Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Střemhlav

03. 07. 2003
3
0
1034
Autor
Grip

 

Na chvíli ztratím vědomí.

 

Silný proud vzduchu mě donutí otevřít oči a procitnout. Nemohu se vzpamatovat. Všude je mlha. Hledám pevnou půdu pod nohama, která by mě podepřela. Marně. Chaoticky se mi míhají myšlenky v hlavě, které nejsem s to pochytat a tělem škubám na všechny strany ve snaze dotknout se alespoň něčeho. Lapám po dechu, jak mě pohlcuje beznaděj. Padám! Já padám! Ne, to není možné. To musí být jen sen. Zaléhají mi uši a nesnesitelné tlaky na hlavu mě omračují. Shluk nesrozumitelných zvuků a obrazců se mi míchá hlavě. Vidiny ustanou a já vídím zem. Snažím se zachovat chladnou hlavu a něco vymyslet. Není, co vymýšlet. Zem se neodvratně přibližuje. V tu chvíli si vzpomenu. Jsem jen ubohý sebevrah. Ten sebevrah, kterého jsem nikdy nepochopil. Ten, který neunesl vlastní život. Sám sobě jsem nikdy nevěřil, že bych se k něčemu takovému někdy odhodlal. Já ale za to přeci nemůžu. To lidé. Lidé, kteří denodenně mohli vidět mou trýzeň, ale nikdy je nenapadlo pomoci mi. Jen pár slov by mi možná stačilo a nemusel bych počítat zbývající sekundy do konce mého života. To oni mě zabili! Nenávidím je. Nenávidím sám sebe.

 

Ač jsem celý život byl ateista, prosím Boha o smilování. Ač jsem ateista, proklínám Boha. V jednu chvíli toužím vše urychlit a v druhou žádám více času na rozloučení se se životem a připravení se na smrt. Nejsem připraven! Nejsem ještě připraven!

 

Už ani nedýchám. Jen se pomálu nadechuji. Mám strach z nárazu na tvrdou zem. Proč takto musím zemřít zrovna já?! Tak sám. Tak beznadějně sám. Musím se ještě rozloučit! Ale s kým? Nikdo mě neslyší. Jsem až příliš blízko zemi, než  abych už na cokoliv myslel. Mám strach!!! Ještě ne!!! Prosím, ještě ne!

 

Vzpomínám si na sen z mého dětství. Z dětství, které bylo mým jediným krásným obdobím života. Zdávalo se mi, že létám. Vznáším se nad hlavami udivených lidí a laškovně kroužím kolem nich. Pohlédnu pod sebe a vidím obyvatele města jdoucí právě do práce. Roztáhnu ruce a nechám se nést větrem. Jsem přesvědčen, že létám. Celé tělo zalije štěstí a pocit svobody. Dětský sen se stává skutečností. Jsem už moc blýzko zemi, tak raději zamířím vzhůru, abych vyrovnal výšku. Padám dále. Marné je snít. Můj bezstarostný sen se rozplynul a mě zbývá jen několik málo vteřin. Marně tápám v mysli a hledám klid, abych se připravil na smrt. Nic mě nenapadá. Už jen pár vteřin. „No, tak na něco přijdi! Rychle!“

Teď ještě nemůžu zemřít! Musím se rozloučit se svým životem! Už nikdy nebudu žít. Ještě se musím rozloučit! Prosím, ještě chviličku navíc! Tvrdá zem roztříští mé kosti, ale já již necítím žádnou bolest. Jen stále čekám. Ještě žiju, ale už brzy bude konec... všeho.

 

Konečně. Oddechnu si a už se nenadechnu.


kaktusik
30. 07. 2003
Dát tip
Náhodou som si prečítala práve toto .. a toto na rozdiel od toho, čo som si prečítala včera, má svoj šmrnc, má to spád, slová, pocity .. toto sa mi páčilo, takže len tak ďalej :-) .. teda až na tú samovraždu, to radšej NIE! :-)

Grip
30. 07. 2003
Dát tip
Moc ti děkuju, že sis přečetla právě tohle. Pokusim se v tom pokračovat. Díky:-))

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Tady je hned od začátku vidět, že ti na tom záleží víc než na těch dílech jak jsme se o nich bavili. Ovšem každé má něco do sebe a každému cosi chybí. Tomuhle trocha té bezstarostnosti a tamtěm zase propracovaná vážnost. Jasný je, že to chce práci, nemyslim na tom, co už je hotový, ale na tobě. Hodně číst a hodně psát. Pozorovat. Srovnávat. Proč je Kafka, Goethe, Sartre, Čapek tak oblíbený a úspěšný. Piš jak cítíš a dej tomu volný průchod, což mě osobně dělá potíže, takový to psaní bez soustředění, prosté asociace. No, a hlavně žij.

limetka
09. 07. 2003
Dát tip
Je to hezký a dávám tip. Myslím, že si to s případnou sebevraždou rozmyslím:-))))))

penelope
06. 07. 2003
Dát tip
Líbí se mi to. Přesně tak si představuju, jak by mně hlavou proudilo milion myšlenek........a pak jen....nechci umřít!!!!!!!!! Líbí se mi všechno, co píšeš. Ale smysl bytí a nebytí jde najít i na slunci, ne jen ve smrti:-)))) jednoznačně TIP

Pompejus
05. 07. 2003
Dát tip
Hezký, jednoznačný TIP. Líbí se mi, že se dovedeš vžít přímo do pocitů člověka, který umře. Vůbec tvůj popis pocitů je uchvacující. Nejdřív jsem si myslel, že to všechno píšeš ze své zkušenosti, lae tohle asi těžko. Máš můj obdiv, protože tohle já nedokážu. Taky je tam dobrý ten rozbor ateismu, vzpomínám si film Kurvahošigutentag s Bolkem Polívkou. Tam rozmlouval s jedním svým přítelem a byla tam věta: "Jsem ateista-díky bohu" Piš dál, začínáš se mi líbit víc jak celý Písmák.

au

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru