Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Město a čas

11. 05. 2003
0
0
733
Autor
J_M_C

strojem psaná, nevím jak stará, ale počítám 92/93 - J.J.M. P.S. vše je pomíjivé, protože nás ovlivňuje čas a v čase se každá věc jednou ztratí. a neptejte se odkud to vím, prostě to vím.

Tichou ulicí zazněli čísi kroky. Právě v tuto noc a tuto chvíli to byla ta nejpodivnější věc, co se mohla stát. Nikdo nevěděl odkud přišel, co chtěl a kam potom odešel majitel těch kroků. Všichni však dobře věděli, že musel zažít velmi mnoho, když se odvážil jít v noci a navíc právě v tuto ponurou noc. Zanedlouho se však na celou událost zapomnělo a nikdo na ty kroky nevzpomněl, až do dnešního dne.
Už od rána viselo něco ve vzduchu, ovšem v době války to není nic neobvyklého, a porot se tím nikdo nezabýval. Není však pravda, že se nidko nezjímal, někdo přeci ano. Starý učitel, lékař, vědec, prorok, technik a bůhví co ještě, tedy existoval alespoň jeden člověk, kerý neměl klid. Začal se najednou vyptávat všch lidí okolo. Nejprve na nějaké nepodstatné a obyčejné věci, ale pak se začal ptát na kroky, na ty kroky, co na ně všichni užz zapomněli. Teprve nyní si lidé uvědomili, že ve vezduchu visí něco opravdu nezvyklého a že to nějak souvisí s těmi podivnými kroky.
Všichni okamžitě věděli, že je to on. I když do města přicházelo velké množství cizinců, poznali ho podle zvuku jeho kroků. A celé město ztichlo, když procházel, aby slyšelo jeho kroky. A tak jako kdysi, i nyní prošel městem bez zastavení, neznámo odkud, neznámo kam a proč. Nyní však bude trvat déle, než lidé zapomenou. A ještě déle bude trvat než pochopí. Teprve když odešel, jsem pochopil a pak jsem se sám sebe začal ptát proč. Jen já jsem věděl kdo byl ten cizinec. Jen já věděl, že to byl Čas odměřující život našeho města a jeho obyvatel. Jen já věděl, že až přijde potřetí tak se zastaví a sním i život města. A s jeho odchodem, odejde i město, rozpadne se v prach a ztratí v poušti jako jiná před ním i po něm.
J_M_C
15. 05. 2003
Dát tip
ano, to je taky nazor. kdyby se to kazdemu libilo, tak jsem ted asi uspesny a bohaty ;o)))

J_M_C
14. 05. 2003
Dát tip
abych byl uprimny, tak prave o tom to neni. chapu, ze tohle neni zadne popularni dilo, pro siroke masy, a taky nikdy byt nemelo. je to ciste pocitova zalezitost akorat presunuta do fyzicke urovne.

Sanjuro
14. 05. 2003
Dát tip
V tom případě je to nudící dílo bez formy. :-(

Sanjuro
13. 05. 2003
Dát tip
Abych byl upřímný, poněkud víc mě zamrazí, když podobně laděná povídka začíná stylem "...ale to nebylo Slunce, co osvětlilo oblohu, a ve zlomcích vteřiny, než všem došlo, že je KONEC, prostor vyplnila dávka gamazáření..."

katugiro
11. 05. 2003
Dát tip
svou nekonkrétností mi to přišlo zdlouhavé, vyústěním zklamávající... ani jsem příliš nezachytil nějakou atmosféru napětí, toho "něčeho ve vzduchu"... :) a vychytat překlepy!

J_M_C
11. 05. 2003
Dát tip
to neni vubec o napeti. maximalne tak o ocekavani nevyhnutelneho.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru