Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještěrka

01. 06. 2003
8
0
2829
Autor
Kodynie

 

Ještěrka

 

Loni v létě, když jsem se dovolenkovala se svou nejlepší kamarádkou Luckou a jejíma dětičkama Terezkou a Liduškou na jejich chalupě, jsem se seznámila s jednou místní ještěrkou. Byla to ještěrka obecná. Jeden den jsem na ní natrefila v kamenné chodbě, když jsem si to štrádovala na sluníčko mimořádně předních vchodem místo zadním a na schodech jsem jí tam potkala.

Jsem holka zvídavá a tak jsem se jala ještěřičku zevrubně studovat. Pomalu jsem se naklonila, abych na ní co nejlépe viděla. Ještěrka zachovala stoický klid a neprchla do nejbližší škvíry se schovat. To mne povzbudilo. Tak jsem tak nesměle vedle ní seděla a povídala si s ní, jak se má a co dělá. Ještěrka blahosklonně strpěla mou přítomnost a dál si tam dělala svou ještěrčí práci. Jak tam tak sedím, najednou přiběhla malá Liduška a hned za ní starší Terezka.

Povídám jim: "Holky mám tu ještěrku. Ale musíte být tiše a opatrné, abyste ji nevyplašily." Mrňata se kolem mne shlukla a zpovzdálí taky sledovala svou první ještěrku. Terezka za chvíli fňukala, že jí to už nebaví a jestli by ještěrku nemohla dostat do ruky, aby jí mohla lépe prozkoumat. "Kdepak to nepůjde, ještěrka je divoká a neochočená a lidí se bojí a chytat ji surově proti její vůli ji přece nebudeme," odvětila jsem.

Terezka tedy vyběhla ven za maminkou hrát si na písek. Liduška je povahy klidnější a zádumčivější a tak tam se mnou poseděla trochu déle než taky běžela za svou sestřičkou za dětskými radovánkami, které pro ně jejich neúnavná maminka vymýšlela. Já zůstávám věrná své ještěrce. Jak tam tak sedím, říkám si: "Mohla bych se jí pokusit trochu ochočit, aby mi vlezla sama do ruky a já si jí mohla lépe prohlédnout ze všech stran a podrbat jí na zádíčkách."

Jak jsem na to pomyslela, hned jsem se ujala toho nevděčného úkolu. Nejdřív jsem k ní napřáhla ruku a čekala, jak zareaguje. Nemrskla ocasem a nezmizela ve spáře omítky. Dobré znamení pro mne. Lehounce jsem se jí dotkla jedním prstem. I to jí nevadilo. Pokusila jsem se jí pošimrat prstem pod bradičkou, jen po mne hodila očkem jako že dobrý, nic se neděje. Tak jsem jí nastavila dlaň a trpělivě čekala, až se mi do ní sama přestěhuje.

Nevím, jestli ještěrka těch několik minut jen váhala nebo se osmělovala, ale má zarputilost s jakou jsem u ní seděla už nejméně půl hodiny ji asi přesvědčila, že to s ní myslím dobře a že se s ní chci jen trochu pokamarádit. Byla to slavnostní chvíle, když ještěrka konečně vykročila k nabídnuté dlaní a vylezla si na ní. Vítězoslavně jsem ještěrku odnesla k pískovišti, abych jí ukázala zblízka i Lucce.

Lucka se jen podezřívavě zeptala, jestli jsem ji chytila a ať jí okamžitě vrátím, kde jsem jí vzala. Zaujala jsem obranný postoj a prohlásila: "Ne, tuhle ještěrku jsem nechytila. Ta mi dobrovolně vlezla do dlaně a chce se tu se mnou chvíli procházet." Prťata zajásala a hned se ke mně vrhla, že si ještěrku prohlédnou v pořádném světle a ne jen v šeru chodby.

Musela jsem je krotit, aby ještěrku smrtelně nevyděsily. Holky si daly říct a lehce nakukovaly do mé dlaně, kde na ně kulila očka ještěřička. Terezka hned, jestli si jí smí pohladit. Dovolila jsem jí to, ale jen jedním prstem. Zvládla to na jedničku a tak i malá Liduška to chtěla vyzkoušet a i ona obstála v téhle zkoušce jemnosti a opatrnosti. Pak mne Lucka vyhnala i ještěrkou pryč nebo se jí děvčata z toho zvířátka zjeví.

Tož jsme šly na přední plácek, kde jsme měly klid. Pak jsem ještěrku pouštěla do trávy, jestli už nechce jít domů. Nechtěla, ještě několikrát se mi sama vrátila do ruky. Pak už byl oběd a já musela jít jíst. Co s ještěrkou? Tak jsem jí odnesla do chodby, kde jsem jí našla. Ještěrka chvíli zaváhala, jestli je konec audience nebo ne. Když jsem tam smutně stála a nenastavovala už jí svou dlaň k další družbě, mrskla ocáskem a zmizela ve škvíře.

Lucka na mne nabručeně volala, jestli okamžitě nepůjdu jíst, že mi to vystydne a ona mi to ohřívat znova nebude. Já jsem však ještě rychle vyběhla před chalupu a tam na zdi byla moje ještěrka, jak jsem předpokládala. Mířila si to po dřevěném obložení chalupy domů, přesto tam jakoby na mne čekala, aby mi mohla ukázat, kde bydlí. Ještě jsem jí na chvilku vzala do dlaně, naposledy podrbala na zádíčkách a vrátila na její cestičku. Na rohu sjela rychle do trávy a od té doby jsem jí už nikdy neviděla.


Vihar
01. 12. 2005
Dát tip
Za víc než dvanáct let soužití s baziliškem v jednom pokojíku jsem se naučil spoustu baziliščího ještěrčího (a snad i bazilišek toho lidského ode mne) T

Kodynie
18. 06. 2004
Dát tip
Díky za lekci z gramatiky, jsem už dlouho ze školy, teď už si to snad zapamatuji. Takže čtvrtý pád musí být zásadně s krátkým i. Jo, jo, to už by mi mohlo konečně uvíznout pořádně v paměti. :-)

Rowenna
07. 07. 2003
Dát tip
Jsi moc mi moc milá, když si tě představím, jak drbeš ještěrku na bříšku. :-)))

Kodynie
07. 07. 2003
Dát tip
Už jsi zkoušela drbat divokou ještěrku na bříšku? Dají se jen jemně drbat na zádíčkách nebo pod bradičkou. Jo, byl to moc milý zážitek. Jsem ráda, že mi dovolila těch pár hodin s ní být. Potkávala jsem tam v předchozích letech spoustu jejich sestřiček ještěřiček, když se vyhřívaly na skalce, ale ty vždycky jen mrskly ocásky a nenechaly mne přiblížit se k nim ani na pár kroků a tak jsem je viděla jen z dálky, jak rychle sjely do trávy a byly pryč.

Rowenna
07. 07. 2003
Dát tip
Nezkoušela, ale můj synek to zkoušel, a ještěrka mu tlamou stiskla prst, a nebyla k odtržení. Nevím, kdo byl víc vyděšený, jestli ten vřískající klučík, máchající tlapkou se zavěšenou ještěrkou, nebo ta ještěrka na té tlapce. :-)))

Kodynie
07. 07. 2003
Dát tip
Myslím, že oba si užili dost legrace. Má ještěrka nezkoušela své zoubky na mém prstě asi proto, že jsem se jí předtím pokoušela poměrně dlouhou dobu přesvědčit, že jsem neškodná a že jí nic neudělám. PS: Doufám, že oba postižení přežili svůj střet ve zdraví.

studanka
16. 06. 2003
Dát tip
Ještěrky jsou fajn...:-))

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
No vidíš to Wopi a já mám pocit, že píšu čím dál tím hůř. Asi trpím komplexem přílišné sebekritiky, i přesto mi to nebrání v tom, abych publikovala dílo se kterým nejsem stoprocentně spokojená. Já se totiž neptám svého Autora, jestli je to dokonalé, ale svého Čtenáře, jestli se mu to líbilo. Když je s dílkem spokojen Čtenář, nezajímám se o Autorovo žbrblání, že by se to dalo ještě trochu vylepšit.

Drago
05. 06. 2003
Dát tip
kody, já nešišlám - to byl takovej ten vzdech - nad tím, jak moc se mi to líbí.. :o) a spíše je pocta pro mne že jsem tam mohl takovouto krásnou věc zařadit... :o)

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
Já Ti nevím Drago, skutečně je to tak hezké? Všichni zatím jen nad tímto dílkem slintají blahem. Já jen vyprávěla příběh. Takových podobných příběhů jsem zažila spoustu a tak mne udivuje, že jsou z této malé příhodičky všichni na větvi. Dobrá, budu Vám všem věřit, že je to milé vyprávění, i když to pro mne nebyla moc velká práce, když jsem to psala a ze stylistického hlediska to určitě není dokonalé. Já jsem si jen vzpomněla na tento příběh a napsala to pak svým obvyklým tempem, tedy za pět minut to bylo hotové.

Wopi
05. 06. 2003
Dát tip
tomu se říká "příběh, který se vypráví sám" :)

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
Wopi, máš pravdu, ten příběh potřeboval jen mé ruce, aby sám naskákal na papír. Díky.

Drago
05. 06. 2003
Dát tip
možná jsi to napsala za 5 minut, možná to má nějaký mouchy, ale je to to, co právě teď většina lidí potřebuje a proto se jim to líbí... teda alespoň si to tak myslím. je to hezké, takové milé... a vůbec. :o)

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
No to víš, když jsem tu byla nová, tak mne každý poučoval jak mám psát a teď mne pochválí i za to, co by mi jako začínajícímu autorovi rozcupovali na kousíčky. Je to nespravedlivé, hlavně pro ty nováčky. Jinak je to moje moc milá letní vzpomínka.

Wopi
05. 06. 2003
Dát tip
ale houby, v tom to není, nové autorce bych to pochválil taky... krásně to plyne a má to NÁLADU - to je strašně důležitá věc, která mnohdy v dílech chybí a autoři se divějí, že to nezaujalo moc lidí... prostě ta slova ke čtenáři musejí promluvit - a to se Ti povedlo - možná právě proto, že jsi už dýl a docela pěkně ses vypsala spousta autorů tu píše líp a líp - aniž si to někdy uvědomují

Drago
04. 06. 2003
Dát tip
to je klásnýýý... 4/5+T+K

Humble
04. 06. 2003
Dát tip
:o)))

Kodynie
04. 06. 2003
Dát tip
Drago, nepřeháněj to šišlání nebo Ti to zůstane. Znáš tu říkanku: "Šišli mišli, kam jsme příšli? Do šišlavé ulice, tam kde šišlaj opice."? PS: Je to pro mne pocta, že tahle povídka si našla cestičku do jednoho ze zdejších klubů, mám Ti vzkázat že se tetelí blahem.

Kodynie
03. 06. 2003
Dát tip
Jiříku, choď s očima otevřenýma a i Ty jednou paotkáš svou ještěrku. Bylo to moc milé dopoledne s ještěrkou.

Kodynie
02. 06. 2003
Dát tip
Plopez: Málo autorů se dostane do čítanek. Že by to byla poklona od Tebe? Chvilku jsem uvažovala o tom, že bych to mohla dát do kategorie Písmáci dětem.

geper
02. 06. 2003
Dát tip
Roztomilé...

j_i_r_i_k
02. 06. 2003
Dát tip
Jééé, to je hezkýýý... Bych taky chtěl potkat takovou ještěrku...

Wopi
01. 06. 2003
Dát tip
příjemně napsaná vzpomínka

fungus2
01. 06. 2003
Dát tip
Velmi hezké. Líbílo se mi to.TIP

des_te_meer
01. 06. 2003
Dát tip
tohle je moc krásné, šla z toho pohodová letní atmosférka.. ***

Plopez
01. 06. 2003
Dát tip
jako z čítanky pro děti

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru