinou příhodu, která by měla pointu. Ale nechtěl jsem ji zlobit, a tak jsem si to nechal pro sebe. To hlavní mělo teprve přijít a já na nic nečekal.

         ?Jsem těhotný,? řekl jsem napolo nevážně, avšak s klidným důrazem na aroma, které doprovází podobné novinky.

         Zastavili jsme. Udiveně mi hleděla do očí a já se na ni smál. Krátce jsem jí políbil na rty, vzal ji kolem ramen a vykročil vstříc naší rodinné budoucnosti.


hrozinka30
04. 09. 2006
Dát tip
miluji čtvero ročních období a též se tím nechám unášet do říše snů-líbí se mi to ,dík

Alojs
17. 05. 2005
Dát tip
Hele, tak tohle je jedno z tvých nejlepších dílek! Samozřejmě, že můžeš namítat, že tu máš spoustu hlubokomyslnějších a promakanějších věcí, ale tohle na mě chrlilo jakousi pozitivní energii. Ano, je to o rozchodu, ale ty jsi i ten "většinou hnusný" rozchod podal tak.... ...tak lehce, s nadhledem. čte se to jedna radost, zrak se nezadrhává, čtenář nemusí přemýšlet. Velká pohoda. A pointa? že je praštěná? Ano - je. A to se mi líbí. Rozesmál jsi mě. i když na tipy sereš, tak ti opět ten devátý (jako že osmý) na konto přidám.

StvN
17. 05. 2005
Dát tip
No hele, k tomu ti můžu říct jenom jedno, poslechni si Vivaldiho a pochopíš hned, proč ta pozitivní energie. Jinak výborně, hlavně u pointy jsem rád, že ji bereš s nadhledem. Bezva.

No, jak bych to řekla...nejdřív se mi chtělo jásat, skákat, hopsat, pak jsem byla zas smutná ani nevím z čeho...z toho vyplývá, že umíš dost ovlivňovat masy, když si to čtou...ne, celkově se mi to moc líbilo... (už vím, kdo a za jakých okolností je skleněnka, jak si ta zasloužit)

StvN
05. 05. 2003
Dát tip
Máš můj obdiv.

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
A tak tohle se mi líbí... Sice nevím, zda to je otupělostí z těch přechozích tří nebo se mi to fakt líbí... Počkej chvilku... Jo, líbí se mi to, protože v tom je hodně o našich životech, což se spoustě pokusům o scifi více než nedaří...

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- protože tady je sci-fi prostředek, ne cíl....sakra, to zní sice učenně, ale moc mi to nesedí, no, prostě díky

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Mno, tím bych si tak jistý nebyl, ono opačně by se to taky dalo napsat, prostě duše scifisty v Tobě je, tak se to nesnaž zakrýt... Ale tuším co chceš říct, je to trend, který ve scifi převládl po jejích začátcích, kdy autorům stačil popis technologie... A pak pochopili, že rekvizity to jsou fajn a leccos můžou dokreslit, ale to zajímavé jsou stejně lidé, jak tomu vždycky bylo...

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- scifista jsem největší a štve mě, že mi sci-fi nejde psát

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Tak piš co Ti jde :)... Třeba to jednou přijde, taky bych chtěl psát scifi povídky, ale jaxi na to tak nějak zrovna nemám... Ale můj čas přijde... A Tvůj určitě taky... :)))

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- ano, náš čas teprve přijde


moc dobrý :-)*

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- nemám co bych dodal, máte pravdu

Jasně, že máme, jsi prostě dobrej a kdybys furt nehudroval a nebyl protivnej, možná by ti to řikalo víc lidí. Ale myslim, že o to ani nestojíš. Líbíš se mi :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- je to ale dobrej pocit, když kolem tebe pořád jenom někdo neproplouvá - myslim, že myslíš správně

No jasně, že to je fajn, když jenom neproplouvaj, ale nevadí mi, ani když proplouvaj, víš, prostě to mám ráda oboje :-)

je fajn, že o to nestojíš, já strašně :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- každej jsme ňákej, pro mě by bylo těžký být na všechny hodnej a nemysli si, že o pochvalu nestojim, to by ses mejlila, ale jak je to v jedný moudrý knížce? Lepší pokárání od moudrého, než chvála od hloupého? Prostě se nemusim zavděčit všem.

Moje krásná a hodná pani učitelka z první třídy mi napsala do památníku: Nejlepším přítelem ti není ten, kdo tě stále chválí, ale ten, kdo ti dovede říct pravdu do očí. Trvalo mi hodně dlouho, než jsem na to přistoupila v praxi, ale je to pravda. Když ti nekdo umí říct, že seš blbej, můžeš mu potom věřit, i když ti řekne, že seš chytrej :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- taky jsem měl v první třídě krásnou a hodnou paní učitelku, ale neměl jsem památník, přesto na ni nezapomenu

dávali jsme jí bonbóny pod zvoneček, zvonila na zvoneček začátky a konce hodiny a vyznávali jsme jí lásku :-)))

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- já jsem zlobil

to je dobře :-)

Andulka
26. 04. 2003
Dát tip
dobre napsane, Vivaldiho 4 rocni obdobi miluji a krasne potvrzujici pravidlo, ze jsme hlusi ke vsemu, co nechceme slyset.....T

fermosa
24. 04. 2003
Dát tip
možná patetický, možná uhozený, ale četlo se to hezky :o)

StvN
24. 04. 2003
Dát tip
- aspoň tak, díky

Zaujmulo

StvN
23. 04. 2003
Dát tip
- začátek mi přišel lehce patetickej a pointa uhozená, takže máte všichni pravdu

Lehoučký náznak cyberpunku vyvolává skoro neznatelný pocit, že už jsem to někde četl, ale to mám u povídek tohoto typu vždycky. Nejvíc oceňuji zbytečně nerozmělněnou pointu.

Narvah
22. 04. 2003
Dát tip
mě to přijde uhozený.

FLO
22. 04. 2003
Dát tip
Dobrej konec.

Gunhead
22. 04. 2003
Dát tip
Konec mě sice trochu překvapil, ale celkově to moc nezachránil...

fungus2
22. 04. 2003
Dát tip
hm. zajímavě napsané. ten konec se povedl.

Kandelabr
22. 04. 2003
Dát tip
ten konec se mi moc nelíbil. ale začátek byl moc fajn.

Carrie
22. 04. 2003
Dát tip
:-))

Helga
21. 04. 2003
Dát tip
Podívala jsem se na svůj šestý prst na noze a v tom mi to došlo. Tady něco není v pořádku. Tak jsem si raději vypnula svůj kom a šla si užívat všeho, co jen jaro nabízí... ...Jedno z Tvých nejlepších.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru