Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsme se pripravovali na pad meteoritu

14. 06. 2003
5
2
620
Autor
Dagmara

...dneska je to poprve, co jsem neco napsala od dob nechutnych skolnich slohu...

Jak jsme se pripravovali na pad meteoritu

 

Psal se rok1999 a nase rodina, predevsim ovsem ja [ted  nechapu , jak se to vubec mohlo podarit ] podlehla zarucenym zpravam a tom, ze na Zemi dopadne  obrovske teleso, ktere znemozni [ minimalne zparalizuje ] zivot , a proto je treba se na tuto vesmirnou udalost nalezite pripravit.

Deti v te dobe byly relativne male , nemajic tedy vlastniho usudku – bohuzel, proto cela vec zavisela na mne a mem muzi, ktery je schopen v urcitych [ nyni po letech se zda ze jen ve velice specifickych] podminkach byt i muzem cinu.

Nastal cas velikych priprav.

Byl vycisten sklipek, do nehoz byly ulozeny zasoby - ovsem jen ty, ktere nepodlehaji zkaze!

Dale se pravidelne po relativne dlouhou dobu jezdilo do obch. strediska Makro, kde byly nakoupeny cele palety dobrych vod, nebot voda je nejdulezitejsi veci k preziti . Podle prognozy naseho media  totiz vodni zdroje mely byt zcela mimo prvoz. Sousedka odnaproti, ktera nema cele dny co na  praci [ a ktera si proto poridila kvalitni  dalekohled, kterym pozoruje vecerni a nocni  zivot ve vzdalanejsich panelacich ] nemela od te chvile  klidneho spanku. Nakonec neodolala a zacala se od lesa deti vyptavat, co  ze se to deje. Ovsem nase deti byly dobre instruovane a  nepodlehly ulisnym dotazum.

Zpet k dobrym vodam – ty vyplnily pokoj starsiho syna natolik, ze od dveri prochazel pouze uzkou ulicku k posteli.Nesmel si tam tudiz brat po urcitou dobu kamarady, nebot by bylo  vse prozazeno. Ani si to nenutil, asi zacal pracovat pud sebezachovy a sam si domyslel, co by si jeho kamaradi o jeho potrhlych rodicich pomyslely. Deti jsou mnohdy moudrejsi, nez si myslime.

Dale byla nakoupeny pytle  psenice Spaldy [ nejlepsi druh], mlynek na obili,  propan- butanove bomby, svice..... nic jsme nenechali nahode.

Manzel si pripravil bycikl, nebot i veskere komunikace   mely byt zniceny a bylo treba se za kazdych okolnosti dopravit do prace!!

Den D se blizil!

Vpredvecer udalosti jsme sundali obrazy ze sten, rybicky i s akvariem dali do vany, oblekli se do teplakovych souprav a ulozili se k spanku.

 

Den D se dostavil, jinak nic, jak si kazdy z vas pamatuje.

 

Psenici Spaldou jeste nyni  dalekozraka  sousedka  dokrmuje  slepice, jeste stale se snazic prijit veci na kloub. Mysim, ze od te doby nikdo z nas uz nikdy v zivote nepozre tunaka ve vlastni stave, v oleji.....zasoby byly nekonecne.

 

Znova jsem si timto overila ,ze neni nekdy spatne byti za vola – cela rodina na to bude nadosmrti vzpominat, jeste vnuci se pobavi co babicka vymyslela  a cloveka to nuti chtej- nechtej si delat srandu ze sebe, a to je na tom snad to nejlepsi.

 


2 názory

Aru
30. 08. 2021
Dát tip

to je normální, byl tady takový kuriózní rok 2020, lidi měli pro změnu plný sklepy toaleťáku, občas každý podlehne efektu řítícího se meteoritu, ostatně ono je zajímavý, že např. u takovýho Černobylu je dnes krásná příroda a lesy a vody plné zvěře


palomaa
07. 12. 2003
Dát tip
libilo se mi to.Je pravda, ze bz mel bt clovek kdkoliv pripraveny. A nebrat nic na lehkou vahu. super clanek.

Dagmara
24. 06. 2003
Dát tip
Dik. Mejte se.

Jo, jo i já znám takové lidi. Ale jak říkala moje babička je lepší být připravenej zbytečně, než být nepřipravenej a pak do toho lidově šlápnout naslepo. :o) Tvůj příběh je alá Čekanka, aneb humoresky ze života a ty se čtou vždy příjemně. Akorát snad co takhle čárky a háčky - někam se ztratily a to je škoda. PS: Jen tak dál! :o)

Dash_707
14. 06. 2003
Dát tip
:))**

Dagmara
14. 06. 2003
Dát tip
Trochu jsem se bala, ze to roznesete na kopytech- jste , zda se, hodni. Co se tyce carek a hacku - pisu zdaleka, dela mi to tudiz problemy.Omlouvam se. Dik.

Wopi
14. 06. 2003
Dát tip
fajn :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru