Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VLÁDA

06. 07. 2003
1
0
704
Autor
Schlange

Všechny systémy se tohoto snaží dosáhnout omezením svrchovanosti na ty, o nichž se věří, že jsou natolik moudří, aby ji používali správně. Opakuji „všechny systémy“, dokonce i takzvané „neohraničené demokracie“ vylučují z občanství ne méně než čtvrtinu své populace v důsledku věku, narození, pohlaví, daně z hlavy, kriminálního rejstříku nebo dalšího.

Nikdy jsem nedokázal pochopit, jak může třicetiletý idiot volit moudřeji než patnáctiletý génius.

Trvající úspěch není nikdy věcí náhody. Vesmír je tím, čím je, ne tím, čím chceme aby byl. Volební právo je k tomu aby poskytovalo autoritu, je to nejvyšší autorita, od níž se všechny ostatní autority odvozují. Síla pokud chcete! Občanství je silou, nahou a surovou, mocí důtek a sekery. Ať už ji vykovává deset lidí, nebo deset miliard, politická autorita je silou.

Jak z praktických, tak z matematicky ověřitelných morálních důvodů musí být autorita a odpovědnost vyrovnané – nebo začne vyrovnávání, stejně jistě jako teče prou mezi body nestejného napětí. Připuštěním nezodpovědné autority rozsejete zkázu, volat k odpovědnosti člověka za cokoliv, co nemůže kontrolovat, je slepé a idiotské chování.

I neomezené demokracie jsou nestabilní,k protože jejich občané nejsou zodpovědni za způsob, jakým projevují svou svrchovanou autoritu. Nebyl podniknut žádný pokus určit zda volič byl sociálně zodpovědný v rozsahu své doslova neomezené autority.Pokud volil nemožné, nastalo místo toho katastrofální možné – a odpovědnost mu pak byla vnucena chtě nechtě a zničila jej.

Protože svrchované občanství je nejvyšší lidskou autoritou, bylo by dobré zajistit, aby každý, kdo je požívá, přijal i nejvyšší společenskou odpovědnost. Tedy požadovat, aby každá osoba, která si přeje vykonávat kontrolu na státem, nasadila svůj vlastní život (a v případě potřeby jej ztratila) k zachování života státu. Nejvyšší odpovědnost, kterou může člověk přijmout, se tak vyrovnává nejvyšší autoritě, kterou člověk může uplatňovat. Jing a jang – dokonalé a vyrovnané.

Sociální zodpovědnost na hranicí rodiny nebo přinejlepším kmene vyžaduje představivost – oddanost, věrnost, všechny větší ctnosti – které si člověk musí vypěstovat sám, pokud je do něj někdo silou natlačí, tak je vyvrhne ven.


Jeanne
10. 08. 2003
Dát tip
spousta lidí neví,ani koho vlastně volí, koukají na populistické reklamy a pak svorně remcaj u piva TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru