Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Politováníhodná událost

10. 06. 2003
3
0
1659
Autor
RuDa

Prvotina - jde hlavně o pocity. Řekněte, co chybí, čeho je málo, čeho moc atd.

/V noci/
Děs! Studený lepkavý pot. Už zase! Paprsky měsíce vykrajují do podlahy pokoje přízračný obraz. Ještě chvíli ležím, oddechuji, než získám odvahu otočit se na druhý bok. Postel je promočená, přikrývka se nepříjemně táhne po kůži - nic, co by stálo za to prožít víc než jednou. Dál ležím nehybně - všechny smysly napjaté do krajnosti. Zase ten zvuk! Ne, to je jenom větev stromu před oknem... TEĎ! Nedýchám, abych lépe slyšel. CÍTÍM, jak čeká! Znovu! Se zlomyslnou škodolibostí - možná by se hodilo "se šklebem na tváři", kdybych věděl, že JE nějaká tvář. Že vůbec něco je. Ležím. Nehýbám se. Se zavřenýma očíma čekám. Na cokoli!

/Poledne/
Asi jsem usnul. No nic, snídani jsem prospal, vrhneme se rovnou na oběd. Sestra se nají v jídelně, ale něco bych měl zkuchnout, dnes přijede máma z nemocnice. Takže, copak je v ledničce...

/Odpoledne/
"Kam jdeš?" Typická otázka - jako by to nebylo jedno. Jako bych nebyl skoro dospělý. Otáčím se k mámě a nadechuju se k odpovědi - a strnu! TEN POHLED! Její pohled je PŘESNĚ TO, co jsem cítil v noci! Ale ona to být nemohla, ležela přece v nemocnici! Něco zamumlám a v šoku odcházím. MÁMA... ?!

/Později odpoledne/
Je krásně. Slunce žhne na čisté modré obloze a odráží se na hladině řeky pode mnou. To je hloupost. Nic takového se nestalo. Vlnky narážejí do břehu. Už dlouho se tady neukázala žádná vodoměrka. Hloupost. Jasně. Už mi začíná hrabat. Měl bych asi někam zajít - psycholog a tak. Zvedám pohled - naproti přes můstek jde ženská - fakt kus. Usměje se na mě a zamává - opětuju obojí. Proč ne. Hmmm... Není nic lepšího na rozptýlení pozornosti. Pořád se usmívám, když odchází - ví že se na ni dívám, ale nevadí jí to. Možná naopak. Taková ta sebejistá krása. Ne namyšlená, prostě jenom vědomá si sama sebe. Vracím se pohledem k hladině řeky. Chlupatý myšlenky... Aleale, mírni se, chlapče... Úsměv na tváři sedí jak přilepený. Možná vypadám jako idiot, ale nemůžu si pomoct. Je mi prostě fajn.

/Večer/
Tak nevím - máma už odjela, asi je pěkně naštvaná, že jsem se s ní nerozloučil. Ale ten západ slunce - prostě nádhera. Rychle si mažu chleba s máslem a sedám k počítači. Tak copak nového - hm, hm, hm, Má Vladimír Špidla lupy nebo je android? Přebootuju do Linuxu a zkouším změnit konfiguraci sendmailu. Sakra. Je vidět, že se mám co učit. Přemýšlím, co je v televizi a vykašlu se na ni. To radši zapařím Planescape:Torment. Sedím u počítače až do rána. Každopádně je to lepší, než usnout...

/Poledne/
Uáááhmm... To zívání mě zabije. Vykloubené sanice nejsou moje představa příjemně stráveného odpoledne. Něco bych snědl... Chleba, sýr, máslo, horčice, salám... Z toho se dá něco udělat. Nevím, jestli je hlad nejlepší kuchař, ale rozhodně je nejrychlejší. Žvýkám a bezmyšlenkovitě zírám z okna. Na skály. No jo, odtamtud by mohl být pěkný rozhled po krajině. Možná bych se mohl konečně začít učit malovat.

/Odpoledne/
Ten rozhled opravdu stojí za to. Už si nevzpomínám na poučky o perspektivě a barvách - ale co, snaha je to, co se počítá. Ták, tužka, papír, zavřít oči, nadechnout, vydechnout, uvolnit... Usínám.

/Jiný den/
"Paní Čížková... Mám pro vás bohužel smutnou zprávu. Váš syn je mrtvý - pravděpodobně sebevražda." Chvíle ticha. "Ale slyšel jsem, že máte ještě dceru." "Ano, pane doktore, to je pravda." Oba se na sebe smutně usmějí a pokývnou. Doktor odchází. Paní Čížková je na pokoji sama, proto nikdo nevidí hrůzně vyceněné zuby. "Jisssstě, dcssssera..."

ondrech
03. 11. 2004
Dát tip
podivné. lyrické próze mě ale zas až tak neberou

johanne
09. 03. 2004
Dát tip
zvláštní... ten konec fajn :) [jak už bylo napsáno :o], jinak zpočátku mi to připadalo trošku nudný, ale rozběhlo se to... takže docela dobrý =)

RuDa
14. 06. 2003
Dát tip
fungus2: Díky díky :-) - ale moc to nepřeháněj, teprve začínám... chicoria: s každou další přečtenou tečkou stoupala hrůza nad tím, co bude na konci. :-)

chicoria
13. 06. 2003
Dát tip
Je to .........napínavé.

RuDa
11. 06. 2003
Dát tip
OK, zauvažuju o deníkovinách :-). Každopádně bych chtěl rozvíjet i to ostatní... A to se nenaučím, pokud to nebudu zkoušet. Nikde samozřejmě není řečeno, že se psát naučím, když to zkoušet budu :-).

fungus2
11. 06. 2003
Dát tip
Bezvadné!! TIP zvláště za ten konec!

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Je to příjemný štení. Trochu jako v oblacích, ale uvěřitelný. Při pohledu na skálu mě napadlo, že tohle musí zkončit smrtí, a taky že jo. Proč? Jiný den jsem nepochopil. Podle mýho by to měl závěr vyjasnit a ne ještě víc zamlžit.

RuDa
10. 06. 2003
Dát tip
Ten konec jsem schválně udělal do ztracena, aby si tam každý mohl dosadit, co chce ("syn zabit, další na řadě je dcera" nebo "syn zemřel, ale máte ještě dceru"). Ale pravda je, že to neumím (líbí se mi otevřené konce plné děsivých náznaků :-) ).

RuDa
10. 06. 2003
Dát tip
Upravil jsem ten konec, aby nebyl tak mnohoznačný. :-)

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Tak tohle je spíš komický. Ale konečně jsem pochopil tu hrůzu v noci a smysl matky v tý povídce. Jinak existujou taky avíza.

RuDa
10. 06. 2003
Dát tip
Komický je lepší než zamlžený. :-)

Rowenna
10. 06. 2003
Dát tip
Pěkný horror. Nejdřív jsem si říkala, že je to takové příliš nijaké, mlhavé, do ztracena, přestože to má zajímavé momenty. Závěr mě vyděsil. :-)))

RuDa
10. 06. 2003
Dát tip
Díky - o to šlo. :-)

Cirilla
10. 06. 2003
Dát tip
Na tý fotce se Špidla tváří vyloženě androidně a úchylně... ... Několikrát zmiňovaný hlad - je vidět, že patříš k svému pohlaví! :) ... Se mi víc líběj tlachy o sebejisté kráse, o hladu, o Linuxu a Špidlovi. Ten konec je dost vobehranej, a tak nějak k ničemu. Měl bys dobrý deníkoviny. ... každopádně *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru