Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka (na slova záclona, jih, návštěva)

24. 06. 2003
14
1
2360
Autor
Pivicko

Byla tmavá, černá noc. Jen hvězdy zářily, měsíc už dávno nesvítil. Bylo léto, a tak na zemi ani neležel sníh, který by rozjasnil krajinu svou bělostí. I když všude rostly stromy, neocitli jsme se v lese, ale v pouhé milionářské čtvrti. Velké vily a velké zahrady se proměnily v černé stíny, mlčenlivé ve svém spánku.

Po zahradě se mihl člověk. Sám také černý. Sám totiž chtěl být černý od hlavy až k patě. Tiše se plížil, a kdyby nechtěl být tichý, vesele by si pobrukoval své oblíbené melodie. Takhle si je musel pouze přehrávat v hlavě. Krásná noc, přemýšlel a na obloze hledal známá souhvězdí. Byl totiž vášnivým astrologem. Na jihu svítil Jižní kříž, jeho nejoblíbenější. Ty boháči jsou divný, všichni se slezou na nějaký večírek, či co, a úplně zapomenou, že existuje něco tak krásného jako letní noc. Ještě chvíli přemýšlel nad marnotratností milionářů a pak tuto myšlenku opustil, aby mohl vymyslet, jak se dostat do vily, před kterou se právě objevil. Nebyl to náhodný výběr, připravoval se na tento okamžik nejméně měsíc. Překonal zámek dveří. Byl opravdu zručný, nevzbudil tím ani alarm, který na něho byl nastražen.

Objevil se v ráji. Hele ta váza. To bude ta nová, tlustá kniha o hvězdách. A šperky, ty by mohly vydat za nový auto. A fajn propiska. To je lístek do multikina (už dlouho chtěl vidět trilogii Pána Prstenů). Jeho radost stoupala s každým nově objeveným kouskem. Hodinky! Hifi věž! Pozlacený lustr! Peněženka (plná)! Nohy!

Proboha nohy! Z ničeho před ním vyrostla postrašená postava ženy v županu. Pro jistotu vytáhl nůž, co kdyby chtěla něco nebo někoho zavolat. “Myslel jsem, že budete na večírku, kdybych býval věděl, že tu budete, přišel bych jindy,” slušně se omluvil. “Nebylo mi dobře, víte,” odpověděla s přemáháním, nůž v cizí ruce vás přece jen trochu znervózní: Než stačil říct byť jediné slovo, omdlela, nešťastnou náhodou právě na onen lovecký nůž z dobré oceli, který držel v rukou.

To ho zarazilo. Na jeho nočních toulkách mu na nůž ještě nikdo nespadl, ať už úmyslně či neúmyslně. I když mu hlavou prolétlo pár zlých myšlenek (stejně si to zasloužila) nelíbily se mu a hned je zavrhl. Bylo mu jí líto. Mohli toho spolu tolik zažít. Chtěl jí vysvětlit, proč jí vykrádá dům, proč by neměla křičet a radši s ním jít ven, kde by jí dal přednášku o hvězdách, mohl… Ale to už se nestane. Popadl ho hluboký smutek a zacloumal jím. Našel papír a tužku a psal:

 

Je mi líto vaší ženy, spadla na můj nůž omylem (ano, opravdu spadla – omdlela). Chápu všechny pocity, které se Vás zmocní, až ji uvidíte, chápu, že na mne budete naštvaný. Ale vězte, já to nechtěl, to náhoda. O odpuštění Vás neprosím, můj čin je neomluvitelný. Jestli Vás to uklidní, asi přestanu lézt lidem do domů a najdu si něco pořádného na práci.

 Je mi to opravdu líto.

                                    Váš Zloděj

 

P.S.: Vím, že vaše cennosti Vám ženu nevrátí, tak jsem je vzal s sebou.

 

Ještě jednou si celý dopis přečetl a položil ho vedle tuhnoucího těla. Dlouze se na ni zadíval a bylo mu smutno, opravdu smutno, a cítil lítost, opravdovou lítost, a bezmoc, bezmoc nad tím, co už nelze vrátit. Jeho tělo, jeho ruce, jeho mozek chtěly vrátit život jejímu tělu, přivolat její duši zpět. Věděl, že to nejde. Zabalil ji do bílé záclony, nechtěl hledat prostěradlo, které by se k tomuto účelu možná více hodilo. Poskládal nalezené věci na svůj velký skládací vozík, který měl vždy při ruce, a zcela zdrcen odcházel z domu.

 

 

 


1 názor

domin.go
25. 11. 2007
Dát tip
no hele...mírnil bych to nadšení drží ti to skvělej nápad,fakt skvělej,dobrý výrazový prostředky,účelná úspornost ale bacha na zbytečný rozsekávání vět na malý kousky a hlavně na opakování stejnejch slov...ze začátku to fakt nepříjemně drhne slohově je to nevybroušený ale myšlenka perfektní a i celkem obstojně podaná

Vitex
27. 05. 2005
Dát tip
paráda...

Tak to je fakt superoni Tip

FKL
08. 04. 2004
Dát tip
ty tady sklízíš úspěchy... gratuluji

Yfča
22. 09. 2003
Dát tip
:o)*

dóóóst dobrej debut kurva:o))Tvůj Marcel

Kodynie
06. 07. 2003
Dát tip
Hezká povídečka, dobře se to četlo. Jo, moc se mi to líbilo.

eowi
05. 07. 2003
Dát tip
Příjemná návštěva u Tebe, jen tak poodhrnout záclonu, kterou nadouvá jižní vítr... :-) t*

Pivicko
05. 07. 2003
Dát tip
Díky eowi, to bylo pěkný :-)))

Pivicko
05. 07. 2003
Dát tip

°°°°°°+K A zase něco napiš, dávám si tě do oblíbených :-)

Rowenna
26. 06. 2003
Dát tip
****příjemné čtení.

Dejf
24. 06. 2003
Dát tip
Je to perfektně ironické až sarkastické a nadsazené, psané s příjemným nadhledem. Máš hezký styl - začátečnické chyby už máš dávno za sebou. Prostě velikánský TIP ... ... jo a chtělo by to fakticky použít větší formát písma :-)))

des_te_meer
24. 06. 2003
Dát tip
skvele napsane, moc libi ***

Dash_707
24. 06. 2003
Dát tip
:::)))***

m11
24. 06. 2003
Dát tip
dobryyyyy t

fungus2
24. 06. 2003
Dát tip
Safra. To je skvělé!! TIP

Pivicko
24. 06. 2003
Dát tip
Díky za kritiku, potěšila mě. Povídka byla psaná jako úkol na češtinu, dostal jsem zadaná slova návštěva, jih, záclona, odtud ten název. Jsem tu dneska prvně a tak jsem se ještě nesžil se všim, co se tu dá dělat. Takže už jsem zvětšil písmo... A do jakýho klubu bych ji měl zařadit? Ještě jednou díky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru