Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svoboda a volnost

15. 05. 2003
1
0
789
Autor
Schlange

Svoboda a volnost jsou složité pojmy. Své kořeny mají v náboženských představách o svobodné vůli a vztahují se k vládcovské mystice, kterou brali jako samozřejmost absolutní monarchové. Bez absolutních monarchů vymezených vztahem k starým bohům a vládnoucích z milosti víry v náboženskou pokoru by svoboda a volnost nikdy nenabyly současného významu. Tyto ideály vděčí za samotnou svou existenci dávným příkladům útlaku. A síly, které udržují takové myšlenky. zeslábnou, pokud nebudou obnoveny dramatickým poučením z nového útlaku.
Bakchus
15. 05. 2003
Dát tip
Svoboda je běh na dlouhou trať příteli. Není to žádné zastavení nebo oddech, a už vůbec ne cukrlátko, kterého se někdo snadno namlsá.

Evička
15. 05. 2003
Dát tip
Svobodu jsem dlouho brala tímto způsobem - jedná se o svobodu vnější. Pak jsem ale objevila nový pojem - tou je svoboda vnitřní, ta je základem svobody člověka. Objevné je pro mne na tvém textu to, že si potřebu svobody člověk opravdu uvědomí jen v době, kdy je vnějšími silami omezován. Dík!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru