Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O ztraceném světle

22. 04. 2003
0
0
673
Autor
emma

 

             Jednoho dne nevyšlo slunce. Měsíci došel jeho svit a tak se na zemi rozprostřela hrůzostrašná tma. Nenašel se nikdo, kdo by o slunci věděl, kdo by znal, kam se poděla poslední hvězda.

            Děti se začaly moc bát a místo aby si hrály na vojáky či indiány, pouštěly draka nebo pekly brambory, krčily se v koutku u maminky. Dospělí, ač se svůj strach snažili zakrýt sebe víc, se báli stejně, jako děti, překročit práh své chaloupky, protože venku měli příšery, strašidla i duchové svůj karneval, ples a rej. Ježibaby a čarodějnice nepořádaly svůj slet nikoliv jen jednou do roka, ale každý den.

          Občas některá hodně zlá baba proletěla komínem do světnice a pak zase oknem ven. Až jednoho dne do obyčejného domku vlétla komínem malá
čarodějka a uviděla chlapečka, který se jí bál, ale byl zvědavý zároveň.

         Zprvu se na sebe dlouho dívali, až chlapeček trochu zakřiknutě čarodějku pozdravil:

„Ahoj.“ 

Ona pozdrav opětovala a hned se ptala:

„Jak Ti říkají?“

„Vilém“

„Já jsem Evelína, byla jsem zvědavá, jak lidé vypadají a kde bydlí. Mamka mi o vás hodně vyprávěla, že si o nás vymýšlíte různé strašidelné říkačky.“
      O
ba se rozpovídali až Vilém čarodějce začal o tom, jak jednoho dne nevyšlo slunce a jak jsou tu teď všichni smutní. Čarodějce bylo najednou smutno také a tak mu darovala malé světýlko a řekla:

„Tady máš ode mne malý dáreček, kouzelnou svíčku. Když ji daruješ tomu, koho máš rád stanou se z ní dvě. Už na nic nečekej a vyraz na cestu! Obejdi všechny chaloupky u vás ve vsi a řekni ostatním, ať udělají totéž co ty. Nemusíš se bát, světýlko tě ochrání a kdyby ti bylo nejhůř, jen si na mne vzpomeň a já ti pomůžu.“

Pak odletěla.

       Vilém se chvíli rozmýšlel, ale nakonec otevřel dveře a vyšel ven. Všechna strašidla mu ustupovala z cesty a za chvíli šel světelný průvod z vesnice do vesnice. Sám pak chodil tak dlouho až obešel celý svět, kde už zase bylo světla jako by svítilo slunce.

       Čarodějnicím se to nelíbilo. Domluvili se s černokněžníky a společně seslali na zemi vichřici s lijákem, aby vítr sfoukl a déšť uhasil všechna
světýlka. Když pohroma skončila, vše bylo opět černé. Vilém rozevřel své dlaně, kde chránil své darované světlo a vzpomněl si na Evelínu. Plamínek ještě plápolal, ale Vilém byl vyčerpaný z cesty a z boje se zlými mocnostmi a tak usnul na mechu pod pařezem na vrchu hory.

       Druhý den ráno, když se probudil, vyšlo slunce.

 

 

 


quadraxa
24. 04. 2003
Dát tip
uz jsem se bala, ze to spatne dopadne:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru