Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Banalita.

09. 06. 2003
18
1
2777
Autor
StvN

Poslední. Cink. Kolotoč. Čas. a Banalita. Toť vše, co třeba znát.

 

         Kamilo. Jsem šťastný. I přes to, že jsem tady, protože vím, že za těmi mřížemi je svět, krásný svět. Byť do něj mohu jen nahlédnout, jednou tam budu moci vstoupit.

 

         Zdá se to jako kouzlo, ale můj pokoj je plně prosvícený. Nikde žádný stín. Paprsky se odrážejí od bílých stěn a nechtějí odejít. Po mé levé ruce jsou dřevěné schody vedoucí ke stropu. Přímo proti oknu je masivní vyřezávané křeslo a v něm sedím já. Trpělivě vyčkávám toužebného okamžiku. Vzduch se roztřásl a zvlnil, obraz zamřížovaného okna poskočil, pak se vše uklidnilo a bylo stejné jako před tím.

 

         Kamilo. Nic se nestalo. Dnes nebudeme cestovat? Nebudeme snít?

         Ne, dnes jsi chtěl napsat povídku na jiné téma.

         Nemohu myslet na nic jiného.

         Vím, že to uděláš.

         Jak mám začít?

Začni nějakou banální větou.

 

Pruhy na zadečku, to je jako mříže na oknech, taky od nich nemohu odtrhnout zrak.

Modrobílé pozadí drobné zřízenkyně ústavu pro výběr a aplikaci trestu zářilo jako majáček v temnotě noci. Michal naň soustředěně hleděl nevšímaje si dvou policistů, vedoucích ho za ruce.

Ve sterilně zapáchající místnosti už čekal jakýsi mladík. Seděl s nohama na lavici, opřen v koutě s hlavou v dlaních. Michal se posadil na opačný konec lavice. Dveře se za ním tiše zavřely.

?Za co tu jsi?? promluvil po chvíli.

Mladík nepatrně zvedl zrak a zase se pohroužil do zpytavého zamyšlení.

?Já jsem Michal.?

?Tomáš,? zaznělo přidušeně.

?Tak co??

Tomáš vstal a přešel k místu, kde ve zdi tušil dveře. Opřel se o ně rukama a zklamaně do nich kopl.

?Pil jsem.?

?Cože? To seš tak blbej, že tě při tom chytli? Neznám nikoho, kdo by se nechal chytit.

Tomáš znovu zalezl do kouta. Pěstí si masíroval čelo. ?Mmm, nechci o tom mluvit.?

?Ach tak.? Michal si chladně prohlížel druhého vězně. Uznale pokyvoval hlavou. ?Aspoň, že jí za to nemůžou nic udělat.?

?Hm.?

?Co se tak klepeš? Seš tu poprvý??

?Jo.?

?To se máš na co těšit. Já tu jsem dost často. Hele, neměj strach. To je běžnej prohřešek, každej jednou ulítne. Nejspíš ti bloknou jenom nějakou specku. Máš nějaký zvíře??

?Kočku.?

?No tak to je jasný. Tý se budeš muset zbavit. Možná, kdybys byl bohatej a přitopil u charity, to by se možná omezili na dočasnej trest. Něco jako blok lásky ke zvířatům a špik strachu ze smrti, víš??

?Cože??

?Jednoduše. Přijdeš domu a zjistíš, že nenávidíš vlastní kočku, půjdeš k veterináři. No a trest přijde, až se budeš muset koukat, jak umírá.?

?Nevim, nedokážu si to představit. Jak ti můžou bloknout emoci??

?Jo hochu, to ti nepovim, já vim jen, že je to dost krutý. Jak řikám, nejsem tu poprvý. Moc mi toho už nezbývá.

?Doufám, že to nebude tak zlý. Jsem vyšší střední, mám modrou krev.?

?Tak na to bych nespolíhal. Je dost naivní myslet si, že ti bloknou třeba jen strach z vejšek, to by ses přepočítal. Jo, risk nese svý riziko. Na to jsi měl myslet dřív než ses vyspal s holkou před svatbou.?

?Ale já se s ní nevyspal. Já ji zabil.?

Michal se zarazil s pootevřenou pusou. Jazyk mu ve vteřině pokryla hustá pěna, z očí tekly proudy slz.

?Co je?? zděsil se Tomáš.

?Bože, tohle mi nedělej,? Michal pohazoval hlavou a snažil se vzpamatovat z emotivního návalu. ?Vždycky se rozbrečim, když zjistim, že jsem si myslel něco jinýho, než byla pravda.?

?Špik na zklamání??

?Sakra silnej špik.?

?Hele promiň mi to, nemohl jsem vědět....?

Michalovi se z pusy vyhrnulo množství bílé pěny. Plival ji všude po zemi. Vyskočil z lavice a zvracel do kouta.

?Co sem zas udělal?? Tomáš seděl v koutě a spokojeně se usmíval.

?Nesnášim omluvy.?

?Můžu ti nějak pomoct??

?Bože!? Michal zvrátil hlavu na zad a vší silou jí vrazil do zdi. Odražen na zem zmítal se v křečích dokud nepřišla sestřička a neuspala ho.

?Nashledanou příští týden,? obrátila se s tisícovkou k Tomášovi.

?Za málo.? Tomáš obešel ležícího Michala. Chodba byla prázdná. Tisícovku zastrčil do kapsy.

 

Kamilo. Tohle je o ničem.

Dopiš to.

Jak?

Co se stalo s Tomášem?

 

Tomáš potkal uklizečku, která vytírala jeden z použitých pokojů. Ona uklizečka se zrovna, když ji Tomáš míjel, vyhrnula z pokoje, samozřejmě svým pozadím napřed, takže do ní Tomáš vrazil.

?Sakra kam koukáš neřáde, seš snad pitomej, že nevidíš kam šlapeš, ty idiote!?

Tomáš se jako na povel skácel k zemi, kde propadl nekontrolovatelné zimnici. Z pusy se mu vyhrnula modrá pěna, z kapsy mu kdosi vytáhl tisícovku.

 

Kamilo. Teď jsi spokojená?

Lepší.

Podle mě to nikam nevede.

Už jsi někdy zkoušel žonglovat na jazyku se dvěma tik taky?

Cože? Co to meleš za nesmysly?

....

Kamilo?

....

Helgo?

Jsi mě přejmenoval?

Ne. Konečně jsem tě poznal.

Mateš mě.

Je to jen hra. Celou dobu byla.

Nechci, aby sis se mnou takhle hrál. Nechci, aby sis se mnou vůbec hrál.

Nevybereš si.

Už nepromluvila. Vytratila se po schodech do stropu a zmizela mi z vědomí. Kdo ví, jestli ji ještě někdy uvidím. Vím jen to, že v této chvíli nemám ani sílu vstát z tohoto tak precizně vyřezávaného křesla a jít se podívat z okna.

1 názor

No, mám smíšené pocity. Ale abych pravdu řekl, z celé série mě to zaujalo nejméně. Bohužel se mi moc nelíbil ani tolik opěvovaný dialog Tomáš-Michal, působil zmateně a ztrácel jsem se v něm, nevím čím to, možná mou omezeností, ale je to tak. Má to pěkný poetický styl, rozhodně píšeš zapamatovatelně. Jo a ta Kamila mi tam sedí, ty pasáže s ní se mi nezdají zbytečné; ani tady, ani v předchozích.

StvN
06. 05. 2005
Dát tip
Jsem rád, žes to četla. O tipy nejde.

Tragicus
02. 05. 2004
Dát tip
mam rad schozofrenicke povidky :

MeTB
11. 12. 2003
Dát tip
Ma poklona, protoze tohle je dalsi vynikajici kousek! Pribeh plny zvratu a her s rovinami pribehu... Stylisticky bezchybne. Veta *Pruhy na zadecku, to je jako atd.* je proste vyborny zacatek. Tahle povidka naplnila to asi nevyjadritelne, co jsem od ni cekal, tedy stoprocentne splnila ucel. Tip Tom

StvN
11. 12. 2003
Dát tip
Začínáš mě děsit.

MeTB
11. 12. 2003
Dát tip
Ucelem kazde povidky podle me je naplnit *to tezko popsatelne*. To, aby si clovek po precteni rekl - tak to bylo dobre! Nekdy se to povede, jindy ne. Tady se to povedlo.

StvN
11. 12. 2003
Dát tip
A bude hůř.

maia
01. 12. 2003
Dát tip
* Celkom realna vizia. :-)

StvN
23. 11. 2003
Dát tip
Jestli se ti tohle líbí, tak bych ti mohl zpřístupnit celou sérii, věnovanou Kamile.

hajdam
20. 11. 2003
Dát tip
TIP - A teče mi pěna z huby...

StvN
17. 11. 2003
Dát tip
Ses do mně sakra pustil. Aby něco zbylo.

Seregil
13. 11. 2003
Dát tip
mno.....vím proč tě mám v oblíbencích. Píšeš sakra dobře...

trigate
24. 07. 2003
Dát tip
Ad 1. ...nejde mi o dokonalý pochopení mně, nebo díla, ale o celkový poslání a pochopení smyslu... to si trochu protiřečí, ne? Pochopení díla je něco odlišného od pochopení smyslu? Pochopíš smysl života, aniž bys pochopil samotný život? Ad 2. Nesnažím se rozumět každé větě (ta parafráze na film byla jen pro představu a moc se sem nehodí). Snažím se vždycky vnímat dílo, jako celek. Proto jsem tvým dílům věnoval celé dva dny, protože se dobře čtou a příjemně na mne působí. Ovšem pochopení je jiná věc. Nesnažím se dílo za každou cenu pochopit, nikdy si totiž nemůžu být jist, jaké hnutí mysli vedlo autora k tomu, co napsal. Například svou báseň Smutné usínání jsem napsal ve velmi smutné náladě. Je to o holce, která umírá v krvi na chodníku bez pomoci. Někdo mi tam napsal, že je to romantické a jedna kamarádka mi řekla, že je ta holka asi sjetá. Prostě to nikdo nepochopil a o tom to je. Odlišnými emocemi jsem myslel v zásadě dvě věci. Je málo pravděpodobné, že dvě osoby budou mít v době interakce s povídkou (autor, kdy ji píše a čtenář kdy ji čte) stejnou náladu. Tudíž pravděpodobně dojde k nepochopení. A za druhé, každá emoce je vyvolána něčím. Není jisté, zda dílo zasáhne čtenáře, který je právě ve stejném rozpoložení, jako autor, když dílo psal. Neboť oba se do toho rozpoložení mohli dostat díky odlišné události a pak to už nebude stejné naladění. Krom toho jsou tu faktory, jako povaha autora/čtenáře, jejich potřeby, touhy a výchova. Nejsou to žádné psychologické pindy, je to pouze můj názor. Ad 3. Emoce jsou naprostou samozřejmostí. Jen pokud o nich budu hluboce přemýšlet, tak pravděpodobně dojdu k názoru, že to není nic víc než chemie. Hormony, které se nám vyplavují do těla a působí na nás, jako drogy. Napsal jsem na to téma povídku s názvem Chemie. Přečti si ji, jestli chceš. Ad 4. Nemyslím si, že mám blíže k opici, než k člověku tím, že nepřemýšlím nad emocemi. Jen mi to prostě připadne, jako ztráta času, který mohu věnovat něčemu, co má pro mne, jakožto i pro lidi smysl. Pakliže krotím vztek, touhu a další, abych někoho nezabil, není to z důvodů hloubání nad mými duševními pochody, ale z důvodu mé výchovy. Většina lidí zabije tisíckrát za život, jen při tom nikdo neumře. To kvůli nálepce civilizovanosti. Sloupni ji a stanou se z nás opice, emoce neemoce. Sorry, že je to tak dlouhé, ale občas se tak trochu rozepíšu. Chtěl jsem ti jen říci, že nepíšeš vůbec špatně. Sice by něco chtělo sem tam trochu učesat, ale máš talent. Jen se pořád nedoprošuj pochopení u ostatních. Já píši sobě pro radost a je mi jedno, zda to někdo chápe, nebo ne. Ale na druhou stranu, je to jen tvoje věc.

StvN
24. 07. 2003
Dát tip
Zkus myslet taky trochu jinak. Jsem ti vděčnej, že sis to přečet a věnoval mi dva dny. Cením si i tvých kritik, ale zdá se mi, že je to pořád to samý. Já si neprotiřečim. Smysl je něco, co se dá cítita nemusíš to vyslovit. Pochopit smysl život a pochopit život, v tom je rozdíl. V pochopení života vidím umění žít, v pochopení smysl zase chuť žít. Jedna poznámka. Je dobrý vidět za dílem autora, ale nesnaž se vcítit do jeho situace, nezkoumej jeho tajný pohnutky. To po tobě žádnej autor nechce. Snaha je psát takovým způsobem, aby z plynutí textu na čtenáře padla podobná nálada, jakou měl, či jakou pouze chtěl vytvořit, autor. Dobrým příkladem je Poeův Havran. Zdá se ti, že se doprošuju pochopení? Vím, že svým přístupem hodně lidí odrazuju, ale nic s tim nedělám, nikoho si nekupuju, myslím, že se nedoprošuju pochopení.

trigate
23. 07. 2003
Dát tip
Nevím, co na to napsat. Přečetl jsem všechna čtyři dílka, ale nejsem si ničím jistý. Raději nad tím nepřemýšlím, protože stejně nic nevymyslím. Pokud v tom je něco víc, tak mi to přesto zůstane skryto, napříč všem snahám o pochopení. Jedno ale vím jistě; dobře se to čte. Plyne to neskutečně lehce, a přestože tohle není můj typ žánru a navíc je to i vcelku dlouhé, tak jsem to přečetl bez problémů a zdlouhavého louskání. Hodnotu to nemá žadnou kromě emocionální. A to je hlavní. Je to takový neskutečný sen na papíře. Dávám tip za celý kvartet.

StvN
23. 07. 2003
Dát tip
Hodnotu to nemá žadnou kromě emocionální. Asi v tom nemůžeš najít víc, když bereš emoce jako samozřejmost, jako něco, nad čím se nepřemýšlí.

trigate
23. 07. 2003
Dát tip
Proč přemýšlet nad emocemi? Emoce jsou krásné a já je chci vyjádřit, ale přemýšlet nad nimi? Emoce jsou skutečně samozřejmost. Bez emocí bychom byli, jako Vulkánci ve Star Treku. Tvrdí logici, aniž bychom chápali krásu univerza. Emoce jsou to, co nás utváří. Emoce nám dávají pocit života. Díky nim se smějeme, pláčeme, cítíme se povzneseni, nebo na dně. Prostě emoce jsou. Patří k nám, jako ruka, nebo noha. Věřím, že se někdo hluboce zamýšlí nad přítomností své ruky, ale já to nedělám. Beru to prostě, jako fakt. Krom toho, každý člověk má odlišné emoce. Jak mám chápat ty tvé, když jsou odlišné. To je problém spousty autorů. Napíšou něco v návalu emocí, přání a touh a očekávají, že to každý pochopí. Parafrázoval bych scénu z filmu "Do hlubin študákovy duše" Co chtěl básník říci verši: "Ó kolena kolena, přibližte se k jezeru"? "Básník si chtěl umýt kolena"

StvN
23. 07. 2003
Dát tip
Odlišný emoce, s tim jdi k psychologovi, když jsi šťastnej, tak se směješ, a nemusíš tomu věřit, ale já taky. Pokud se omezíš na to, že budeš emoce přijímat, jak budou přicházet, pak máš blíž k opici, než ke člověku. Nechci tě přebíjet, ale kolikrát musíš krotit vztek, touhu a další. Normálně bys mohl v návalu vzteku zabít, ale jakožto civilizovaná a rozumně uvažující bytost to neuděláš. Emoce nejsou samozřejmostí. Někde vznikají, jsou stavy, které jim předchází, mají svá pravidla, dají se ovládat a jestli ti můžu poradit, tak jdi do háje s autory píšícími v návalu emocí a touh, kteří očekávají, že to každý pochopí. Tohle neni psaný v návalu emocí, ani se to tak netváří a nejde mi o dokonalý pochopení mně, nebo díla, ale o celkový poslání a pochopení smyslu, nemusíš rozumět každý větě, abys v tom něco našel.

Semeno
20. 07. 2003
Dát tip
Silný slovo. promiň teď nemůžu dejchat. Až pudu spát, nebudou vidět slzy. * * * No tak! * * :o) Jo! :o)

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Jsi šílená.

Semeno
20. 07. 2003
Dát tip
Dobrej postřeh. Ale, to si mě jenom tak silně vystrčil nachvilku z pevný země :o))

Agáta_212
12. 06. 2003
Dát tip
Souhlasím s ostaními. Kamilu bych vyhodila. Jinak mám radost z velikosti písma, protože jsem aspoň nemusela mít přilepenej čumák na monitoru. Dík.

čtenář
11. 06. 2003
Dát tip
*

RuDa
10. 06. 2003
Dát tip
Líbí se mi, jak píšeš - jako bych poslouchal působivou melodii... *

Carrie
10. 06. 2003
Dát tip
souhlas s jirikem - pribeh Michala a Tomase by mel zit samostatne, bez te Kamiloidni vaty... tip za nej :-))))

fermosa
10. 06. 2003
Dát tip
příběh Michala a Tomáše byl zajímavý a zasloužil by pokračování a vysvětlení. Nicméně celá povídka i s Kamiloidní vatou na mě zapůsobila příjemně snově... *t

Helenice
10. 06. 2003
Dát tip
*

Plopez
10. 06. 2003
Dát tip
Přidávám se k ostatním. Tomáš a Michal - dobrá myšlenka, kecy s Kamilou, no...kecy. *

jo *****

Kandelabr
07. 06. 2003
Dát tip
hmm...řekl bych nejlepší z toho kvarteta. nechybí nadhled. Jinak nevím, co dodat. Možná, že kdyby ty tři předtím byly jen dvě, bylo by to lepší, mám pocit, žes to trošku rozmělnil. tip

j_i_r_i_k
07. 06. 2003
Dát tip
No, teda ne že bych byl z toho zas nějaký pevný v názorech či pocitech, ale ten jasný ostrůvek scény Michal-Tomáš mě fakt dostal - hele, nechceš to vytrhnout z mlhy, udělat kolem pevný obklad a publikovat znova? Protože to by byla hodně geniální povídka :)... Nicméně i tak jako to je je to na tip...

Příjde mi to moc a moc prošpikované emocemi. Všechno jakoby řvalo svou naléhavostí, ale je také pravdou, že se v některých momentech ztrácím. Přesto *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru