Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PARALELNÍ SVĚT-4

11. 10. 2004
3
1
1628
Autor
fungus2

ČÁST ČTVRTÁ.

Nadporučík Mirek Vincent sledoval monitor,  na kterém viděl jedoucí nákladní automobil. Před ním jela motorka, na niž seděl hajný. Joystickem nasměroval miniletadélko, na němž byla mikrokamera,  dále nad les. Pak se mu naskytl pohled na stojící automobil,  ke kterému přibíhala postava. Byl to kapitán Jan Skácel.
„Pane kapitáne, za chvíli dojedou k vám,“ varoval ho nadporučík přes vysílačku.
„To stihnu,“ odpověděl kapitán a rychle otevřel dveře u řidiče. Naklonil se přes sedačku k palubní desce. Na ní stiskl jedno místo, a z palubní desky se vysunula malá klávesnice. Rychle na ní začal něco vyťukávat. Přes zadní sklo přitom zahlédl přibližovat se světla jedoucího nákladního vozidla.
„Exploze nastane za patnáct vteřin. Mohl bych to vodpálit, až když k autu dojdou Němci,“ řekl do mikrofonku, který mu vedl od ucha.
„V žádném případě!“ ozval se v naslouchátku, co měl v uchu hlas podplukovníka Michala Novotného.
„Rozumím!“
Poté otevřel druhé dveře a přelezl co nejrychleji přes druhou sedačku, načež vylezl ven. Přikrčeně učinil několik dlouhých skoků a v  lesním porostu se vrhl na zem. 
  Major Karel Pokorný a podplukovník Michal Novotný co nejrychleji odhazovali zem a náhle lopatami narazili na víko bedny.
„Už jsme u ní,“ řekl major.
„Rychle ji musíme vytáhnout!“ mínil podplukovník. Ve stejný okamžik se ozval výbuch. Oba na několik vteřin zůstali nečině stát.
„Výbuch zcela rozmetal auto,“ hlásil nadporučík.
„Co kapitán?“ zeptal se podplukovník.
„Leží v porostu. Ježišmarjá, zasáhly ho vodlétnutý dveře auta!“
   Kapitán Skácel při výbuchu cítil, jak se otřásla zem. Hned nato pocítil prudký úder do zad i do hlavy, aby se mu pak zatmělo před očima. Šlehajícími plameny ze zničeného vozidla bylo ozářeno široké okolí. Pár metrů před ním zastavilo nákladní auto. Hned z něho seskočili němečtí vojáci. Jejich velitel vystoupil, vytáhl pistoli a štěkavým tónem vojákům nakázal, ať prohledají les.
„Tam na tom kopci je zřícenina,“ sdělil mu pohotově hajný a přitom ukázal na zalesněný kopec.
„Deset mužů na ten kopec. Rychle jej prohledejte! Je tam zřícenina. Ostatní všechno tady kolem. A vy, Klüge, nasedněte na motorku a informujte nejbližší vojenskou posádku!“ rozkázal, přičemž přehlédl prostor ozářený planoucím ohněm.
„Deset vojáků jde v rojnici k vám nahoru,“ varoval je nadporučík Vincent.
„Co kapitán?“ ptal se podplukovník Novotný.
„Vypadá to, že je v bezvědomí. Každou chvíli ho mohou vojáci vobjevit.“
„Rychle seběhnu dolů a upoutám pozornost všech na sebe a pak zmizím.“ navrhl major Pokorný.
„Dobře. Odtáhnu tu bednu co nejdál. Povoluji vám to vzhledem k situaci,  co nastala,“ řekl mu podplukovník a major se hned rozeběhl lesem dolů. Díky brýlím pro noční vidění  viděl vše jako za bílého dne.
  Kapitán Skácel podvědomě vnímal, že leží. Zároveň jako by z dálky slyšel hlas,  který ho volal. Po chvilce si uvědomil, že ten hlas přichází z naslouchátka,  co má v uchu. Pak poznal hlas nadporučíkova Vincenta.
„Nekřičte. Jsem zase na příjmu,“ řekl polohlasně a zároveň zaslechl ve své blízkosti křupnutí větve. Opatrně pootočil hlavou směrem, odkud zvuk přišel. V porostu vedle sebe uviděl na pozadí ohně obrysy postavy, která svírala v rukách pušku. Rychle zhodnotil situaci. Vyplazil se z pod dveří na tu stranu, kde byla houština a neustále očima sledoval vojáka. Ten se poté začal prodírat křovím přímo k němu.

KONEC ČTVRTÉ ČÁSTI


1 názor

G.J.SEGE
03. 05. 2010
Dát tip
jedu furt dál v jednom zátahu. dneska mám čas.

fungus2
31. 10. 2005
Dát tip
Ono to vážné bude o)))

Induan
30. 10. 2005
Dát tip
teď se to začíná už tvářit vážněji, ale pořád mi chvilkama cukají koutky :) t.

Fairiella
12. 10. 2004
Dát tip
Teď,narychlo, tomu bohužel nemohu věnovat dostatek času, ale musím obdivně hvízdnout! Nad rozsahem tvojí tvorby! To je něco úžasnýho!!!!A tak ti dám tipa.***

fungus2
12. 10. 2004
Dát tip
Moc děkuji. Někdy se sám divím, kde se to vše ve mě bere.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru