Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Maturitní večírek

28. 05. 2003
1
0
593
Autor
vojteschka

Tentokrát je tu něco ze života...

 

***

 

Hurá! Už je to tady – máme za sebou maturity... - někteří z nás úspěšně – jiní méně. No jo – je to tak jedna holka neprošla z češtiny – rodnýho jazyku – téměř neuvěřitelné, když němčinu měla za dva, ale i to se stane. Naštěstí netrhá partu a jde slavit s náma...

 

***

 

První problém, který nastává, ještě vůbec před tou velkou slavnou naší pařbou je – jak se na místo určení vůbec dostat? Těm šťastnějším z nás svěří drazí rodičové své auto, těm méně šťastným (mezi které patřím i já) musí stačit autobus, ale hlavně že se dostanem k cíli, kterým je taková malá roztomilá chatička – okolo které je to samá louka, samý les – ale není to ani moc daleko do vesnice, co kdyby něco... - člověk nikdy neví.

 

***

 

Tak sme tu všichni v plném počtu – nikdo nechybí, je tady i náš třídní (teď už téměř bejvalej) Fanoušek. Teď už jen vyhlížíme, kdo z pozvaných profesorů neodolá a přijede se s námi pobavit(?). Vzhledem k tomu, že je čtvrtek večer, nepočítáme s hojnou účastí – jaké je ale naše překvapení, když zjistíme, že se jich sešlo něco málo přes deset. Jeden odvážlivec přijíždí dokonce na kole, což naši hoši okomentují slovy: „Si jako myslíte, že na tom i odjedete?“ ... „Koukám, že ani nemáte světlo – takže pojedete až ráno za světla nebo spíš budete tlačit...“ zahlásí Honzys a Tom ochotně předává profesorovi kelímek s právě natočenou dvanáckou. Teď už sme tu opravdu všichni – zábava může začít.

 

***

 

Zpíváme, pijeme a hodujeme – profesoři se nejdříve ostýchají, ale brzy se přidávají k nám – pojednou se však začínají pomalu vytrácet a omlouvají se tím, že zítra učí... - což nás už nijak zvlášť nezajímá. Zůstávají s námi jen největší vytrvalci – což je náš třídní a pak ještě oblíbený němčinář – ti to s náma táhnou až do bílého rána. Někteří z nás – ti, co byli už velmi unavení, ať už společensky či jinak – nás opouštějí a uchylují se do horního patra, kde se snaží spát. Svítá a je tu další krásný den – co nás v něm čeká? Hlavně vystřízlivění, a pak taky vyřazení maturantů v našem Kulturním domě – to to asi dneska odpoledne bude vypadat...

 

***

 

A rekapitulace celé akce? Nejmíň třicetdva opilců (všichni se k tomu samozřejmě nepřiznají), vypitý sud piva plus ještě nějaké lahváče – to když sud už vyschnul – jak sme poznali – nebyl bezedný, nepočítaně vypitých sklenic vína a ještě mnohem víc flašek tvrdýho, pak něco málo vypitého nealka – to se nám dneska bude určitě hodit J, snědlo se, co bylo i to, co nebylo, pak jedna spolužačka se zeleným zadkem (to bude tím, jak byla venku se spolužákem – kdo ví, co tam vlastně ty dva dělali?), jeden pozvracenej záchod (což udělala spolužačka – a bylo jí to druhej den hodně trapný), jedno rozbitý okno, ale rozhodující je, že chata stojí – aspoň že tak...

 

***

 

Akce splnila očekávání – všichni se opili (dle očekávání), najedli, zapařili, zazpívali a tak vůbec... Prostě – budem na to určitě vzpomínat – vždyť je na co...


Souhlasím s teniskou, skorem vždy záleží na první kritice, ale na druhou stranu...měla sis vybrat lepší téma, protože tohle je jak gumovej rohlík bez chuti. Omlouvám se, nemyslím si, že píšeš hnusně, jen vybrat něco, do čeho by se čtenáři zakousli. Držím pěsti, jsem na tom stejně jako ty, neboj. :-))

Ale kdyby první člověk napsal,že se mu to líbí,ostatní kritiky by podle mě dopadly o hodně jinak.To mi tady tochu vadí.

vojteschka
30. 05. 2003
Dát tip
Pišta_Hufnágl: možná, že se mi jednou povede napsat taky už něco konečně lepšího, aby to bylo ke čtení a aby se tam nedal najít jen ten jazyk...

Litochowitz
29. 05. 2003
Dát tip
....povídka?...to bude spíš nějakej jinej útvar....tohle mi moc nesedlo:-)

mník
28. 05. 2003
Dát tip
      Ta minulá povídka mi přišla podstatně lepší. Tohle je takové o ničem - sešli jsme se, ožrali jsme - a nic víc. Ani mi to nepřipadá nijak zvláštně napsané (například vysvětlení, že záchod pozvracela spolužačka, vůbec nic neříká).

Kandelabr
28. 05. 2003
Dát tip
fakt celkem nudný popis, ničím nezajímavý, fajn že to byla fajn pařba, fajn že jste odmaturovali, ale nějak nechápu smysl tohohle díla, je absolutně sterilní.

FLO
28. 05. 2003
Dát tip
Připadá mně to jako popis zážitku typu: Byla sem v kině, koupila sem si popcorn, sedla sem si, začal film, snědla sem popcorn, film skončil. Prostě nic co by bylo něčím zvláštní, vtipný, prostě takový jalový. Asi bych na takové akci být nechtěla. No nic, snaž se dál :)

fungus2
28. 05. 2003
Dát tip
Také mě to připadá, jako jen popis toho co se stalo, ale rozhodně piš dál.

No, povídka..... Takhle bych si představoval, že by si do klubového deníčku zapsali průběh oslavy Rychlé šípy, tedy kdyby bývali chlastávali. Obsah, který lze shrnout do věty "jeli sme tam, hodně toho vypili a ráno jeli zpátky" je na povídku přeci jen něco málo. Přesto užitý jazyk svědčí o tom, že kdyby se ti vylíhlo nějaké skutečné téma, vůbec by to nedopadlo špatně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru